Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamusie jakie czytacie ksiazki

Polecane posty

Gość gość

Podajcie tytuly ciekawych ksiazek, moze jakies nowosci bo chce kupic w ksiegarnii wiec stare mnie nie interesuja, najlepiej aby nie byly to kryminaly i horrory ale jednoczesnie z wlcja i nie strasznie rozlazle romansidla. Podawajcie tytuly autorow oraz krotko napiszcie o czym jest ksiazka ;)

Gość gość
Ja uwielbiam ksiazki o tematyce II wojny swiatowej.

Gość gość
Aha zapomnialam dodac, ze lubie tez ksiazki pisane na faktach :)

Gość gość
"Medaliony" Zofia Nalkowska. "Inny Swiat" Gustaw Herling-Gruzinski. "Wszystkim, ktorych kochalem" Martin Gray. To moje typy :)

Gość gość
I jeszcze dodam, ze nie interesuja mnie lektury szkolne, bo bylam pilna uczennica i wszystkie jak leci czytalam ;) wolalabym cos ze wspolczesnej literatury jak juz chyba wspomnialam... ale dzieki za odzew :)

Gość gość
I dodawajcie krotkie opisy o czym dana ksiazka bo same tytuly niewiele mi mowia ( chyba ze akurat znam)

Gość gość
No ok, ale w temacie pytasz, jakie czytamy ksiazki, a juz dalej podajesz swoje upodobania, w ktore my mamy trafic :P

Gość gość
Poza tym tylko 2 moje pozycje byly klekturami, ktore, swoja droga, malo osob w szkole przeczytalo :P

Gość gość
Wiem ze dwie byly lekturami mam je w domu i czytalam. Greya nie czytalam jakbys mogla dodac krociutki opis byloby fajnie. W pierwszym poscie opisalam o jakie ksiazki mi hodzi. Nowosci na polksch w ksiegarni, nie stare, nie kryminaly i nie horrory, a ty mi dajesz medaliony i inny swiat ;) jesli polecasz to pewnie czytalas i wiesz, ze wnioskujsc z pierwszego mojego postu, ksiazki te nie pasuja do moich upodoban:)

Gość taka sama jak Ty autorko
ja uwielbiam literature podroznicza wiec Cejrowski i Pawlikowska - wszytsko jak leci :) lubuie tez literature II wojny swiatowej a zwalszcza sytuacje zydow w tym czasie + obozy koncentracyjne itp + filmy na ten temat w tv.

Gość exdebill_po_wakacjach
z podróżniczych też Koperskiego polecam o podróży przez Syberię i spływ Leną; w ogóle te nowości to z ilu lat wstecz? bo Grey nowością nie jest według mnie, a Ty nie czytałaś?

Gość gość
O greyu slyszalam ale nie czytalam. Przyznam sie szczerze, ze dawno nie czytalam ksiazek, ostatnio czytalam stephena kinga w oryginale i kilka innych ksiazek po angielsku - ucze sie jezyka i tm sposobem chce sie doszkolic A poniewaz nie mieszkam w Polsce wiec nawet nie bardzo orientuje sie co jest obecnie na topie. Teraz ide na macierzynski za pare miesiecy i chcialam sobie z Polski sprowadzic jakies fajne czytadla - byle nie za ciezkie ;) tak wiec moga byc oczywiscie ksiazki sprzed kilku lat ale wazne aby byla to literatura wspolczesna.

fantasy, si-fi, te klimaty lubisz?

Gość gość
nie lubisz horrorow, a kinga czytalas :P

Gość gość
King nie tylko horrory pisze.

Gość gość
No pisze ze najlepiej aby nie byly to horrory ani kryminaly (jestem w ciazy i upodobania mi sie zmienily na bardziej lagodna literature) ale to nie znaczy, ze nie czytalam takich , kinga czytalam bardzo duzo i lubie go ale nuz dosyc sie go naczytalam, czytalam nieraz jakis emocjonujacy kryminal ktory sie pozera doslownie w jeden dzien, ale jednak wolalabym poczytac cos spokojnego, jakas taka historie fajna, ale jednoczesnie z wartka akcja i nie taka rozmemlana;) Science fiction nie lubie, fantasy i bajek dla doroslych nie lubie, wolalabym juz jakies powiesci na faktach.

Gość gość
A.W. Scotch 'Jillian Westfield wyszła za mąż' swietna ksiazka.polecam.

Gość gość
A.W. Scotch 'Jillian Westfield wyszła za mąż' Książka o kobiecie, która narzeka na swojego męża i stale zastanawia się co by było gdyby.. No właśnie. Pewnego dnia wstaje i dowiaduje się, że cofnęła się wstecz. Czy wybierze to ,co wybrała parę lat temu?

Gość gość
Agatha Christie - nie wiem czy czytalas ale polecam, ksiazki sa fantastyczne. cukiernia pod amorem - małgorzaty Gutowskiej Adamczyk

Gość gość
A historie rodzinne? Np. Lala J. Dehnela - "Jest rok 1919. W Kielcach przychodzi na świat dziewczynka. Roztargniona rodzina przez pięć lat nie może się zebrać, aby nadać jej imię. Mówią o niej „Lalka”, „Laleczka”, „Lalunia”. W końcu rodzice wywiązują się ze swojego obowiązku, jednak dziewczynka na zawsze już pozostaje Lalą. W powieści Jacka Dehnela imię bohaterki nabiera jednak dodatkowych znaczeń. z jednej strony jest wyrazem czułości, jaką przez całe życie otaczana była przez bliskich, z drugiej zaś metaforą jej starczego bezwładu i zdziecinnienia, powolnego zapadania w letarg, którego jesteśmy świadkami w ostatniej części utworu. Rozpięta pomiędzy tradycją rodzinnej sagi, biografii, powieści o dojrzewaniu i wywiadu-rzeki, „Lala” jest historią kobiety, która wbrew temu, co nieustannie powtarzała, zawsze miała więcej rozumu niż szczęścia. Dzięki temu udało jej się dokonać rzadkiej sztuki – przeżyła bezpiecznie i względnie pogodnie najokrutniejsze chyba stulecie w historii Europy. Perspektywa wkraczającego w dorosłość wnuka, z której śledzimy dawne i obecne losy bohaterki, dodaje książce specyficznego uroku."

Gość gość
Cukiernia pod amorem -2 pierwsze tomy fajne, trzeci olany i bardzo szybko skończony -spory niedosyt.

z literatury faktu, to u mnie bardzo mało na półce, ostatnio czytałam Grassa 'Przy obieraniu cebuli' i o dziwo bardzo dobrze się czytało - to taka jego autobiografia w formie swobodnej opowieści;

Gość gość
tez tak mysle o tej Cukierni, ale mimo to cykl fajny