Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CiekawskaMama

USG a waga

Polecane posty

Gość CiekawskaMama

Mam pytanko ile ważyło wasze maleństwo na ostatnim usg a jak to wyglądało po porodzie ja jutro jade na usg i jestem ciekawa czy waga która bedzie czy dużo się różni od urodzeniowej . Na ost usg w 31 waga Mojego synka 2600 a jak było u was :) ??

Gość gość
w dniu porodu na usg 3,5kg a urodziłam 4,05kg

Gość CiekawskaMama
Ja jutro mam ost usg a cesarke z względu na wzrok mam mieć w piatek Ale brzuszek nie jest duży przytyłam 10kg i mam 100 obwodzie to znak że dzieco nie będzie zbyt duze czy nie ma się tym co sugerować ? Ja waga urodzeniowa 2900 Mąż ok 3500 . :)

Gość gość
skoro w 31 2600 to raczej teraz ma koło 4kg.... Moja córcia ważyła w 32 2490 i mnie lekarz streaszy że koło 4kg może mieć w tym 40 tc. Dla porównania ja się urodzial 3600 w 40tc a mój mąż w 34/35 -2800.

Gość gość
ciekawska mama a ja zadam Ci pytanie z innej beczki, jaką masz wadę wzroku że dostałaś skierowanie na cesarkę? napisz proszę to dla mnie bardzo ważne

Gość gość
Niekoniecznie to wada wzroku. Moja szwagierka ma w jednym msc odklejoną(czy cienką po urazie) siatkówke. to od razu dostała na cc bo poród to ryzyko utraty wzroku w tym oku. Za to 2 koleżanki mające wade jedna plusy +3 na pewno a druga -2 na pewno rodziły normalnie.

Gość CiekawskaMama
Ja nie widzę na jedno oko a na drugie mam duza wade ale też miała 2 operacjie i dlatego mam miec cc cc bedzie wykonana w 38 tygodniu dlatego też waga dziecka przy porodzie może być mniejsza A czemu pytasz z jakiego powodu ?

Gość CiekawskaMama
Ja własnie chciała bym zeby synek się urodził duży tak koło 3800 ale jak będzie zobaczymy Podobno waga z ost usg a porodowa moze się bardzo różnic zobaczymy jak będzie w mojm przypadku zostało mi ok 5 dni do cc Strasznie się boje torbe dziś spakowałam Teraz pozostaje tylko czekać z niecierpliwością na naszego Syneczka Davidka

Gość gość
pytam gdyż mam ok - 4, może nawet jakiś czas temu jeszcze się pogorszyło,ale niewiele i zastanawiam się czy to będzie wskazanie do cc

USG robione na Izbie Przyjęc szpitala w dniu porodu wykazało wagę dziecka 3250 g. Dwie godziny poźniej urodziłam córkę o wadze 4100 g. Wszyscy byli w szoku, że USG pomylilo się az o tyle gram. O 300 gram to się zdarza, ale aż 850? :)

Gość CiekawskaMama
No własnie też czytałam gdzie aż o tyle usg się myliło nie wiem jutro zobacze jak coś napisze ile wyszło z usg A ile wyjdzie po porodzie :) A jeśli chodzi o wade wzroku najlpeiej iść do okulisty bo to on daje pismo z jest wskazana cc :) Ja gdybym tylko mogła wolała bym naturalnie bo boje sie dochodzenia do siebie po cc :/

Gość gość
ja rodzilam naturalnie, fakt ze do lazienki poszlam 2godz, a nie na 2dzien jak po cc, ale dochodzilam do siebie dluzej niz niektore po cc, wiec z tym nie ma reguly. Mialam ostatnie usg 2,5tyg przed terminem, lekarz stwierdzil, ze syn wazy 3kg, wiec w dniu porodu szacowal, ze bedzie wazyl jakies 3300. Wazyl 3920. Z wielkoscia brzucha tez nie ma wg mnie reguly, ja mialam maly brzuch, przytylam 10kg i wazylam 63kg, a syn maly nie byl.

Gość gość
*2,5 tyg przed porodem, bo urodzilam przeszlo tydzien po terminie

Gość gość
u nas kilka godzin przed porodem 2500, urodzil się 2800(wcześniak) koleżance pokazało prawie 4kg też chyba dzień przed lub w ten sam dzień a urodziła 3 coś...

Gość gość
Autorko ja przed chwila pisałam o wcześniaku z wagą z USG 2500 a urodzeniową 2800 ja też się panicznie bałam cc!!! Robiłam wszystko aby rodzić sn (u okulisty nawet byłam się upewniać, bo mam wadę wzroku) no a niestety 35tc zrobili cc, po tygodniu biegałam!! potrafiłam przebiec z sali do łazienki/windy bez problemu, wstałam po ok 12h, a po miesiącu zero odczuć po cc (jeszcze przez niecały miesiąc bolało przy wstawaniu z pozycji leżącej) więc nawet gdy się przytrafi to się tym nie dołuj :)

Gość gość
W dniu porodu waga z usg 3800 waga po porodzie 3040g

Gość gość
Mój lekarz mówił że urodzę 3500, w szpitalu kilka dni później na USG wyszło że 4 kg a urodziłam 3650

Gość gość
ja mam -6 dioptrii i dal mi okulista skierowanie na cc, natomiast kardiolog, mimo wady serca- niedomykalnosc zastawki mitralnej z fala zwrotną, kazal rodzic sn... na szczescie zrobili cc :-)

Gość CiekawskaMama
I jak Wyglądała u cb cc ?Jak się czułaś ?Moze masz jakies rady Coś dodatkowo zabierałaś . Jak dochodziłąś do siebie . Ja biore tylko chyba dodatkowo laktator . A chociaż słyszłąm że po cc czesto nie ma się pokarmu do 3 doby czasami wogóle ja nie mam siary w sumie mam takie geste coś w sutkach ale to nie wypływa i chrostki z tym białym dookoła a tak to nie mam nic i boję się że nie będe mogła karmić :/

Gość vvczzxxxhg
USG 38 tc - 3300g, a 5 dni później poród i 3700g :)

Gość gość
Dziewczyny, bo na usg lekarze robią "orientacyjnie" pomiar wagi. Tak naprawdę jeśli dziecko nie odbiega od normy to ich ta waga nie interesuje. Robią pomiary główki, brzuszka, kości udowej i ta "waga" to skutek uboczny. Szkoda, że niejednokrotnie aż tak się mylą... Wiem, ze błąd pomiarowy jest dopuszczalny +/- 500 g, niemniej znam jedną lekarkę, która zajmuje się wyłącznie badaniami nieinwazyjnymi i inwazyjnymi, w tym się specjalizuje. Lekarz prowadzący, robiący również usg, pod koniec ciąży zawsze "wysyłał" mnie do niej, bo ona wspaniale oceniała stan łożyska, przepływy i wagę dziecka. I mogę powiedzieć, ze jest rewelacyjna, ale liczy inaczej niż reszta lekarzy. Potrafi skorygować pomiary, które wynikałyby wyłącznie z obwodów i długości. Moje dzieci oszacowała świetnie. W pierwszej ciąży 12 dni przed porodem namierzyła mi synka na 3200, szacowała go na poród ok. 3600, urodził się 3540 g., a w drugiej ciąży byłam u niej 6 dni przed porodem. Po pierwsze nie dość, że nieco przygotowała mnie na to, ze może być "wcześniej", bo miałam jeszcze 3 tygodnie do terminu, a powiedziała mi, ze przepływy już są zmienione na przedporodowe. Faktycznie urodziłam 6 dni później córeczkę, którą zmierzyła na 3090g i urodziłam dziecko 3170g. Czyli jeśli tak naprawdę lekarz się specjalizuje w usg to jest w stanie ocenić dziecko prawie co do grama. Pozdrawiam

Gość gość
ja od -6 D - miałam pokarm po cc normalnie jak tylko przystawiłam dziecko po okolo godzinie od porodu, podawali mi oksytocyne przed cc zeby nie ciąż na "zimno", do szpitala wzielam to co wypisali na stronie internetowej szpitala - 3 koszule, szlafrok, majtki jednorazowe, kapcie, przybory toaletowe, wyniki badań - posiew na paciorkowce, gr krwi, dla dziecka tylko krem do pupy i chusteczki, reszte dawali, laktatora nie mialam ogolnie luzik - sam zabieg spokojny, szybki, caly czas wiedzialam co sie dzieje, znieczulenie podpajeczynowkowe, moglam od razu podnosic glowe i lezec na polsiedzaco z dzieckiem na cycku, po 6 h wstalam i poszlam pod prysznic, bol znikomy, cewnik wyjeli rano nastepnego dnia, normalnie zajmowalam sie dziekciem poza pierwsza noca kiedy nie mialalm sily wstawac nie boj sie, cc to nic strasznego, po 2 tygodniach nie bylo juz nic czuc, najgorsze pierwsze 2-3 dni, potem naprawde zadnych problemów

Gość gość
Ja nie miałam możliwości dostawiania (5 dni w inkubatorze) była ostra walka z pokarmem-nie miałam prawie wcale, moim zdaniem jeśli Ci się nie uda-nie przejmuj się tym, ja tak straciłam kilka fajnych dni, zamiast się cieszyć tym że żyjemy (było zagrożenie życia, nie było dobrych rokowań na nas) to ja się dołowałam tym, że nie mam pokarmu, ale u mnie nie było powodem cc, dostałam bardzo dużo leków na zbicie ciśnienia, był bardzo mocny stres, bo jak można się nie stresować, nie wiedząc w jakim stanie jest dziecko i czy żyje? Co zabrać? Ja nie wiedziałam, czy będę miała cc, wcześniej nie kupowałam laktatora, mąż kupił i dowiózł, jedyne co to zamiast tych podkładów to chyba po 2 dniach leciałam na podpaskach :) A i jednego najważniejszego nie zapomnij-radości!! Naprawdę :)

Ciekawska mamo - to, że teraz nie masz siary nie znaczy że nie będziesz miała pokarmu. Ja w obu ciążach nie miałam, a mleko pojawiało sie równo 3 doby po porodzie. U mnie też waga się pokrywała prawie idealnie. 3 dni przed porodem waga dziecka według usg 3590, waga urodzeniowa 3490. Ale też miałam usg u specjalistów którzy robili tylko usg ciążowe.

Gość CiekawskaMama
Dziękuje za tak ważne dla mnie odpowiedzi właśnie powoli szykuję się na wizyte usg do Jeleniej I napisze wam ile mój synek waży . Pokarmem się nie przejmuję bo jeśli się nie da to wążne żeby dziecko było zdrowe . Jestem dość młoda bo mam 20 lat w wieku 19 wyszłam za mąż A w święta postaralkiśmy się o dziecko i kazdy jak się tego dowiaduję to się dziwnie na mnie patrzy . Własnie boję się że pielegniarki połozne w szpitalu będą mnie tak traktowac jak smarkule która zaszła z pierwszym lepszym . Nasz szpital ma okropne opinie ale nie mam wyboru musze rodzić w Jeleniej A z drugiej strony patrze na to tak że to dziecku ma byc dobrze a nie mi a sprzet mają własnie dobry dlatego zdecydowałam się rodzić w Jeleniej Bo nigdy nic nie wiadomo . Dobra ja się szykuje Kochane na USG Życzę wszystkim Miłego i pogodnego dnia :D

Gość CiekawskaMama
Synek Waży 2850 g Zobaczymy czy sie będzie zgadzało po porodzie :)

Gość gość
usg w 36tc wykazalo 260g. cora urodzila sie w 40tc, 2880g. Zarowno ja jak i maz w chwili urodzenia wazylismy niecale 3 kg wiec moze to geny;)

Gość gość
Ostatnie usg 4 dni przed terminem 3400 poród 9 dni po terminie 4100.