Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość par_excellence

Pierscionek zareczynowy a wielkosc diamentu

Polecane posty

Gość gość
allium, ty naprawde na cos cierpisz. na kompleksy, tak konkretnie

Gość par_excellence
Allium, nie martw sie, na szczescie nie tak latwo mnie dotknac. :P Co do twojego przykladu ze sklepem, popatrz na to z innej perspektywy. Wiekszosc salonow jubilerskich nie ma w ofercie ani jednego diamentu powyzej 1 karata, dostepne sa one dopiero na specjalne zamowienie. No powiedzmy, ze niektore nawet je maja na miescu, ale na pewno nie wyeksponowane w pierwszej lepszej gablocie, tylko gdzies w sejfie na tylach i przecietnemu klientowi takiego nigdy nie pokaza. Wyobraz sobie teraz, ze ktos wchodzi do takiego salonu, zamawia taki pokazny "brylant", po czym za kilka dni powraca i... okazuje sie, ze dostal nie to, o co mu chodzilo. Dlaczego? Bo chcial diament np. o szlifie szmaragdowym lub asscher, a dostal okragly, brylantowy. Tyle dobrego jesli chodzi o uzywanie potocznego nazewnictwa. I uwierz mi, osoba chcaca wydac na pierscionek powyzej 50 tysiecy zlotych na pewno co nieco wie o szlifach, 4 C i wszystkich innych diamentowych parametrach. ;)

Gość gość
nie za duży. ale też zależy czy jest taki który będzie haczył, bo jak szlif i projekt jest taki że nie będzie nic haczyć to może być i ponad 1.5 karata. A jak taki wystający klasyczny to lepszy mniejszy, np. 0.75

nie wiem gdzie mieszkasz ale w moim mieście każdy salon ma w swojej ofercie takie pierścionki czy inne obsady . Bo co to jest 1 karat ? :) 0,2 grama :) I tylko od jego przejrzystości , szlifu i braku skaz zależy czy kosztuje 50 czy 18 tys :) Bardzo się cieszę , ze jesteś świadomym klientem :)

Gość par_excellence
Model w stylu Tiffany jest nisko osadzony, niezaleznie od wielkosci kamienia nie powinien za bardzo przeszkadzac w codziennych czynnosciach.

Gość par_excellence
Nawet w duzym miescie trzeba isc do naprawde dobrego salonu zeby mozna bylo obejrzec od reki kilka dobrej jakosci diamentow powyzej 1 karata. A takiego za 18 tysiecy jeszcze nie widzialem i pewnie zaden szanujacy sie jubiler by go w swojej ofercie nie posiadal.

Gość gość
ja bym wybrała .38 CT

niewiele widzę wiesz na temat ofert salonowych :) Każdy salon w moim mieście - nawet Jubiton :) ma ofertę takich kamieni . I nie mieszkam w NY :D

Gość par_excellence
Swoje niestety wiem, nie przekonasz mnie. Przejdz sie po salonach i popros o pokazanie kilku roznych wzorow pierscionkow z diamentem powyzej 1 karata, czystosci co najmniej VS1 i barwie D lub E. Sama zobaczysz jak to wyglada.