Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czytajac watek wrzesniowek doszlam do wniosku ze moje dziecko malo umie

Polecane posty

Gość gość

Jest z sierpnia. Wiem, ze kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie, ale tam jakos rozgarniete te dzieci, moze z moim synkiem jest wiec cos nie tak? Zerknijcie co umie...To malo? Moja mama tez ostatnio powiedziala "a corka Kasi to robi juz to to i to, a nasz nic"... - raczkuje, wstaje, chodzi przy meblach, ale do samodzielnego chodzenia dalekoooo. - robi papa, bije brawo, tanczy gdy sie poprosi albo gdy gra muzyka, robi hop (ugina kolana jakby wyskakiwal), przybija piatke, pokazuje ile ma klopotow (rece na glowe), myje sam zeby, wie, ze szczotka czesze sie wlosy i buty naklada sie na stopy (przyklada je do stop), a czapke na glowe. Wie, ze pilotem mozna wlaczyc telewizor, rysuje mazakami po kartce (i troche po stole), obsluguje wszelkie zabawki grajace, ale sortera (garnuszek na klocuszek) nie lapie (kolezanki corka radzi sobie z tym swietnie, podobnie jak z 4 elementowymi puzzlami). Uwielbia ksiazeczki, przeklada po jednej kartce ogladajac i gada po swojemu jakby czytal, przeklada zabawki z koszyka do koszyka. Jak mu sie chce to pokaze u mnie lub u misia ucho, nos i oko (ale u siebie nie). Je jogurt lyzeczka (pol w buzi, pol na stole) czy kanapke pokrojona w kostke. - umie wejsc na lozko i schodzi z niego tylem. Wysadzony zrobi siku na nocnik i wowczas bije sobie brawo. - mowi swiadomie am, nie, mama. Co do reszty nie wiem czy swiadomie - baba, tata, tak, tik (jak wlacza sie swiatlo), dada itp. - wie gdzie jest mis, piesek, kotek, hustawka, domek - namiot. To naprawde malo jak na roczniaka? Co jeszcze (oprocz tego) potrafia wasze dzieci w tym wieku?

Gość gość
wez wyluzuj !!! na kafe kazde dziecko to geniusz , kazdy zarabia min. 10 tys. zl. i ma dom z basenem. Pozdrawiam ;)

Gość gość
Super Twój synek sie rozwija, moja też jest z sierpnia i robi prawie to samo tylko nie umie wchodzic na łóżko i sama jesc lyzeczka ale troszkę więcej mówi: daj, dam, tam, mam, mama, tata, titi(kotek), am ale to dziewczynka to mowa idzie szybciej a co tamte robią?

Gość gość
Ja Ci nie pomogę bo moje dziecko jest z listopada a umie o wiele mniej więc Twoje nie jest w tyle. Mój raczkuje i chodzi przy meblach ale jesli o reszte chodzi to tylko brawo i papa. I tańczy przy muzyce. Także spokojnie.

Gość gość
doczytałam że nie pokazuje palcem, moja pokazuje na wszystko i chce żeby nazwać

Gość gość
A kiedy wasze maluchy zaczęły palcem pokazywać?

Gość MamaHubcia12
No tamte juz mowia np mama daj to. :) Moj wlasnie pokazuje cala reka. To mnie najbardziej martwi.

Gość exdebill_po_wakacjach
czytaj jak się laski chwalą na kafe to nerwicy dostaniesz - daj spokój, córka mojej koleżanki urodziła się na początku sierpnia i tyle nie potrafi - Twoje dziecko dobrze się rozwija i nic z nim nie jest nie tak:)

Gość gość
Raczej bardzo dużo umie jak na rocznika .Moje są już starsze i nie pamiętam dobrze , pamiętam że starszy trochę wolniejszy był we wszystkim młodszy szybszy ,a Twoje dobrze sobie radzi .

Gość ogryzekogryzek
dziewczyno weź odpuść! nie warto się stresować, dzieci się zmieniają! tamte już mówią mamo daj a mój ma za 2 tyg 3 lata i nie umie tak powiedzieć i nie jest jakiś niedorozwinięty, mma najlepszy przykład moich 2 synów, starszy był geniuszem intelektu jak miał ok 2 lata i do dziś jest ponad rówieśników ale juz coraz mniej za to jako prawie 6 latek nie umie jeść łyżką, nie potrafi ubrać butów, nie rozumie poleceń stój, w prawo w lewo itp a młodszy mimo że mając 1,5 roku nie układał puzzli 24 elem i nie budował miasta torów, nie potrafi do dziś liczyć po polsku i ang i nie mówi kompletnie nic jest za to samodzielny, sprawny i empatyczny, każdy jest inny! obydwaj moi synowie są w normie rozwojowej a mimo to każdy jest inny i ma lepiej rozwinięte różne umiejetności, starszy czyta i pisze, młodszy za to udaje sytuacje i robi migowe teatrzyki :)

Gość RudaMagda
Coś w tym jest. Pamiętam, że mój szybko mówił, zapamiętywał dużo ale samodzielne jedzenie, ubieranie to był horror. Dopiero w przedszkolu się nauczył.