Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Popieracie lewice czy prawice

Polecane posty

Gość xen
Synu fubu,ale się uśmiałam,"niezły program wyborczy",nikt takiego nie poprze.Trzeba mieć chorą fantazję,żeby wymyślić coś takiego.Faktycznie tylko rewolucja może spowodować,by wprowadzić takie rządy.Zapomniałeś tylko o sojusznikach,kim oni mieliby być?Pozostaje Ci Legia Cudzoziemska,stać Cię na opłacenie takiej?

Gość madagaskar4545
Ja nie jestem ani za prawicą, ani za lewicą. Jestem Libertarianinem. A zatem w kwestiach gospodarki jestem zdecydowanym prawicowcem. Zero podatków, państwo nie wtrąca się do gospodarki, jest wolny rynek. Jeśli chodzi o sprawy obyczajowe, to jestem lewicowcem, jeśli ktoś chce ćpać niech ćpa; dwóch facetów chce ze sobą żyć, niech żyją- wolność jednostki!!!

franca- Zadam ci pytanie, otóż wyobraź sobie że jesteś biedna, szukasz pracy, twoim zdaniem kto ci da pracę, czy bogacz czy też biedny. Mnie nigdy biedny pracy nie dał. Jak państwo będzie zabraniać ludziom się bogacić i zabierać im ich majątki, to jak bogacze staną się biedni, to wtedy przestaną dawać pracę i będzie głód, smród i ubóstwo. Przykład Romana Kluski, facet bardzo bogaty, zatrudniał masę ludzi, państwo go zniszczyło, teraz choduje owce i na pewno nie zatrudnia tyle ludzi, gdy był mega bogaty. Więc pytanie, to daje pracę, czy biedni czy bogaci. Czym bardziej bogaty, tym więcej daje pracy. Bogacz w swoim domu nawet palcem nie kiwnie, zatrudnia sobie ludzi, biednego na to nie stać... A potem się dziwisz że mamy bezrobocie, skoro brakuje bogaczy to i jest bezrobocie, bo ludzie sami sobie dom sprzątają, sami o ogród dbają, bo większości nie stać na pracowników, bo są zwyczajnie biedni.

Gość madagaskar4545
Państwo mogło by mieć jakąś ziemię i mieć przychody z dzierżawy

Gość madagaskar4545
A w sumie najlepiej jak by w ogóle nie było państwa. Uważam, że wszystkie funkcje państwa efektywniej może zapewnić wolny rynek

Gość gość
Wszyscy w Rządzie są tacy sami, Ani PIS, ani SLD, ani ten pajac Palikot nic nie zmienią w kraju.... TYLKO nowi ludzie, zupełnie nie związani z tym bagnem, któe oglądamy od 30 lat !!!

bsa - tak, teoretycznie bogaty predzej zatrudni kogos niz biedny. ale ta retoryka, ze dajmy bogatym sie bogacic, a beda wiecej zatrudniac to kolejne obiecanki-sasanki, a glupiemu radosc. niestety wielu bogaczy robi wszystko, zeby miec jak najwiecej dla siebie, a personel swoich firm czy zakladow ukroci jak tylko moze, wysyla prace do krajow 3-go siwata, bo to tansza sila robocza niz nawet minimalna stawka w ich panstwie, itp. i nie chodzi mi tu o oficjalna minumalna place, oraz czy ona powinna ustawowo byc czy nie, tylko mowie "minimalna" w sensie praktycznym - minimum potrzebne czlowiekowi do godnego utrzymania. . takze to nie tak prosto powiedziec, ze daj bogaczowi sie bogacic, to on odplaci ludziom zatrudniajac ich i wiecej placac. poza tym, ja nie nigdzie nie wspominam, zeby zabronic bogaczom sie bogacic, tylko ze ich bardziej stac niz np. skromna przedszkolanke, sprzedawczynie, sprzataczke, czy bilbiotekarke na zaplacenie jakiejs tam sumy na korzysc panstwa, ktore da nam szkoly, mosty, biblioteki. . od razu uprzedzam, ze jezeli w tym momencie dyskusja ma sie stoczyc na rewir "biblioteki, szkoly i mosty powinny byc prywatne", to z gory sie wycofuje, bo widocznie nie rozumiecie jeszcze, ze tak byc nie moze i nie powinno, i ja wam tego nie wytlumacze. to trzeba samemu zrozumiec 🖐️

Gość madagaskar4545
Nazywaj mnie jak chcesz. Po wiec tylko co takiego może zrobić państwo, czego wolny rynek nie może zapewnić 10x lepiej? A jeśli już, to nie anarchista, tylko anarcho-kapitalista bo anarchiści nie uznają żadnej władzy, a anarcho-kapitaliści tylko władzy państwa

Trzeba mieć chorą fantazję Trzeba mieć genialną fantazję aby wymyśleć coś takiego. Trzeba być geniuszem aby tak myśleć.

Gość xen
Masz wysokie mniemanie o sobie,albo zwyczajnie prowokujesz.W każdym razie nie przemawia przez Ciebie zdrowy rozsądek.

to pokaz mi takie panstwo, gdzie wolny rynek zapewnia to, co w krajach o bardziej soscalistycznym systemie zapewnia panstwo. pewne uslugi, takie jak sluzba zdrowia, oswiata, ochrona praw i mienia musza byc panstwowe, bo tylko wtedy sa dostepne naprawde dla wszystkich. moze sobie byc tez sektor prywatny, ale z uslug platnych beda korzystac tylko ci, ktorzy uznaja, ze ich na to stac.

Gość madagaskar4545
Tak w Polsce służba zdrowia działa super, naprawdę można się cieszyć z jej poziomu. Na służbę zdrowia KAŻDY płaci duże pieniądze, a w zamian otrzymuje kilkuletnie terminy do specjalisty i żenująco niski poziom opieki zdrowotnej. Na wolnym rynku coś takiego jest nie do pomyślenia

Gość gość
dla koleżanki francy oto przykład. potrzebuję skierowanie na zabieg do specjalisty państwowo - czekaj parę miesięcy pomimo że płacisz składkę. prywatnie - sprawa załatwiona od ręki teraz jest drogo bo mało tych prywatnych, ale jak zmienią się przepisy tn tych placówek bedzie wiecej, a ceny dostosowywane do klienta. tak jak komórki

Gość madagaskar4545
Na oświatę też idą gigantyczne pieniądze z naszych podatków, a potem okazuje się, że absolwenci wyższych szkół nie mają żadnego fachu w ręku, do żadnej pracy się nie nadają, a mają tylko głowę nabitą farmazonami, że państwo jest potrzebne i dba o dobrobyt

ale ja nie pisze, ze sluzba sdrowia w polsce swietnie dziala i ze w polsce jest obecnie zdrowy i dobry system polityczny. nie mozna dopuscic do tego, by sluzba zdrowia oraz ubezpieczalnia byla sprywatyzowana, bo wtedy zwykli ludzie po prostu nie beda chodzic do lekarzy. tymi slowy cytuje sytuacje w bardzo lubianym i popularnym w polsce (ze wzgledu na agrakcyjne filmy i program telewizyjne) panstwie u.s.a.

Gość gość
i taniej co najmniej o polowe bo nie trzeba bedzie tej armii urzedasow z nfz utrzymywać.

ceny dostosowane do klienta :D :D brednie i utopia. kapitalista dostosowuje ceny do swoich potrzeb, nie do kieszeni klienta. ty chyba snisz.

Gość madagaskar4545
podsumowując naszą dyskusję zacytuję klasyka "Wojna to masowe morderstwo, przymusowa służba wojskowa to niewolnictwo, podatki to grabież" Murray Rothbard

Gość madagaskar4545
prywatne szpitale będą musiały dostosowywać ceny bo inaczej wszyscy pójdą do konkurencji

Gość xen
Na dzień dzisiejszy mogłabym polemizować z przymusową służbą wojskową,wystarczy spojrzeć na chłopców w rurkach,leginsach,emo,farbowanych leserów.Czy to jest materiał na przyszłego męża,głowę rodziny?

jak wszystkie szpitale beda prywatne to nie bedzie konkurancji :D szpitale nie ustalaja cen uslug tylko ubezpieczalnie i tu pies pogrzebany.

Gość xen
Jak uważasz,widać trafiłam w czuły punkt.

Gość madagaskar4545
Zadaniem wojska jest walka, a nie wychowywaniem przyszłych mężów. Na pewno jest lepszy sposób niż przymusowe niewolnictwo wszystkich mężczyzn przez dwa lata

"Na dzień dzisiejszy mogłabym polemizować z przymusową służbą wojskową,wystarczy spojrzeć na chłopców w rurkach,leginsach,emo,farbowanych leserów.Czy to jest materiał na przyszłego męża,głowę rodziny?" X Nie wiem czegod owieść próbujesz ale facet noszący leginsy,rurki,farbujący włosy nie przestaje tego robić po odbyciu służby wojskowej :)

Gość madagaskar4545
To chyba ubezpieczycielom zależy, żeby ceny usług medycznych były jak najniższe?

Ale faktem jest,że faceci coraz częściej niewieścieją i są rozpieszczani przez mamusie i wojsko z niejednej takiej kobiety z fiutem zrobiło mężczyznę

Gość gość
kobieta ponizej 165cm i bez piersi min D, nie umiejąca gotowac prac sprzątac, nie nadaje sie do seksu a tym bardziej na żone :D

franca- Odpowiedź mi na kilka pytań, otóż czemu przecietny bogacz przenosi produkcję do Chin, czemu Chiny masowo się wzbogacili, a naród Chiński masowo się wzbogacił. Czemu Chiński robotnik podrużuje koleją z szybkością 400 km a polak z szybkością 30-40 km. Czemu robotnik Chiński jest tanią siłą roboczą, a mimo tego jego poziom życia jest wyższy od Polskiego robotnika. A na końcu ostatnie pytanie, czy lepiej być tanią siłą roboczą i żyć na wysokim poziomie, tak jak Chińczyk, czy lepiej być bezrobotny? Twoim zdaniem czemu przeciębiąrcy, czyli mega bogacze ne wysyłają swoich produktów na Kubę i do Korei północnej, czyżby dlatego że tam są sami biedni?

Gość xen
madagaskar4545 czy w takim razie jesteś w stanie wyjaśnić mi dlaczego kiedyś nie było takich anomalii,jak obecnie?Zniknęła służba wojskowa,i młodzi nie wiedzą co ze sobą robić.Kiedyś też byłam przeciwna przymusowemu wcielaniu do wojska,ale gdy widzę co obecnie się dzieje mam wątpliwości.