Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kursy fryzjerskie czy zawodówka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Wiem że późno takie pytanie, jednak zastanawiam się co by było lepsze. Mieszkam poza krajem a tutaj po gimnazjum można iść na kurs fryzjerski który trwa rok/dwa lata, 4 dni uczymy się o fryzurach i tak dalej w szkole, 1 dzień w salonie na praktykach. Chociaż wydaje się że lepiej można się nauczyć z takiego kursu po nim..nie ma się żadnego wykształcenia, nawet zawodowego, jest po prostu papier iż się taki kurs ukończyło i można iść do pracy. Zawodówka oczywiście 2 dni praktyk i 3 szkolnych przedmiotów ale przynajmniej jest po tym zawód. Co jest lepsze waszym zdaniem?

Gość gość
Hej. Ja właśnie jestem w 3 kl zawodówki fryzjerskiej i mam ciotkę która jest po takim kursie i mimo , że ona już jakiś czas pracuje wiem dużo wiecej i mam lepszą praktykę. Tak naprawdę na tych kursach nie uczą podstawowych rzeczy chociaż by takich jak postępować z klientem , jaki kolor włosów do jakiej urody jaka fryzura do jakiego kształtu twarzy. Szczerze polecam zawodówkę są to tylko 3 lata a nauczyć się można dużo. Ja mam teraz 3 dni praktyk dwa szkoły i w soboty też chodzę na praktyki. A po za tym po zawodówce szybciej znajdziesz prace jak po kursie , jakby nie patrzeć to trzy lata doświadczenia.

Gość gość
co to jest "dryk"? :o najlepiej będzie, jak skończysz zawodówkę a potem wybierzesz się na 2-letnie studium policealne żeby zdobyć dyplom technika.

Gość honorotka
ja z kolei polecam kurs...nie wszyscy maja czas na 3 letnia zawodowke a to nieprawda ze na kursie nie ucza podstawowych rzeczy.jesli sie pojdzie na porzadny np goworku gdzie jest PRAWIE WYLACZNIE praktyka, to jestem pewna ze nabedzie sie niezbedne umiejetnosci by pozniej pracowac w salonie.

Gość Ewkaaa123
Kursy w Erudio są naprawdę niezłe. Ja chodziłam w Łódźi na kurs fryzjerski i jestem mega zadowolona, trwał 150h - jest bardzo dużo wykładów i ćwiczeń :) Na wyposażeniu sali nie oszczędzają, bardzo dużo akcesoriów i oczywiście główki na których pracujemy :)

Gość gość
w moim przypadku akurat tak się złożyło że mam kuzynkę która prowadzi swój własny salon i udało mi się do niej załapać na wakacje ;) mimo to wiadomo że tej praktyki nie podłapałam za wiele ;/ dlatego poszłam na kurs, nie chciałam tracić czasu w szkole rocznej. Zapisałam się do szkoły Select jedynie tam odpowiadał mi program kursu i to że już od drugiego dnia jest tylko i wyłącznie praktyka czyli praca na klientkach ;) I teraz to już śmigam :D