Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usunięto z listy lektur konrada wallenroda a dali musierowicz co za paranoja

Polecane posty

Gość gość

masakra... zrobią z ludzi jakichś debili... po co komu na lekturę musierowicz? czy sapkowski? ok, to są książki do czytania poza szkołą, czy na mature ustną. ale LEKTURA? usunąć historyczną książkę, czy Sienkiewicza.. czy PANA TADEUSZA?! BOŻE!!! mam 20 lat, byłam tegoroczna maturzystką... i jestem wstrzasnięta...

Gość gość
90% maturzystów to i tak debile wiec co za róznica? dla mnie moga nawet pisac mature z Kubusia Puchatka - bardzo fajna ksiązka, odpowiednia do Waszego poziomu 🖐️

Gość listek laurowy
trafil na indeks ksiag zakazanych? :classic_cool:

Gość syn pulchnego
bo nikt tych bredni nie mogl czytac.do listy dorzucam jeszcze Potop.malo kto ta ksiazke czytal.trzeba byc masochista:P

Gość gość
dokładnie, tego wallenroda i tak prawie nikt nie czytał, a z tych co czytali, prawie nikt nie zrozumiał... :D

Gość gość
Grocholę niech dodadzą do listy lektur.

Gość gość
Maciek B - pewnie skonczyles szkole w 1945 roku

Gość gość
Ja czytałam, ale tylko niektóre z zainteresowaniem. Większość była dość "obca" w tym sensie, że miała się nijak do problemów, jakie mnie nurtowały. Na przykład wojna, tematyka powstańcza czy szeroko pojęty patriotyzm, pełno w kanonie książek czy wierszy na ten temat, a co to słowo dziś znaczy, zwłaszcza dla młodzieży?

Gość gość
Teraz licealisci rozmawiają o imprezach i smartonach a nie jakis wallendrodach

Gość No bez jaj Sienkiewicz to
historyczne romansidło dla rozhisteryzowanych panienek :D Czytacie wyłacznie lektury, więc daliscie sobie wmówić, że to arcydzieło. A Wallenrod, cóz, Mickiewicz popełnił lepsze dzieła. A lista lektur powinna być uwspółczesniana. Mam córę w 3 klasie sp i jak patrzę na te "Dzieci z Bullerbyn" czy "Anaruka" to mi się płakać chce, a mojej córce odechciewa czytać, choć generalnie połyka ksiązki

Gość gość
Lubie musierowicz;) jaki tytul?

Gość gość
większość i tak nie przeczyta ani Wallenroda ani Musierowicz:o dzień wcześniej przeczytają najwyżej streszczenie żeby nie dostać pały a za tydzień zapomną nawet tytuł tego co przeczytali i już nigdy sobie nie przypomni bo na obecnej maturze im sie to nie przyda:o a co za tym idzie gadanie o liście lektur ma charakter wyłącznie ideologiczny, bardziej sensownie można pogadać o imbecylizacji społeczeństwa ale poza gadaniem i tak nikt nic nie zrobi..:classic_cool:

Gość gość
Dobrze że nie Krzyśka Ibisza :D

Gość gość
U mnie byl konrad lektura;) Moze ze 3 osoby przeczytaly w tym ja;) A musierowicz ma super ksiazki ;D stara d**a jestem, ale milo wspominam;) Moze przynajmniej ludzie zaczna czytac;) a nie tylko streszczenia, teraz tyle analfabetow mamy wsrod mlodziezy, ze dobre jak i musierowicz poczytaja ;)

Gość gość
Maciek masz rodzicow lekarzy? Dobrze pamietam;p?

Gość gość
To niech cię zaczną w końcu leczyć.

Gość gość
Ej, to prawda, że sie zapomina. Ale po pewnym czasie, gdy przez przypadek znajdziecie wzmiankę o lisie i lwie, przypomni Wam się Konrad, przypomni Wam się Macchiavelli, może nawet Schiller. I przypomni Wam się to nie jako cały obraz, fabuła, historia, a jako odprysk. I o tyle będziecie dumni, bo Wam się przypomniało, a innym - nie.

Gość gość
Mickiewicz to tępy nacjonalista i czas z nim skończyć jeśli chcemy być cywilizowanym narodem wUE.

Gość gość
Ja przeczytałam Wallenroda a moją ulubioną lekturą byli "Chłopi" Reymonta. 3 tomy,a ja machnęłam w 3 dni. Do dziś wracam np. do "Lalki" czy "Nad Niemnem", odświeżyłam "Granicę" i "przedwiośnie". A młode pokolenie może powinno mieć w lekturach harlequiny, bo to jedyne, co są w stanie czytać. Smutne....

Gość gość
ja czytam ksiazki z wlasnej nieprzymuszonej woli ale przysiegam,do niektorych lektor nie moglam sie zmusic.niegdy nie zapomne Cierpienia Mlodego Wertera:Odla mnie to poprostu byly brednie napisanie niczym chaotyczny belkot pijakow w parku.

Gość gość
Maciek B. popieram. Nad Niemnem ma w sobie czar: przyrody, łąk, pól otwartych, szerokich. I rzeki, która wszystko widzi.

Gość gość
problem polega na tym, że ŻEBY ZDAĆ MATURE -> TRZEBA PRZECZYTAĆ STRESZCZENIE, a nie książkę! :D taka prawda :D dlatego W. Szymborska nie zdała matury z polskiego, bo źle zinterpretowała swoje własne słowa :D po prostu liczy się KLUCZ, który jest w streszczeniach i na maturze :D

Gość gość
to ja autorka, ja tez tak mialam jak chodziłam do szkoły. od wallenroda czy innych lektur rzygać mi się chciało. ale teraz? teraz je doceniam. serio... panm tadeusz przecież to taka fajna lektura. nawet jeśli nie do końca wszystko jest z prawdą/ autor dodał sobie coś od siebie. czy wallenrod. teraz to według mnie, bardzo fajna książką oddziałująca na poczucie patriotyzmu. nawet jeśli nie polskiego ;)) i własnie takie książki powinny zostać w OBOWIĄZKOWYM spisie lektur. a nie jakieś durne science fiction. może jeszcze Star Wars niech będą obowiązkowe? + te ciecia robią dla gimbazy. ale jednak... http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/przeglad-prasy-pan-tadeusz-zniknie-z-listy-lektur,351238.html

Gość gość
Nad Niemnem to powieść kolonialna !

Gość gość
Nie podobaly mi sie lektury. Nie cierpie Szekspira;)

Gość gość
Zatrzymajmy lektury, jesli o cos warto sie bic, to własnie o to!

Gość gość
ja milo wspominam i czytalam po latach ´´Zbrodnia i kara´´,´´Proces´´,´´Dziady´´ i jeszcze kilka:)

Gość gość
Nienawidzisz, ale przynajmniej wiesz, że istniał, są tacy, którzy nie wiedzą o nim nic.

Gość gość
Nienawidze tych lektur!! Ale przyznaje zbrodnia i kara to swietna ksiazka!

Gość gość
Maciek B. kolonialna - rozwiń odpowiedź.