Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usunięto z listy lektur konrada wallenroda a dali musierowicz co za paranoja

Polecane posty

Gość Fruktyna
"Mickiewicz to tępy nacjonalista i czas z nim skończyć jeśli chcemy być cywilizowanym narodem wUE." "Nad Niemnem to powieść kolonialna !" najgorszy jest Sienkiewicz, ojciec polskie głupoty "patriotycznej". Jego obraz Krzyżaków czy Ukraińców woła o pomstę do nieba.

Gość gość
ludzie cieszmy sie ,ze NIENAWIDZLISMY pewnych lektor,bo przynajmniej WIEMY o czym mowimy.dzisiejsza mlodziesz nawet tytulow nie kojarzy:P

Gość gość
to ja autorka, gość 13:42 dokładnie ;p jeszcze przed maturą mama kazała mi czytać całą lalkę. wcześniej przeczytalam streszczenie i ledwo zdałam kartkówkę z tego. a gdy zaczęlam to czytać, to wow. bardzo mi się spodobała. trzeba przyznać, ze autorzy lektur pewnie jechali na jakichś zielskach :D ale jednak wyszły im te lektury. i faktycznie docenia się to dopiero po fakcie... tak jak ja teraz :)

Gość czasy liceum
super sie czytalo Ulissesa,Ksiaze nocy-Marka....nie pamietam nazwiska ale autor sie zetknal w czasach swojej mlodosci ze srodowiskiem przestepczym:)

Gość gość
nareszcie fajny i ambitny temat i bez wyzwisk:)

Gość gość
Dobrze wspominam dzieła Szekspira i Moliera,ale w szkole się tym nie chwaliłam,bo większość czytała streszczenia.

Gość gość
GEBA Gombrowicza a ile w tym prawdy:)

Gość gość
Powiedzmy sobie szczerze: współcześni studenci są inni niż dawniej.Kiedys studentów można było nazwać Inteligencją...

Gość gość
powinni obowiązkowo wprowadzić taki przedmiot jak szkoła gotowania, chociaż przez 1 rok szkolny w liceach itd

Gość gość
"dokładnie, tego wallenroda i tak prawie nikt nie czytał, a z tych co czytali, prawie nikt nie zrozumiał... " Bo są zakutymi łbami... Czarno widzę przyszłość naszego narodu..

Gość gość
temat bez wyzwisk powiadacie? hehehe ja to zmienię sram wam do c*p kooryy j****e

Gość gość
jebie wam z dooop kooorvvyyy

Gość gość
Ja przeczytałam wszystkie lektury, nawet te z poziomu rozszerzonego i uważam, że to głupota usuwać niektóre z listy obowiązkowych, już Giertych narobił takiego bajzlu. Wywalił "Ferdydurkę" i "Trans-Atlantyk" tylko za to, że podejrzewa się Gombrowicza o biseksualizm. Teraz kolejne wykreślanie i wstawianie jakiegoś badziewia. Przepraszam bardzo, ale z obecnej listy usunęłabym może jedynie "Giaura", bo malo ciekawa lektura, ale Konrad Wallenrod to ważna postać, skąd uczniowie będą wiedzieć co to jest postawa wallenrodyczna? U Musierowicz to znajdą? Musierowicz też czytała, książki ciekawe, o życiu rodziny w czasach komuny, ale to jest książka do czytania w wolnym czasie, a nie lektura. Niedługo może wyrzucą też "Lalkę", "Chłopów"(i tak okrojonych, bo obowiązkowo czyta się teraz fragment)? "Cudzoziemka tez jest nadobowiązkowa, a wg mnie powinna byc obowiązkowa.

Gość gość
Musierowicz debile i tak nie zrozumieja.Do jej ksiazek trzeba miec wrazliwosc i otwarte serce.

Gość gość
Kondrada juz nie pamietam.o co tam chodzi,jaki sens tej ksiazki ?

Gość gość
Zrozumcie że do roboty w Tesco w Bristolu czy podcierania dooop niemieckim starcom tudzież do łajdaczenia się z hołotą z III świata żadne lektury potrzebne nie są... A takie jest przeznaczenie polskiej młodzieży .Pamiętajcie że 70 lat temu Heinrich Himmler zarządził że Polakom wystarczy liczenie do 500 , podstawy rozumienia niemieckiego oraz umiejętność podpisania się. Sienkiewicz i Mickiewicz to byli twórcy zakazani pod okupacją "zwolenników nowej zjednoczonej europy" ze stolicą w Bru-eh Berlinie znaczy. Wracamy więc do przeszłości . A nowego chowu półgłówkom łatwo się wtłoczy że nic sobą jako Polacy nie reprezentują.

Gość gość
skandal :O