Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pszczółkaa

zmiana z nazwiska ojca na nazwisko dwuczłonowe u dziecka

Polecane posty

Gość pszczółkaa

Witam. Mam 11 miesięcznego synka z nieformalnego związku. Syn ma nazwisko ojca. Wiem, że zmiana nazwiska w moim przypadku jest nie możliwa, gdyż ojciec ma pełnię praw rodzicielskich. Moje pytanie więc: jaka jest możliwość sądownego nadania dziecku nazwiska dwuczłonowego, podczas gdy ojciec nie wyraża na to zgody? Chcę zmienić nazwisko na dwuczłonowe, gdyż jest to dla mnie uporczywe kiedy wszędzie jestem nazywana PANI Y. Dziecko choruje przewlekle i raz miałam sytuację w szpitalu gdzie mając inne nazwisko od dziecka musiałam dowozić akt urodzenia dziecka by potwierdzić, że to ja jestem matką. Z tego co wiem również może być problem z wyjazdem za granicę na wakacje, a dodam ,że często podróżuję i od przyszłego roku mam zamiar zabierać dziecko ze sobą. Jest to kilka argumentów czy są one sądownie przekonujące ? Proszę o odpowiedzi bo nigdzie się takiego tematu nie doszukałam z góry dziękuję!

Gość gość
nazwisko nie ma zadnego zwiazku z podrozami i tak ojciec dziecka bedzie musial podpisac zgode na wydanie paszportu/tymczasowego dowodu osobistego

Gość kloszard1234
jesli ojcu nie odebrano praw rodzicielskich musi wyrazic zgode

Gość pszczółkaa
owszem ma, nie musi wyrazić zgody ponieważ ma uregulowane kontakty. paszport/dowód również można wyrobić na mocy sądu rodzinnego. (nie będę miała wyjścia gdyż on ze wszystkim robi mi na złość)

Gość pszczółkaa
wyrazić zgody na wyjazd za granicę* oczywiście

Gość gość
ale to i tak nie ma znaczenia jakie nazwisko ma dziecko

Gość pszczółkaa
moja ciocia ma przysposobionego wnuka. ma on inne nazwisko, miała sytuację na granicy, że nie chcieli jej puścić, gdyż podejrzewali iż może chcieć "uprowadzić dziecko" wiem że mogą być to skrajne sytuacje. Po prostu chciałabym żeby dziecko również posiadało moje nazwisko, czy jest to realne?

Gość gość
ale w paszporcie sa wpisani rodzice, wiec nie ma problemu nie jestes jego "przysposobiona babcia"

Gość gość
probowac mozesz, ale argument z podrozami jest beznadziejny