Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość expat

Jak sie zyje w Szkocji

Polecane posty

Gość gość
Za 55 funtow tyg. to teraz NIGZIE nie wynajmiesz pokoju. Mieszkam w Londynie najtanszy, malutki pokoj 400-500 funtow mc (mozliwe, ze juz z rachunkami), bilet najpopularniejszy na strefy 1-3 to prawie 140 funtow mc, jedzenie skromnie bardzo niech by bylo 200 funtow, plus telefon, chemia, za wiele nie zostanie. A lek, ubranie, kosmetyk, wakacje? Zapomniec! To nie zycie tylko bieda

Gość gość
C*****o jak w calym tym chorym kraju

Gość expat
To po co siedzisz w Londynie? :-O Wiadomo ze tam jest duuużo drożej. Co do ceny 55 funtów tygodniowo to jest to cena z zeszłego roku. Anglia północna. Leeds, West Yorkshire.

Gość gość
Maz zarabia 2500 funtow mc i jakos dajemy rade, wynajmujemy male mieszkanie, do tego rachunki, samochod, jedzenie, starcza, ale bez rewelki, mimo, ze przeciez malo nie zarabia... A ja pracy nie mam, mimo tego, ze robie wszystko by ja miec, jest jednak ciezko bardzo

Gość gość
@gosc 01:41 a co to jest dobry angielski? Sprecyzuj

Gość expat
"Maz zarabia 2500 funtow mc" czym się zajmuje mąż?

Gość gość
Kłamiesz, ja jak tu przyjechałem wynajmowałem pokój za 55 funtów tygodniowo i mieszkałem w nim samemu nie w pięciu>>> tak wynajales pokoj w domu z obcymi osobami, z ktorymi dzieliles lazienke i kuchnie, powiedz mi jak dlugo chcesz tak zyc? Czy masz zamiar rodzine tez tak przechowac w jednym pokoju w jednym domu z obcymi osobami? Jak jestes sam to mozesz sobie tak zyc jak kanalowy szczur, a ile tak dasz rade zyc, co ja mowie, zyc, wegetowac, bo to nei jeste zycie, ciagle klotnie o dostep do kibla, przysznica, listy kto teraz sprzata, kto teraz placi za ogrzewanie, kradzieze jedzenia z lodowki itd. Super zycie...

Gość gość
do tego jak jestes spokojny i jak trafisz wspollokatorow co co weekend pijanstwo i "majteczki w kropeczki" albo "umcia, umcia, umcia, umcia" to masz przerabne...

Gość expat
Ja nie mówię że za takie pieniądze jest jakieś super życie, odpowiadam na post osoby która twierdzi że życie w Anglii za 900 funtów i życie w Polsce za 900 funtów to to samo. W POlsce za 900zł nie przeżyjesz samodzielnie, jest to niewykonalne. Samo wynajęcie pokoju pochłonie większość z tej kwoty. Prawda jest taka, że wielu Polaków w Anglii ma nie wiadomo jakie wymagania a tak naprawdę niczego nie potrafią, nawet wysłowić się dobrze po angielsku.

Gość expat
miało być w Polsce za 900 zł

Gość gość
"Za 55 funtow tyg. to teraz NIGZIE nie wynajmiesz pokoju." - Owszem, da sie. Nie pisz glupot jesli nie masz wiedzy. Londyn to nie cala Anglia kretynko. Mieszkam w Manchesterze. Wynajmuje duzy dwuosobowy pokoj za 250 funtów miesiecznie RAZEM z rachunkami.

Gość gość
Sama jestes kretynka

Gość gość
2500 funtow to nie jest zla wyplata, owszem, ale na 2 osoby w mega drogim Londynie to trz nie rewelacje, bo najmniejsze, najtansze mieszkanie w max.3 atrefie to 900-1000 funtow mc za sam goly czynsz, doliczyc wode, gaz, prad, council tax, tv, internet, telefony, jedzenie, bilet i po pieniadzach. Na ubrania, przyjemnosci i inne juz nie starczy! Wiec sie nie podniecaj tyle juz

Gość gość
"Sama jestes kretynka" - Nie. Nie jestem kretynka. Nie ja pisze glupoty na forum twojego pokroju. Przynajmniej chociaz wiesz, ze sa inne miasta poza Londynem i sa tanie pokoje. Skoncz wiec siac propagande, ok? 🖐️

Gość szkotka uk
chcialam tylko przypomniec ze temat byl o Szkocji wiec nie wiem po co wypowiadacie sie o Londynie. Nie od dzisiaj wiadomo ze jest to najdrozsze miasto w UK i jak ktos ma zarabiac minimum to sie tam nie powinien pchac i tyle. My mieszkamy w Edynburgu i bardzo nam sie podoba (choc rzeczywiscie w Anglii jest lepsza pogoda zwlaszacza na poludniu) Studia w Szkocji sa bezplatne (w Anglii trzeba placic) Ogolnie jestesmy bardzo zadowoleni i mimo ze pracuje 28 h a maz 35, dziecko chodzi do zlobka to udaje nam sie odlozyc kase i czesto jezdzic na wakacje (zeby sie wygrzac na plazy :)

Gość gość
up.. do góry..

Gość exdebill_po_wakacjach
mieszkałam w Anglii, wolę Szkocję:) ale wszystko co wymieniłeś też tu jest, chociaz nie rozumiem z tym r****m lewostronnym - tak się lepeij jeździ przecież?

Gość gość
no właśnie ? jak się żyje w Szkocji? piszcie ludziska...

Gość kot z edynburga
mieszkam w edynburgu od 4 lat i zyje mi sie tu bardzo spokojnie. poczatki byly ciezkie ale warto bylo.. chlopak skonczyl studia, zarabia £1800/miesiac. ja jestem na trzecim roku i tez mam fajny part-time za £10/h w branzy. edynburg jest piekny, ma niesamowity klimat.. na pogode nie narzekam - zwlaszcza zima gdy w Polsce jest -20 stopni a tu 0 :)