Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to ormalne w dieslu

Polecane posty

Gość gość

auta uzywam głownie w weekendy na tygodniu stoi na parkingu wczesniej miałam volvo s40 benzyna silnik 2 litry, teraz od kilku tygodni mam nissana almere 1999 diesel 1475dm3 jakoś tak, i czy to normalne w dieslu że jak postoi te kilka dni, i jak go odpale, odpala elegancko od razu nie rusze bo ie chce jechac, bieg wbity reczy spuszczony nie jezie, dopiero po około minucie od uruchomienia jakby sie nagrzewa i problemu nie ma tylko po dluzszym postoju ie chce od razu odjezadzac, dodoam ze jak juz odjade to kolejne odpalenia i natychmiastowe ruszanie ie robia juz mu problemu wiec pls o info czy to norma, czy on musi sie nagrzac? czy zima zejdzie mu dluzej?

Gość rtgfdxcvhgf
jezdze dieslem, nie codziennie, tez stoi pare dni...ale nie mam takich problemow, rusza od razu.

Gość gość
w tym nissanie zastosowano francuską technologie, przyzwyczajaj się do różnych, dziwnych akcji:classic_cool:

pytanie. Jak masz odpalony silnik wrzucony bieg i nie wcisnięte sprzęgło to sam ci ruszy? Tak jak by chciał ci uciec?

Gość gość
arecki dokładnie, sprzegło jest czułe i dobrze ciagnie

no to uważaj żeby ci nie uciekł. Przyczyną jest nieszczelny zawór olejowy. To taki rodzaj sprzęgła. Olej działa na docisk. Po dłuższym postoju cisnienie oleju ci zejdzie i musisz chwilę odczekać chwilę aż uzupełni się ciśnienie. Dla zapóinalskich dość niebezpieczne.

Gość gość
arecki a orientujesz sie jaki koszt aprawy u mechanika jakos 3 tyg. temu wymieniałam czujnik oleju bo cos było nie tak i teraz takie cos? wiesz ja popuszczam sprzegło a nie tak ze od razu wiec to akurat mam pod kontrola, ale teraz dzieki tobie wiem ze musi ten olej oplynac to i dlatego mi od razu nie rusza

koszt zależy nie tyle od ceny zaworu, co od tego gdzie ten zawór jest. Czasem pół silnika trzeba rozebrać. Ale jeśli jest gdzieś z łatwym dojściem to zrobią ci to za przysłowiową flaszkę.

Gość gość
dzieki ci bardzo;-) miłego dnia!!!