Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co zrobić z alimentami jak dziecko kończy 18 lat

Polecane posty

Gość gość

Mam córkę, która kończy zaraz 18 lat. Mój były facet (nie mąż) płaci alimenty. Czy ja muszę go powiadomić o tym, że ona się będzie dalej uczyć, czy cicho siedzieć niech płaci dalej, bo tak naprawdę nie wiem czy ona pójdzie dalej do szkoły. Czy to on musi wyjść do mnie z pytaniem o to czy córka się dalej uczy?

Gość gość
pomoże ktoś?

Gość sss ffqfqf
jestes zwykła materialistka przeciez to pieniadze twojego dziecka a nie twoje takze nie wpier***** sie.

Gość gość
Jeżeli dziecko się uczy to normalnie płaci dalej, tylko ewentualne kwestie prawne, np. podnoszenie alimentów rozwiązuje już córka, nie Ty. Może nawet płacić na jej konto, albo dawać bezpośrednio jej, bo już jest pełnoletnia i nie przechodzi to przez Ciebie. Jeżeli się uczyć nie będzie to alimenty się nie należą, ale przecież to ojciec, dziecko wspomagać może i powinien. Może nie mów mu na razie o zamiarach córki, niech płaci do października /rok akademicki/ a dalej zobaczysz. A córkę namawiaj na jakąś szkołę, 18 lat to mało na zakończenie edukacji.

Gość gość
Ja ja płaciłem alimenty to co roku we wrześniu prosiłem byłą żoną o zaświadczenie ze szkoły że się uczy, proste rozwiązanie.