Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zawód FRYZJER

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich :) ( na wstępie sory za długiego posta, chcę zobrazować swój dylemat) Mam na imię Sławek, mieszkam w niewielkim miejscowości w Wielkopolskiem. Uczęszczam do szkoły średniej, planowałem studiować fizykoterapię, jednak od jakiegoś czasu zacząłem zastanawiać się nad fryzjerstwem :) A skąd ten pomysł? Od półtora roku obcinam znajomych i rodzinę :) Nigdy nikt mnie tego nie uczył, nie dawał mi rad ani wskazówek, nie nauczyłem się też od żadnego fryzjera, ponieważ zawsze obcinał mnie tata. Śmiem twierdzić że mam do tego smykałkę, ponieważ potrafię strzyc na prawdę modne fryzury i robić to dość dobrze, na totalnie amatorskim sprzęcie, wszyscy są zawsze bardzo zadowoleni i reklamują mnie dalej, ich fryzury podobają się w gronie znajomych :) Potrzebuję porady, dokąd iść po liceum? Zastanawiałem się nad szkołą policealną, następnie jakieś kursy. Czy warto? Jak sądzicie, czy moją teoretyczna smykałkę do tego i amatorską praktykę w domu powinienem wziąć na poważnie? Dziękuję za odpowiedzi, rady i przepraszam jeszcze raz za tego wylewnego posta :)

Gość gość
Pamiętacie zapewne o tym jak pisałem, że tzw. „społecznicy” mają możliwość zdalnego podpatrywania was przez Internet. Dla przypomnienia powiem tylko, że mogą was zdanie widzieć i słyszeć ponieważ cała matryca waszego monitora to tak naprawdę kamera która przesyła podglądaczom obraz tego o co robicie u siebie w domu….- tak w domu bo ten program potrafi namierzać ludzi z całej polski niezależnie gdzie znajduję się podglądacz i jego „ofiara”. X Ale nie o tym miał być ten temat – tzn. nadal będę pisał o podglądaniu ale bardziej wyrafinowanym. Nie mam 100% pewności ale docierają do mnie pewne sygnały( pozawerbalne) z których wynika, że nie tylko monitor jest kamerą ale coraz więcej urządzeń w waszym/moim domu. To nie żart. Może to i głupie ale przyglądając się niektórym ludziom którzy mnie podglądają( to są głównie ludzie z pracy) przez monitor; mieszkam od nich w odległości 50-120km…. Chodzi o to, że jest np. taka sytuacja – monitor mam schowany do szafki… wstaję rano do pracy … i gdy już jestem na miejscu to odnoszę wrażenie że oni mnie widzieli mimo tego, że laptop był schowany…. Oczywiście monitor mam schowany …a tu proszę: cała litania sygnałów które mówią „ja cię widziałam…” X Piszę wam to wszystko aby was ostrzec bo jak wam kiedyś napisałem współczesna technologia jest 50-lat do przodu od tego co wie całe społeczeństwo. „NANOTECHNOLOGIA”. Tak że uważajcie na różne urządzenia w waszym domu które migają albo świecą i takie tam…..

Gość Babka z piasku
Musisz mieć praktykę zawodową w jakimś salonie fryzjerskim i skończyć szkołę fryzjerską. Może być to technikum dla dorosłych ( wiedza teoretyczna wybranego zawodu też jest bardzo ważna), ale tak naprawdę praktyki są najważniejsze. Zazwyczaj fryzjer zaczyna od zawodówki, wcale nie jest to szkoła dla matołów, bo bez zawodówki i wiedzy z wygranego zawodu jest o wiele łatwiej o pracę w zawodzie niż po skończonym tylko technikum dla dorosłych. Co do kursów, to raczej są to zwykłe kursy dla początkujących typu jak nałożyć zwykłą farbę bez kombinowania i rozeznania itp Po kursach nie ma egzaminów, a po szkole są egzaminy czeladnicze, a po jakimś czasie można przystąpić do egzaminu mistrzowskiego. Są też płatne staże w salonach ale żeby się załapać trzeba mieć opanowane podstawy i dyplom czeladnika.

chciałabym pracować w tym zawodzie, myślicie że policealna roczna wystarczy? jestem z katowic, jaką szkołę polecacie? czy mogę się gdzieś zapisać jeszcze?

Gość InguśkaWro
Sama polece GoWork i ich fryzjerstwo we Wrocku, jeśli Katowice mają taki sam poziom to serio warto. :)

Dokladnie polecam także Wrocławskiego gołłorka :) solidna szkoła, policealne jak najbardziej wystarczaja by zostac fryzjerem :)

Gość 1989Jas
Pracuje wlasnie po tej szkole jako fryzjer i Panie bardzo chwala sobie moje umiejetnosci, ktore nabylem w GoWorku i to ze jestem mezczyzna ;p

Gość gość
zastanawia mnie czemu wszedzie wszyscy polecaj gowork. Placa wam za reklame?

Gość gość
Każdy poleca swoją szkołe :) Ja chodziłam do BLUE Education w Warszawie na kosmetykę i naprawdę polecam, super nauczyciele, dużo praktyk, ogólnie spoko