Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

depresja ale boje sie i wstydze isc do psychiatry

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

:(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
siedz dalej w domu to max za 5 lat powiesisz sie na klamce nie masz wyjscia idz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
od kilku lat tak mysle ze mam depresje mam taki okrres ze leze w domu i placze kilka miesiecy potem przechodzi i znowu wraca aktualnie mam 29 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to spoko, bedzie wciaz mijac i powracac, do momentu gdy ten stan zostanie z Toba na zawsze, gratuluje, dalej sie obawiaj psychiatry

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
znacie jakiegios dobrego psychiatre w poznaniu co nie zrobi ze mnie wariatki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
niestety, nie jestem z Poznania, ale w necie poszukaj, i pamietaj jak z kazdym lekarzem, pierwszy moze okazac sie do d**y dlatego bez namyslu szukaj wtedy innego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja by艂am i wcale nie zrobi艂 ze mnie wariatki. przynajmniej odzyska艂am w jakim艣 stopniu zycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jak wygladala rozmowa dostalas leki? jakie? pomogly?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
te偶 tak mia艂am, ci膮g艂e nawroty depresji, z ka偶dym nawrotem by艂o coraz gorzej, ale my艣la艂am, 偶e sama sobie poradz臋, a偶 wyl膮dowa艂am w psychiatryku.... wi臋c radz臋 ci id藕 p贸ki jeszcze mo偶esz, depresja jest podst臋pna i w pewnym momencie nawet nie b臋dziesz wiedzie膰 kiedy pokona ci臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mozesz podac gg?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
boje sie swoich mysli takie czarnowidztwo jakie uprawiam jest czasem przerazajace uwazam ze nic nie warto robic bo i tak nie ma sensu dodatkowo choruje przewlekle na dosc powiazna chorobe dotyczaca ciala i ubzduralam sobie ze pewnie i tak dlugo nie pozyje bo choroba mnie wykonczy:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
od razu powiedzia艂am 偶e jestem pierwszy raz i jest to dla mnie ma艂o komfortowa sytucja. powiedzialam ze czuje sie zle, nie mam energii bla bla bla... psychiatra bedzie zadawa艂 pytania, pytal cie o twoja sytuacje zyciowa, takze o choroby na ktore cierpisz. jak twoj sen, jak z jedzeniem, jak kontakty z otoczeniem czy to sie zmienilo, jak praca/uczelnia. bedzie o to pytal zreszta. ja dostalam leki ale pozniej trzeba bylo je zmienic, musialam tez zmienic psychiatre bo czulam ze bardzo bagatelizuje moj problem i trafilam do takiej babki ktora mnie slucha i nie musze sie bac ze nie uwierzy w cos co jej mowie. a to bardzo wazne byc szczerym. nie boj sie. badanie mozna zawsze przerwac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Sranie w banie, lekarze i leki ku藕wa... najlepszym lekarstwem jest pozbycie si臋 przyczyny depresji, 偶aden lek nie pomo偶e je偶eli przyczyna wci膮偶 istnieje a po jej usuni臋ciu jak r臋k膮 odj膮艂 :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po pierwsze nie kazda depresja jest egzogenna :) :) :) po drugie jesli to depresja egzogenna to nie zawsze latwo wyeliminowac przyczyne. ja sama z siebie z natury jestem mocno depresyjna, a u mnie sprawe poglebila praca, niestety na pewno wiesz jak wyglada rynek pracy, wiec zdajesz sobie pewnie sprawe ze to nie takie hop siup j膮 zmieni膰. a po trzecie objawy wcale nie ustepuja "jak reka odjal". a poza tym widac ze nie wiesz o czym piszesz. czlowiek w depresji po prostu ma tak duzy niedobor energii zyciowej i jakiejkolwiek motywacji, ze dokonanie radykalnych zmian po prostu jest w danym momencie niemozliwe. i leki pomagaja odzyskac taki poziom energii by byc w stanie dzialac - w moim wypadku jak z lozka kilka m-cy nie wstawalam, nie mylam sie tygodniami, nie jadlam, i mimo ze lezalam w lozku to nie moglam spac. to jest taki stan ktorego naprawde nikomu nie zycze. ktos kto nie przezyl takiego epizodu naprawde nie powinien oceniac bo nie ma pojecia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja tak mam w dzien spie godzine, dwie a w nocy wcale

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po pierwsze nie ma czego艣 takiego jak depresja egzogenna doucz si臋, potem bajki pisz :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie wiem a ty wiesz, masz si艂臋 na prac臋 i powy偶szy wyk艂ad ale na jej zmian臋, wyeliminowanie przyczyny ju偶 nie, widzisz tylko rozwi膮zanie w postaci odm贸偶d偶aj膮cych proch贸w :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
problemy ze snem tez mialam duze. potrafilam lezec do 6 rano. oczywiscie nieumyta, w ubraniach. jak teraz o tym mysle to straszne to bylo. ale wowczas po prostu nie umialam inaczej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
" go艣膰 Ja nie wiem a ty wiesz, masz si艂臋 na prac臋 i powy偶szy wyk艂ad ale na jej zmian臋, wyeliminowanie przyczyny ju偶 nie, widzisz tylko rozwi膮zanie w postaci odm贸偶d偶aj膮cych proch贸w" nie znasz mojej sytuacji, bo jej nie opisalam. ja zmienlam prace ale bylam w stanie to zrobic jak leki zaczely dzialac. bylam wtedy w stanie w ogole cokolwiek robi. i niestety jest cos takiego jak depresja egzogenna. i endogenna. to ty sie doucz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Emilka233333
mam tak samo ...niby jako艣 funkcjonuje w miar臋 normalnie ,ale cz臋sto popadam w do艂ki , zaniedbuje swoje sprawy, nie mam za wiele energii do 偶ycia. I tak od d艂u偶szego czasu z ma艂ymi przerwami ( ok 3 lat...) . Wiem ,偶e gdybym byla inna moje 偶ycie by艂oby o wiele lepsze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie w******j mnie z jakim艣 douczaniem bo to nie ja napisa艂em! 馃槧 Kiedy艣 dawno temu by艂 taki okres 偶e nie przespa艂em nawet godziny przez 3 miesi膮ce, by艂em tak zm臋czony 偶e chcia艂em zdechn膮膰... Nagle znalaz艂em rozwi膮zanie, jak r臋k膮 odj膮艂, bez tych pierd贸艂 wszystkich co tu wypisujesz, durnych lekarzy i ich lek贸w. Co do sposobu nie b臋d臋 pisa艂 jaki bo i tak by艣 nie zrozumia艂a, dla ciebie kosmos filozofko ;-) No i 偶yj臋 do dzi艣 :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"Nie w******j mnie z jakim艣 douczaniem bo to nie ja napisa艂em!" sorry wszedzie ci go艣cie :O napisz, z checia poznam twoj sposob, nie ukrywam ze chcialabym zyc pelnia zycia bez brania prochow. uwierz ze wiele lat myslalam ze dam sobie rade sama, nie chcialam zadnych lekow i bylam im przeciwna. ale i tak skonczylam na prochach, inaczej by mnie tu nie bylo, i tyle :( napisz co to jest o czym mowisz. podziel sie z chorymi na te wstretna chorobe, jesli jest jakas inna nadzieja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
...co tylko potwierdza 偶e mam racj臋, w pierwszej kolejno艣ci przyczyna a nie od d**y strony leki. Jak w艂o偶ysz 艂ap臋 w sid艂a na nied藕wiedzia idziesz do chirurga czy lecz膮 ci臋 tabletami? :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co do przyczyn, mo偶na powiedzie膰 偶e niekt贸rych nie da si臋 wyeliminowa膰, nieprawda, na wszystko jest jaki艣 spos贸b tylko go nie znasz jeszcze, wszystko da si臋 zast膮pi膰 czym艣 innym r贸wnie dobrym a nawet czasem lepszym :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie rozumiesz problemu. czasem czlowiek zabrnie w dana sytuacje zbyt daleko i juz nie ma odwrotu i musi isc dalej zeby cos zmienic a prochy pomagaja w tym podnoszac poziom neuroprzekaznikow w mozgu a co za tym idzie energii zyciowej, dzieki temu masz w ogole sile wstac rano, umyc sie, i usiasc na neta zeby chocby przegladac oferty. nie rozumiesz tego stanu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to dalej, uswiadom mnie! piszesz jak bys nie rozumial ze sa takie stany psychiczne gdy czlowiek po prostu NIE DAJE JUZ RADY ze zwyklymi codziennymi zupelnie podstawowymi obowiazkami, a co dopiero mowic o czymkolwiek ponad to.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do k艂贸cenia si臋 i upieraniu przy prochach, do艂owaniu siebie i innych masz jeszcze si艂臋, wiec nie jest tak 藕le jeszcze z tymi czynno艣ciami podstawowymi ;-) No i jak napisa艂a艣 nie znam ciebie, wi臋c sposobu gotowego ci nie podsun臋, ka偶dy sam musi znale藕膰 rozwi膮zanie na usuni臋cie przyczyny bo ka偶dy ma inn膮 :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
" go艣膰 Do k艂贸cenia si臋 i upieraniu przy prochach, do艂owaniu siebie i innych masz jeszcze si艂臋, wiec nie jest tak 藕le jeszcze z tymi czynno艣ciami podstawowymi" czlowieku, ja juz od roku jade na psychotropach :O to o czym pisze mialo miejsce w sumie ponad rok temu. od tamtego czasu moj stan sie duuuuzo polepszyl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
...nie zmienia to faktu 偶e to jest spos贸b, depresja jest skutkiem tylko, wyeliminuj przyczyn臋 a nie truj si臋 bo to jej nie wyeliminuje nigdy :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja widz臋 r贸偶ne osoby, a bliscy mi m贸wi膮, 偶e oni nie istniej膮, nie wierz臋 im. Co robi膰?

Udost臋pnij ten post