Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monidzga

Brak okresu a tabletki novynette

Polecane posty

Gość monidzga

Od dwóch miesięcy stosuje po raz pierwszy w życiu antykoncepcje hormonalną, ginekolog przepisał mi tabletki Novynette i jestem teraz w przerwie między drugim, a trzecim opakowaniem. Problem jest taki, że zaczynam mieć wątpliwości i jestem trochę zestresowana. Na 8 dni przed zakończeniem opakowania (30 lipca) współżyłam z chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia, a cztery dni później (3 września) zapomniałam o tabletce. Następnego dnia wzięłam dwie na raz i postępowałam tak jak zwykle - w sobotę wzięłam ostatnią tabletkę, jednak do dzisiaj nie pojawiło się krwawienie z odstawienia, chociaż od zawsze, nawet przed tabletkami, miałam bardzo regularny okres. Nie mam pojęcia co o tym myśleć, zwłaszcza, że nie mam jeszcze doświadczenia z tabletkami i ogromnie boje się, że mogłam zajść w ciąże. Bardzo proszę o jakąś poradę albo chociaż wyrażenie swojej opinii. Dodatkowo nie mogę nawet teraz zrobić testu, bo jutro z samego rana wyjeżdżam na dwa tygodnie i wątpię żebym miała ku temu możliwość. Prosze o pomoc!

Gość gość
Dlaczego nie przeczytałaś ulotki i nie postąpiłaś zgodnie z tym co jest napisane w ulotce? Nie ma kompletnie żadnego znaczenia jakie cykle miałaś zanim zaczęłaś stosować tabletki. Krwawienie z odstawienia ma się pojawić w trakcie 7-dniowej przerwy. Dzisiaj jest 3 dzień przerwy, więc o co Ci chodzi? Jesteś dopiero po dwóch opakowaniach, więc nie ma mowy o jakiejkolwiek ustalonej regularności.

Gość monidzga
Wiem, ulotkę przeczytałam jakieś milion razy, ale cholernie się stresuje, bo ciąża w moim wypadku to najczarniejszy scenariusz i teraz już wiem, że jednak dodatkowe zabezpieczenie jest czymś co będę stosować :)

Gość gość
Nie musisz stosować dodatkowego zabezpieczenia. Wystarczy, żebyś stosowała tabletki zgodnie z ulotką.

Gość gość
Chcesz się bzykać bez konsekwencji.Nie ma 100% antykoncepcji

Gość Paulinaxxx
W sumie pod koniec opakowania...to już troche tych tabsów łyknęłaś więc może tak diametralnie nie spadły hormony. Jak ja brałam tabletki to krwawienie z odstawienia występowało u mnie 4-5 dzień i zawsze, ale to zawsze zaczynając nowe opakowanie miałam jeszcze krwawienie kilka dni. Nie stresuj się, jak wcale nie dostaniesz krwawienia to możesz zrobić test.

Gość Paulinaxxx
Krwawienie z odstawienia ma się pojawić w trakcie 7-dniowej przerwy. Możesz i 6-tego dnia dostać i jest ok. Nie jest tak, że odstawiasz tabletkę i jutro masz "krwawienie":) to krwawienie jest efektem spadku hormonów, które spadają dopiero po paru dniach. Potem musisz wziąć tabletkę po 7 dniach i to bez względu czy krwawienie się skończyło czy nie. Cała filozofia. Chyba tej ulotki szczegółowo jednak nie czytałaś:) pozdrawiam i życzę powodzenia.

Gość gość
mi przy pierwszym opakowaniu plamienie pojawilo sie przy 20 tabletce trwało do wtorku a dzis zamienilo sie w zwykle krwawienie