Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Au pair Norwegia czy potrzebne pozwolenie na pobyt przed wyjazdem z Polski

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mam problem. Czy są tu osoby, które niedawno wyjechały do Norwegii jak au pair? Jakie formalności musiały być spełnione? Czy przed wyjazdem z Polski musiałyście złożyć wniosek do norweskiej placówki dyplomatycznej o pozwolenie na pobyt np. 2 lata w programie au pair? Wiem, że Google nie gryzie, ale pojawiają się sprzeczne informacje... Mam podpisaną umowę w związku z programem au pair. Podobno jest potrzebna jeszcze kopia paszportu i wniosek. Czy trzeba go złożyć osobiście? Czy można np. wysłać pocztą bądź elektronicznie? Proszę o poważne wypowiedzi.

Gość Patelenka
Hmm? Au pair? pierwsze słyszę. W Norwegii musisz mieć najpierw kontrakt czy umowę o pracę wtedy pracodawca wysyła Cię na komisariat policji, tam dostajesz numer personalny, zgodę na pobyt i pracę. A jeżeli nie masz pracy, to rejestrujesz się w NAVie jako poszukujący pracę i dostajesz pozwolenie na pół roku. Wtedy szukasz sobie pracy. Ale tutaj w Norwegii jest o tyle skompliwkowane, że musisz mieć gdzie mieszkać, a bez pracy nie wynajmiesz mieszkania czy pokoju.