Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam pytanie czyje dziecko miało badany poziom hormony wzrostu

Polecane posty

Gość gość

jak to wygląda? podobno wstrzykują coś w ramie? co to jest? i w zyłe?

Gość gość
Nie wiem jak odbywa sie to u dzieci,ale pewnie tak samo,po prostu pobiera sie krew. Wykonuje sie to na czczo i 2 po obciazeniu glukoza,tak jak test ciezarnych. Bardzo mozliwe,ze jezeli wykonuje sie u dzieci i niebsa one w stanie wypic glukozy to pewnie podaje sie ja im dozylnie?ale tutaj juz gdybam.

Gość gość
*2 godziny po

"2. Na czym polega badanie poziomu hormonu wzrostu? Wyrywkowe badanie poziomu hGH (human Growth Hormone) jest nieskuteczne, gdyż przysadka wydziela ten hormon w sposób pulsacyjny. Z tego względu w celu jego oznaczenia stosuje się testy stymulacji lub hamowania. Aby stymulować wydzielanie hormonu wzrostu, pacjentowi dożylnie podaje się roztwór insuliny lub argininy, natomiast przy hamowaniu jego produkcji stosowana jest glukoza. Po czasie 10 - 12 godzin bez spożycia posiłku pobiera się próbkę krwi pacjenta, po czym podaje mu się doustnie roztwór glukozy lub dożylnie roztwór insuliny lub argininy. Następnie w obu przypadkach monitoruje się wpływ podanych substancji na poziom hormonu wzrostupoprzez badanie próbek krwi pobieranych (zazwyczaj z żyły łokciowej) w regularnych odstępach czasu. Pojedyncza próbka krwi pobierana jest na czczo lub po dużym wysiłku fizycznym."

Gość gość
proszę o odpowiedzi z doświadczenia - nie wygooglowane

Gość gość
Podalam ci z doswoadczenia. tak wykonujemy test u nas w laboratorium ale u dzieci nam sie nie zdarzalo tylko u doroslych. To jest bardzo rzadko wykonywane badanie,przynajmniej ambulatoryjnie w ogolnych lab. W jednostkach specjalistycznych na pewno czesciej.