Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

weronisia111

interpretacja wyników cytologicznych

Polecane posty

Witam. Otrzymałam ostatnio wyniki badania cytologicznego, stwierdzono obecność nieorawidłowych zmian komórek nabłonkowych. Szczegółowy opis: nieprawidłowe komórki nabłonka łaskiego (ASC) - nie mozna wykluczyć HSIL (ASC-H). nieprawidłowe komórki nablonka gruczolowego (AGC) - kanału szyjki (endocerwikalne). Cechy zaburzonego rogowacenia komórek nabłonka płaskiego. Badanie na obecnośc wirusa HPV wyszło dodatnie - typ 16 - czułośc metody 90%. Błagam i proszę o rozjaśnienie mi mojej sytuacji - termin kolposkopii z weryfikacją histopatologiczną już ustalony ale nie wiem czego mam się spodziewać......... Z góry dziękuję bardzo bardzo bardzo za odpowiedź.

Gość gość
no to się zaraziłaś HPV

Gość gość
hpv się rozwinęło, będą CIę dalej badać czy masz raka

Gość gość
podziękuj któremuś ze swoich partnerów...

Gość gość
Moze to prostytutka

Gość gość
czyli według was tylko kobiety które miały wielu partnerów mogą miec wirus HPV? cóż za laickie podejście - to macie przykład irracjonalny dla was- mój mąż to mój pierwszy partner i jedyny, jednak on miał wiele kobiet i stąd ten wirus..... hahahahahaha prostytutka ;-) to dziewczyny uważajcie bo nigdy nie wiecie co wasz mąz może w sobie mieć ;-)

Gość gość
tylko że autorka może mieć już raka...

Gość gość
spokojnie - ja miałam jednoznacznie hsil a z wycinków cin II na wierzchu szyjki i cin III w kanale - jeden lekarz powiedział "wczesna odmiana nowotworu" drugi "stan przednowotworowy" ... Oczywiscie przepłakałam kilka nocy... Leczenie polegało na wycięciu zmian nowotworowych czyli konizacji szyjki macicy - zabieg na znieczuleniu podoponowym trwał około 0,5 godz. leżałam dobe, potem antybiotyk i pare tygodni oszczedzania się czyli nie dzwigania zeby szwy nie pękły - no i po raku. A po pól roku od zabiegu zaszłam w ciąze, która bez problemu donosiłam i urodziłam. Akurat ten rodzaj nowotworu wykryty wczesnie daje bardzo dobre rokowania i niewielkie szanse nawrotów. No a u ciebie nawet nie jest pewne czy to nowotwór... zupełnie niedawno koleżanka miała podobne wyniki do twoich i po kolposkopii uznali ze zniam nowotworowych nie ma - leczenie farmaceutyczne. Oczywiscie masz wirus który nowotwory wywołuje wiec niezaleznie od wyniku juz zawsze bedziesz musiała byc pod kontrolą cytologiczną. Głowa do góry - najwazniejsze ze sie zbadałaś i jesli to rak, to lekarze nie dadzą mu szansy na rozwinięcie się, a jesli nie - bedziesz miała te pewnosc po kolposkopii. Dla zainteresowanych - nie jestem prostytutką, nie prowadziłam burzliwego życia erotycznego. A wirus moze przez kilkanascie lat nie dawac zadnych objawów wiec uważajcie co piszecie bo same nie wiecie co w was siedzi.

dziękuję za odpowiedź..... odpowiedzi niektórych osób są naprawdę śmieszne ;-) uważaj bo spałam z twoim mężem ;-) czyli dopiero po kolposkopii będę wiedziała co dalej.... cóż - jestem dobrej myśli bo mam dwójkę dzieci (6 i 1,5 roku) i wiem że bedzie wszystko dobrze! ;-) ale czasem przychodzą takie myśli że to może być ten skur..... Jestem gotowa na usunięcie co tylko będzie trzeba żeby wszystko było ok. Ale dałaś mi dużo nadziei swoim komentarzem. Dzięki ;-)

Gość blondyna 333
Największa głupota, interpretować swoje wyniki badań na anonimowym forum. Udanej nocy, bo nie wiemy ilu medyków odpowie na twój temat.

dziękuję bardzo za komentarz ;-) nie liczyłam na odpowiedź medyków ale na opinie osób, które miały bądź mają podobną sytuację. Moim zdaniem jeszcze większym szczytem głupoty jest odpowedź na głupie wątki na forum publicznym - i to jeszcze anonimowym ;-) Każdy mierzy swoją miarką. Równiez życzę miłej i spokojnej nocy. Pozdrawiam

Gość blondyna 333
To, że ktoś miał podobną do ciebie sytuację , to nie znaczy, z medycznego pkt-u widzenia, , że jedziecie na tym samym wózku. I tym samym, że się uspokoisz.To forum nie służy do pocieszania

ojej to blondyna bardzo mnie tym zawiodłaś ;-( a już miałam taką nadzieję że mnie pocieszycie na tym forum ...... no cóż, dobrze, że są osoby, które uświadomią czasem...... czyli według Ciebie żaden wątek nie powinien być poruszany na tym forum - bo przecież każdy jest inny, każdy jedzie na innym wózku i każdy inaczej podchodzi do danego problemu. zastanów się co piszesz dziewczyno ;-) miłej nocy

Gość blondyna 333
Można poruszać jakieś typowo codzienne wątki lecz kwestie zdrowia są zbyt poważne. Nie chcę cię ani dołować , ani pocieszać. Nie zrozum mnie źle. ktoś skierował cię na te badania , więc niech ci sytuację wyjaśni.