Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaaaaa2012

Nie wiem jak oduczyć 19miesięczne dziecko picia z butelki

Polecane posty

Gość mamaaaaa2012

Witam, Mój synek ma 19 miesięcy. Pije mi tylko i wyłącznie z butelki- a pije sporo (herbatka, woda, soczki). Nic więcej nie pije przez butelkę. Smoczka go oduczyłam już dawno. Tylko ta nieszczęsna butelka do picia. Ma dużo niekapków, zwykły kubeczek-ale on nie chce!!! Wścieka się i nie chce pić w żaden sposób. Boję się że jak nie dam mu butelki to wcale nie będzie chciał pić.

Gość gość
butelka treningowa z siliconem? u nas to był etap pośredni między butelka a typowymi kubeczkami

Gość mamaaaaa2012
ma taka butelkę, ma niekapka z aventu z miękkim ustnikiem, canpola na siliconie, canpola z twardym ustnikiem, i jeszcze dwa inne bezmarkowe, ma kubek ze słomką, i taki z aventa co przypomina zwykły kubek...

Gość gość
No to trudno. Ja bym poczekała a wiesz czemu? Wiem, że niektózy powiedzą im później, tym gorzej. Tyle że 1,5 roczne dziecko nie zrozumie pewnych spraw, a 2- 2,5 letnie, gdy powiesz, użyjesz argumentu że jest duży, że kolega/kuzyn/ktokolwiek kto mu imponuje - pije z kubka, szklanki itd, - będzie chciał spróbować :-)

Gość gość
A zwykle kubki go nie interesuja?mozesz uczyc z duzego,jak widzi ze wy pijecie.

Gość gość
ja swojego nauczyłam b szybko pic przez słomke.butelki nie miał bo karmiłam piersią.a słomke już dostał jak miał 9 miesiecy

Gość gość
mamy autorce doradzić a nie pisać że nasze dzieci miały 9 czy 14 miesięcy jak zaczęły pić. no ale to szczegół.zrób tak jak pisałam, po prostu poczekaj.

Gość gość
Odciąć końcówkę smoczka, żeby więcej leciało (czyli, żeby mu to przeszkadzało), albo pochować wszystkie butelki (wyrzucić?) zostawić jedną i zrobić w niej dziurkę (po prostu przebić czymś butelkę). Nalać do niej czegoś do picia (najlepiej wtedy wodę) przy dziecku i mu dać.Dziecko będzie chciało pić, a napój zacznie się wylewać bokiem. Powiedzieć, że butelka się zepsuła, innych nie ma i zaproponować dziecku napój w czymś innym (najlepiej dać do wyboru 2 jakieś kubki, niekapki itp.). Jak nie będzie chciało się napić, odpuścić. Po jakimś czasie przyjdziei znó powie./pokaże, że chce się napić.. to pokazać, że z butelki się leje i zaproponować inny kubek. I tak do skutku.

Gość gość
A ja polecam Doidy Cup. Moj syn tez nie chcial pic z niekapkow i innych wynalazkow, kupilam mu bez przekonania Doidy i odrazu zaczal pic i w tej chwili nie ma juz zadnego problemu z wypiciem z normalnego kubka czy szklanki. Nie twierdze ze zadziala u kazdego ale u nas sie sprawdzil.