Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszczedzajaca20latka

Oszczędzanie

Polecane posty

Witam Was. Pracuję od czerwca. Od tego czasu odłożyłam 500 zł do tzw skarpety, zbieram by założyć lokatę. Tak mało.. wiem, ale miałam duzo wydatków, jeszcze w przyszłym miesiącu szykuje się spory wydatek. Konto mam w PKO - darmowe . Płacę tylko 2 zł miesięcznie za dostęp do internetowego konta w pko. Konta zmieniać nie chcę. Myślałam by założyć sobie dodatkowo konto oszczędnościowe w PKO by co miesiąc przelewało mi sie 100 zł ( na niespodziewane wydatki) a oprócz tego zbierać dalej do "skarpety" i potem założyć lokatę. Nie wiem czy dobrze robie , ze upieram się na PKO. Mam pytanie czy 1000 zł opłaca się wpłacać na lokatę np. roczną? Czy takie konto oszczędnościowy to dobry pomysł? Chciałabym odłożyć pieniądze na wkład własny do kredytu na mieszkanie. Mój facet odkłada 500 zł miesięcznie, a mi jakoś to słabo idzie. Zarabiam ok 2000zł miesiecznie, mieszkam z rodzicami. Dokładam się 500 zł .Mam swój samochód a wiadomo samochód to skarbonka bez dna.

Może jest ktoś , kto mi coś doradzi? Od listopada myslę odkładać 400-500 zł miesięcznie.

Gość pomocna dlon ona
fajnie ze zaczelas oszczedzac. ja na pocz studiów zrobilam tak samo; oszczedzanie zawsze ma sens, nawet jesli sa to drobne kwoty. po paru latach zbierze ci sie niezla sumka. wiem po sobie - miałam 80 tys ktore tez przeznaczylam na wklad wlasny. czy pko? ja miałam i mam konto w mbanku, wszystko za free i chyba maja oprocentowanie wieksze niz pko. ale sprawdz to sobie jeszcze. pozdrawiam i trzymaj sie madra dziewczyno :)

Gość gość
Dobrze mieć gdzieś taki drugi rachunek, obok normalnego, z któego się korzysta na codzień. Ja mam konto w mBanku, rowniez sobie uruchomilem za darmo takie dodatkowe rachunki eMax i mSaver, gdzie sobie odkładam pieniądze. Fajna sprawa, ponieważ jak się ich nie widzi, to się z nich nie korzysta i łątwiej jest je faktycznie odłożyć. Jesli chodiz o oprocentowanie, to wiele z tego nie będziesz miała, jedynie nie bedziesz tracic na inflacji. 2-3% max/rok.

Ja również próbuję oszczędzać - z różnym skutkiem. Teraz zaczynam studia i racjonalizacja moich wydatków musi być:)

Ja na tym nie chce zarobić , wystarczy , ze nie bedę musiała tego dodatkowo opłacać. Kredyt zamierzamy wziąć za 5 lat. Mam nadzieję, że do tego czasu trochę odłożę. Mojemu chłopakowi idzie to znacznie lepiej, ale on zarabia 3000zł , więc dla niego to nie problem. On nie ma żadnego konta, wypłatę dostaje do ręki i pieniądze trzyma w domu aż nie uzbiera mu się wieksza suma by założyć lokatę. A ja .. Sama nie wiem . Czy opłaca się robić lokatę z 1000 zł?

Ciężko w naszym kraju oszczędzać.. Mieszkanie to nasze marzenie , a nie chcemy brać kredytu na 30 lat.. Rodzice nam mają troche pomóc, moi i jego.

a Wy jakie sumy odkładacie??

Gość Ja nic nie odkładam bo mimo
dużego doświadczenia zawodowego mam pracę za 1800, duże rachunki i pomagam finansowo mamie, a nie ona mnie (jak u Ciebie). Jest niemożliwością oszczędzić cokolwiek

Gość gość
zrezygnuj z auta jak sama zauwazylas to beczka bez dna

Gość gość
Dokładnie jak zrezygnujesz z auta to więcej oszczędzisz. Jak nie masz daleko do pracy , a tak do 30km to możesz zazwyczaj dojeżdżać komunikacją miejską i podmiejską. Chyba że nie ma u Ciebie takiej możliwości>

Gość oszczędny sknerus
Uważam, że nawet najmniejsza kwota, która pozwala na założenie lokaty jest tego warta. Jednak zakładając lokatę o wartości 1000 zł zdecydowałabym się na krótszą lokatę niż roczną, myślę najlepiej na taką na 3 miesiące, ponieważ zysk i tak nie będzie duży, a za kilka miesięcy po 1) może wzrosnąć oprocentowanie, a po 2) możesz dołożyć kolejne pieniądze do tej lokaty. Takie lokaty przede wszystkim pomagają nie wydać tych "mniejszych" kwot:)

Gość Oszczedzajaca20latka
a jak to jest z ta lokata?co jesli sie skonczy w danym dniu a ja nie bede mogla pojsc wtedy do banku??

Gość Oszczedzajaca20latka
up?

Gość gość
banki przelewają pieniądze na konto powiązane z lokatą najczęściej, przynajmniej ja tak mam w mbanku, także nie ma problemu że nie przyjdziesz akurat tego dnia.

Gość gość
Ja oszczędzam ok 1500 zł. Mam 27 lat. Moj chłopak oszczędza 2.000. Nie palcimy swoim rodzicom za nic, bo to jest frajerstwo, ale wiem ze inni nawet "mamie pomagają". Wiec rożnie bywa:P

Gość brunon
po co lokaty ludzie są lepsze produkty typu ike lub ikze !

Gość Leona12
Ja nie potrafię oszczędzać, ostatnio myślałam o jakiejś konsultacji z specjalistą, tylko nie wiem gdzie czegoś takiego szukać

Gość Karola1984
co do auta to racja, skarbonka bez dna :/ ale ja nie mam innego wyjścia. Osobiście polecam założenie drukiego konta, ustawienie zlecenia płatniczego zaraz po wypłacie i... zapomnienie że takowe istniej ;) Ewelinaeb a co to jest to skandi? jakiś bank czy doradztwo? uzbierałam już pewną kwotę i szukam sposobu jak na nich zarobić, bo lokata w moim banku to żal :/ Póki co serfuję w necie w poszukiwaniu pomysłu więc piszcie jak zarabiacie na oszczędnościach (jeśli to możliwe)

Gość Leona112
Patrze na ta Skandię i widzę, że pierwszą konsultacje maja za darmo, fajnie też, że oferta kierowana jest typowo do kobiet, chyba się zdecyduje i umówię się na takie spotkanie

Gość Ewelinaeb
przyznam że chciałam wziąć się za swoje finanse sama, ale to chyba mnie przerasta :/ trzeba by być ekonomistą żeby się w tym połapać :/

Gość Julora
Na pewno nie trzeba być ekonomistą, wystarczy trochę samozaparcia. Bez stresu idź do nich na pewno pomogą.

Gość gość
Może i frajerką nie jesteś ale darmozjadem na pewno. Kobieta 27-letnia na utrzymaniu rodziców? Żenada

Gość Karola1984
dzięki za porady, zgłoszę się jednak do tych specjalistów - byłam dzisiaj w paru bankach ale wszędzie chcą żebym konto u nich zakładała - a po co mi kolejne? :/

Gość gość
ja odkładam do skarbonki, mam na lodówce puszkę do której ląduje 300-400 zł co miesiąc. zbieram na nowe meble do salonu, i ostatnio założyłam sobie polise na 25 lat, tylko 100 na miesiąc a na starość cos sobie uskładam

Gość gość
Skoro temat oszczędzania, to może przyda się i oszczędzanie na zakupach? :) Polecam wspaniały sklepik z damską odzieżą tanio i duży wybór!!! http://moda-elegante.na.allegro.pl/

Gość Ewelinaeb
Karola1984 pochodź popytaj, coś znajdziesz. Konsultacje są za darmo :)

Gość Karola1984
umówiłam się jutro na konsultacje - zobaczymy :)

podziwiam, że cokolwiek umiesz zaoszczędzić. U mnie to ciężko...

Gość Nitecczka
A jak oszczędzacie? Jakiś przepis na to poproszę:)