Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za chude niemowlę pytajnik

Polecane posty

Gość gość

Moja córka jest bardzo szczupla. Ma pół roku i waży 6800g a ma 65cm. Wg mnie nie jest jakoś nadmiernie chuda ale wszyscy mówią że powinna trochę przybrać. No bo faktycznie jest szczuplejsza od rówieśników. Wg siatek jest chyba na 10 centylu a wzrost na 25? To faktycznie jak mało? Wszystkie spodnie które jej nakładam w rozmiarze 3-6 mies/62 są za luzne. Normę prawie wyjada ale je mniejsze porcje tylko częściej.

Gość gość
A co jej dajesz? Pije rano mleko z dodatkiem kaszki glutenowej? Jada cały obiadek? Je kaszkę na kolację?

Gość gość
Moja byla jeszcze szczuplejsza, na pół roku ważyła 6400, wzrost 68. Urodzeniowa waga 3150 i 52 cm. Była raczej szczupła, apetyt jej dopisywał różnie, raz zjadła a raz odwracała buzię. Regularnie robiliśmy i mocz i morfologię, ale poza niewielką anemią nic więcej nie wychodziło niepokojącego w wynikach. Każdy mówił, że wygląda jak zabiedzone dziecko, ale zawsze mnie to wkurzało, bo niby jak utuczyć dziecko? Na siłę dawać mu jedzenie? Teraz ma prawie 16 mcy, wciąż jest szczupła, ciągle trzyma się 3 centyla wagowo. Najważniejsze, ze się dobrze rozwija, wyniki ma dobre, a ja się tym w ogóle nie przejmuję, najwidoczniej taka jej uroda.

Gość gość
wszystko zalezy od wagi urodzeniowej...mój syn w wieku twojej córki ważył tyle samo, a przy urodzeniu miał wagę 2500g...dawaj jej raz dziennie obiadek, mleczko co 2,5 - 3 godz..deserek..na noc kleik ryzowy...nie karm dziecka na siłę....dziecko je tyle ile potrzebuje...

Gość gość
weź to olej, ja mojemu prawie żebra liczę... ma 8 mcy, wz ponad 74 cm na pewno, a waży 8800 urodził się 2800, gdy miał 3 mce ważył równo 5800.

Gość gość
Na noc dawaj kaszkę, nie kleik. Kleik to 4-5 miesięczne dziecko neich je. Półroczne spokojnie kaszkę. Do tego obiad ( (na pół roku to z dodatkiem gluteno i mięsem), na śniadanie mleko mleko.

Gość gość
Ciesz się autorko :) Szczupłe dzieci są 100000 razy ładniejsze! Moja pierwsza córka była szczuplutka. Młodsza ma 3 m-ce i waży 5kg- także też gruba nie jest. Młodsza na kleiku leci odkąd skończyła 2 m-ce, bo ma refluks więc musze jej zagęszczać mleko na noc.

Gość gość
To ja, gość z 12:47. Do gość z 12:57. Twój syn waży ok, 8600 to moja ważyła miesiąc temu, jak miała 15 mcy. I miała 79 cm. Nie daj sobie wmówić, że niemowlak musi być grubiutki :) Wcale nie musi, i spora część wcale nie jest, szczególnie tych kp albo alergików. A jak karmisz autorko, mm czy piersią? Dla dzieci karmionych piersią są inne siatki centylowe, moja tam była na 15 centylu!! :) A na tych naszych na 3 oczywiście ;)

Gość gość
Uważasz, że 8800 przy 74`cm to mało, że to chudzielec? Mój ma 8 m, 68-69cm, ok 8200 i uważam, że ma za duży brzuszek.

Gość gość
Autorka. Moja urodziła sie 2750 i 51cm Je rano na śniadanie Kaszke owocowa lub kleik ryzowy z owocami. Obiadek zjada porcję 120-150g i do tego daje jej gluten w postaci manny. No i deserek- owoce. Do mleka na kolację- 170ml dodaje lyzeczke kleiku kukurydzianego. Więcej nie mogę bo nie chce jeść z butli jak jest gestsze a inaczej jak przy butli nie chce zasnąć.

Gość gość
No i w między czasie oczywiście mm.

Gość gościówa1
ee to ładnie Ci je:) MOja ma 4 miesiące za kilka dni....na 3 miesiące ważyła ledwo 5 kg...jeszcze teraz nie ważyłam ale już się boję..a taka drobinka..ale ona nie chce jeść;(....karmienie to makabra...zaczęłam od wczoraj wprowadzać słoiczek...zobaczymy jak będzie...

Gość gość
na kolację daj jej gęsta kaszę ale lyzeczka

Gość gość
Jak dam jej gęsta kasze lyzeczka na kolację to za cholerę mi nie zaśnie. Zasypia tylko przy butli. Inaczej płacze. Je ładnie ale bardzo dużo sie rusza. Prawie wogóle nie jest na rękach tylko cały czas leży i ćwiczy. Pelza, próbuje już raczkowac. Jak złapie mnie za ręce to odrazu sie zrywa i staje na nogi! Dziś byliśmy na szczepieniu to pediatra była w szoku bo jeszcze jej nie zdążyła dobrze złapać a mała już na nogach stała.

Gość gość
nieprawda syn urodził się wcześniakiem i ważył 2,5 kg w ieku pół roczku już był troche za gruby jak na swoj wiek a najlepsze jest to że on się dość spasł na moim mleku z piersi, od początku miałąm problem z bezpośrednim karmieniem piersią więc ściągałąm pokarm do butelki i tak dostałwał moje mleko, miałam można powiedzić tłuste mleko ponieważ zawsze na powierzchni zbierała się grubawa żółta warstwa, potem w wieku 5 mies wprowadziłam marchwe i jabłko, pamiętam że bardzo długo pdst pokarmem było moje mleko a mimo to mały pomimo startowej wagi urodzeniowej dość niskiej był grubym dzieckiem, myśle że jeżeli dziecko jest zbyt szczupłe w tym wieku to poprostu zbyt mało je, staraj się ją lepiej karmić

Gość gość
nieprawda syn urodził się wcześniakiem i ważył 2,5 kg w ieku pół roczku już był troche za gruby jak na swoj wiek a najlepsze jest to że on się dość spasł na moim mleku z piersi, od początku miałąm problem z bezpośrednim karmieniem piersią więc ściągałąm pokarm do butelki i tak dostałwał moje mleko, miałam można powiedzić tłuste mleko ponieważ zawsze na powierzchni zbierała się grubawa żółta warstwa, potem w wieku 5 mies wprowadziłam marchwe i jabłko, pamiętam że bardzo długo pdst pokarmem było moje mleko a mimo to mały pomimo startowej wagi urodzeniowej dość niskiej był grubym dzieckiem, myśle że jeżeli dziecko jest zbyt szczupłe w tym wieku to poprostu zbyt mało je, staraj się ją lepiej karmić

Gość gość
Ale ona nie chce więcej jeść. Lekarka dzisiaj nic nie mówiła że jest. Za chuda. Zwróciła tylko uwagę na to że mała jest za silna i żeby bardziej pilnować bo może sobie zrobić krzywdę bo np jak jest na kolanach, albo leży i da sie jej ręce to odrazu staje na nogi. I to już jakiś czas temu zaczęła tak robić. Chętnie je, ale tylko tyle ile jej trzeba. Przecież nie będę jej na siłę dawać jak odwraca głowę, płacze, wypluwa..

Gość gość
gość z 12:58 - dlaczego uważasz, że starszemu niemowlakowi nie można podawać na noc kleiku ?

Gość gość
Przeciez kleik to kaszka bezsmakowa! Kleik kukurydziany lub ryzowy. Nie widze problemu. Ja kupuje tylko kaszki/kleiki bezsmakowe i dodaje owocow.

Gość gość
Może chodziło o to że jakas kaszka na więcej kalori i dlatego.

ohoho, widzę, że zbierają się mamy małych dzieci ;) moja córa na 6 m-cy ważyla 6400, przy urodzeniowej 3200/51. jest malutka nadal. Ale córka ulewała masakrycznie i to byl u nas problem. teraz ma 9 m-cy i nie wiem ile waży, ale na 100% nie ma 8kg ;) aha, i jak też od początku chciala na nogi, a nie potrafi nawet jeszcze teraz usiąść sama ;) ja wprowadziłam sinlac za radą dietetyka, bo jest b.pożywny. Wiem, że jest krytykowany za duzą ilosć cukru, ale jakoś nie przeszkadza mi to. Córka jest drobna, każda kaloria się przydaje.

Gość graRZyna
Mala jest,to i niewiele wazy. Ja nie znam zadnego doroslego,co mialby problem,ze nie moze przytyc,wrecz przeciwnie. Nic sie nie boj,nie bedzie jej nic. Przeciez jej ne bedziesz wpychac jak gesi. Ona chyba sama wie,ile ma ochote zjesc

Gość gość
Moja córcia ma 17 miesięcy ma około 86cm i waży nie całe 10 kg. to mało?

Gość gość
1,5 roku i 10 kg to jak na moje oko mało troche. Zwłaszcza, ze jest wysoka.

Gość gość
Bo nie ma żadnych wartości Kaszka ma witaminy, żelazo itp. Jest odpowiedniejsza dla dziecka w tym wieku ;)

Gość kleiki tez sa wzbogacane w
Witaminy i zelazo. A wiekszosc kaszek na pl rynku to nie zrodlo witamin a cukru. A kasza sama w sobie to weglowodany. Cukier jakim jest sacharoza tylko szybko podnosi glukoze we krwi,sprawia ze dziecko szybko nie czuje glodu i nie ma apetytu.

Moja ważyła 8 kg na rok , wyniki ma dobre wiec lekarz mówi że taka jej uroda, waga nie jest wyznacznikiem zdrowia

Gość gość
ja podaję tylko kaszki bez cukru, bobovita ma kilka

Gość gość
byłam dzisiaj u lekarza, waży 8,5 kg a ma 8 mcy, pytałam czy wszystko jest ok to lekarka mówi "a gdzie on chudy?" ja mówię, że jak widzę dzieci, to są naprawdę pulchniutkie a on to szczypiorek, usłyszałam że wszystko jest ok.

Gość gość
Mój syn ma 13 miesięcy, a waży nieco ponad 8 kg, to jest dopiero chuderlak. Choć po nim nie widać, bo ma fajne pultaski