Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiiking

praca w Norwegii

Polecane posty

Gość wiiking

Witam od paru dni jestem w Norwegii. Chciałem się dowiedzieć jak tu jest ze sprawami urzędowymi. Czy to prawda że bez umowy o pracę nie da rady założyć karty podatkowej nr personalnego itp ?

Gość gość
To prawda. Z umową o pracę idziesz się zarejestrować na policji. Tam od ręki dostajesz papiery na pobyt, z tymi papierami idziesz się zarejestrować do Skattu (pocztą dostaniesz kartę podatkową, może to potrwać kilka tygodzni).

Gość wiiking
Tak więc Muszę szukać pracy bez żadnych dokumentów ? Trochę dziwnie to wygląda a ponoć na znalezienie mam 3 miesiace

Gość gość
też chciałbym pojechać na budowlanke do Norwegi. Tylko w ciemno się boje jechać szukam przez agencje ale jest ciężko niestety

Gość wiiking
Tu na miejscu lżej nie jest Ale warto próbować. Jak mawiał Pudzian tanio akurat nie sprzedam heuehuehue

Tak, musisz szukać pracy bez dokumentów. Jako turysta jakby. Przez agencje albo bezpośrednio. Jak dostaniesz kontrakt, to wtedy dostaniesz pozwolenie na pobyt i numer personalny. Kontrakt musi być na więcej niż 3 miesiące, w przeciwnym wypadku dostaniesz tylko d-nummer (jakby tymczasowy) ale bez żadnego pozwolenia.

Gość gość
no to juz nie te czasy, niestety znam kilka osob, ktore tak w ciemno przyjechaly i po 4 miesiacach niepowodzen musialy wrocic do Pl. Niestety, zeby zarejestrowac sie jako szukajacy pracy, musisz miec nr personalny, nr. personalnego nie dostaniesz jak nie masz pracy i tu sie kolko zamyka. Co innego jesli jestes np inzynierem, to powinienes w PL szukac pracy i majac kontrakt, bez problemu dostajesz pozwolenie i nr ...

Gość wiiking
Skóry xddddddddddddd

Gość gość
Niestety, najpierw umowa o pracę później zalegalizowanie pobytu. Formalnie masz trzy miesiące na znalezienie zajęcia, ale myślę że szukając w większych miastach znajdziesz już po kilku tygodniach. Oczywiście wszystko zależy od Twoich kwalifikacji i elastyczności.

Jak rejestruje się w biurze pośrednictwa pracy, to nie musi mieć numeru personalnego. Tylko jest też problem z tym, że musi mieć umowę na etat, musi być samowystarczalny, choćby go nawet wujek utrzymywał, ale to nic nie zmienia. Może też spróbować dostać się na taki staż, za który płaci NAV. Ale wątpię, by chcieli tak od razu w niego inwestować. Ale próbuj na stronach biur i bezpośrednio w firmach.

Gość wiiking
A kto będzie sprawdzał kiedy przyjechałem na policji można ścieme walnąć ;-)

Gość wiiking
Skóry xddddddddddddd

Gość gość
pindzia, nie prawda, nie moze sie nigdzie zarejestrowac, ani isc na staz z NAVu jesli nie ma personnr.

Ahh no może się zarejestrować w biurze. A z NAVem to może faktycznie masz rację. A na policji wiedzą wszystko ^^ To jest państwo policyjne :D Wiedzą, ile kupujesz alkoholu jak płacisz kartą itd :P I kupujesz bilet imienny na samolot np to wiedzą :)

Gość wiiking
Tak Ale mówię że nigdzie się nie rejestrowałem a Bilet kupowałem w pl to zznaczy że po 3 miesiącach będe poszukiwany? xd

Gość gość
Nikt cie nie bedzie szukal, ale za co bedziesz zyl?

Gość wiiking
Zaskurniaki jakieś mam idę na miacho dzięki za info