Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anettstarosta

Jak przeciwstawić się grupie STUDIA

Polecane posty

Gość anettstarosta

Od 1 października zaczynam 3 rok studiów. Mój problem polega na tym, że w ubiegłym roku zostałam wkopana w bycie starościną.. Szczerze mówiąc to spodziewałam się, że tak będzie, bo od 1 roku ludzie mnie typowali, a ja bardzo tego nie chciałam. Moja sytuacja przedstawia się tym gorzej, że jestem osobą bardzo nieśmiałą, wszystko biorę do siebie, a przemówienia publiczne przyprawiają mnie o mdłości. Dlatego przez to całe starostowanie nie poczułam się ani trochę "zaszczycona". Najlepsze określenie to - najsłabsze ogniwo, które nie potrafiło odmówić. Moje pytanie brzmi.. Gdybyście chcieli zrezygnować, co byście powiedzieli?? Nie obawialibyście się, że grupa nie będzie chciała odpuścić i każdy znajdzie jakąś wymówkę. Stresuję się tym już od początku wakacji.. Eh, ci wrażliwcy.

Gość anettstarosta
A moja asertywność leży i kwiczy ;)

Gość gość
ale przeciez to dobrowolne. nie mozna cie zmusic. tydzien pokwekaja i zapomna. nikt nie ma prawa kazac ci byc starosta, ani dziekanat, ani studenci. olej to. nachodzisz sie za nich a zero wdziecznosci. stracisz czas i pieniadze na rozmowy tel. z prowadzacymi i nikt ci za to nawet nie podziekuje

Ja pierdziele, zawsze wspolczulam takim cippkom nie umiejacym byc asertywna...Masz babo placek. Moze jednak ta zaszczytna rola troche cie przelamie i nauczy asertywnosci :P

Przez wakacje mogłaś iść na jakiś kurs asertywności, powiedz, że nie i już, że za duzo czasu Ci to zajmuje, że źle sie czujesz w tej roli, spróbowałaś, nie chcesz wiecej i już, a jak bedą coś biadolić to technika zdartej płyty - ciagle powtarzaj to samo :)

Gość anettstarosta
Ale ja przez ten ostatni semestr byłam satrościną i nie powiem, całkiem nieźle mi szło, tyle, że kosztowało mnie to bardzo dużo stresu. A jak zostałam wybrana? Prawie cala grupa chórem na auli ogłosiła, że to ja jestem starościną! Wykorzystali mój słaby punkt - nienawidzę wypowiadać się publicznie, a co dopiero kłócić przy tylu ludziach i wykładowcy! Okropność... Oczywiście kosztowne też to było, bo w połowie miesiąca miałam puste konto na telefonie ;)

Gość Brzuchomowca
sciagasz biustonosz i mowisz: chyba by panstwo nie chcieli d****i? i masz z glowy

Gość gość
Po prostu im powiedz, że już nie jesteś starościną i muszą wybrać kogoś innego. I to wszystko. I nie daj się namówić jeśli będą cię przekonywać. A jak bedą się dopytywać czemu, to powiedz, że nie masz na to czasu i ochoty i koniec. Swoja droga dziwie się, ze się zgodziłaś. Ja też studiuję i wiem, ze ta funkcja jest wyjątkowo niewdzięczna, tylko się chodzi i zaatwia wszystko, wpisy, egzaminy, dziekanat i inne pierdoły , a nikt ci nawet nie podziękuje. Wiadomo, najlepiej się kims wysłużyć bo nikomu się nie chce biegać za wykładowcami, dlatego wybiera się kozła ofiarnego, który będzie wszystko robił za reszte :O Nigdy bym się nie zgodizła na bycie starościna

Gość anettstarosta
Właśnie w moim ostatnim poście napisałam jak to było, że stałam się starościną. Tak, tak, muszę twardo postawić na swoim. W końcu nie będę działać dla dobra grupy, która mnie tak wykorzystała i przedkładać jej korzyści nad swoje. A jeśli nikt nie będzie chciał być starostą to go po prostu nie będzie ;) Ale ja już żadnych numerów nie będę zbierać. To nie dla mnie