Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Abażurka

Komornik

Polecane posty

Gość Abażurka

Czegoś tu nie rozumiem, może ktoś wie i mi wytłumaczy. Czytałam że nabywając nieruchomośc na licytacji komorniczej można sporo zyskać, chodzi o cenę, natomiast z drugiej strony wiąże się to z pewnymi niebezpieczeństwami i tu poruszona jest kwestia LOKATORÓW, że ciężko by było ich usunąć, chyba że znajdzie się dla nich lokal zastępczy itp. Chciałam zapytać, czy w takim wypadku sprawy nie można załatwić prościej? Tzn. iść do biura meldunkowego i wymeldować przez samym kupnem mieszkania wszystkich lokatorów? Czy ja coś źle rozumuję?

Gość gość
W sytuacji gdzie komornik "siedzi" na mieszkaniu procedura jest inna. Dopiero po wygraniu licytacji możesz składać do sądu wniosek o eksmisję lokatorów. Gra nie warta świeczki, bo jeśli lokal zamieszkują maloletnie dzieci, osoby bezrobotne, niepełnosprawne czy kobieta w ciąży, to nie masz prawa się ich pozbyć, chyba że zapewnisz im lokal zastępczy, a to trwa i trwa. Powinna zrobić to gmina, ale nie ma odpowiedniej ilości takich lokali, co prawda potem możesz żądać od gminy odszkodowania z tego tytułu, ale to się ciągnie itd.