Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trajkotajka

czy to regularny okres

Polecane posty

Gość trajkotajka

podaje daty: -11.03.13 -10.04 -04.05 -28.05 -20.06 -11.07 -04.08 -29.08 nie wiem czy mam z tego powodu iść go gina,czy nie,bo może mnie wyśmiać,że 4 dni w tę,czy tę stronę to nie powód do paniki. :p pomóżcie,proszę!

Gość Agataaaa1
To nie jest powod do paniki, spokojnie. Gdybys miala raz cykl 28 - dniowy, pozniej 43, to nalezaloby odwiedzic gina, chyba ze dopiero zaczyna sie miesiaczkowac, to tez nie ma powodu do niepokoju, bo wszystko musi sie uregulowac. :)

Gość trajkotajka
czyli jest OK?nie,nie zaczynam dopiero miesiączkować,bo mam 24 lata,zamiesiączkowałam w wieku lat 11.

Gość Agataaaa1
Ja mam 21 i rok temu polecialam do gina rozchisteryzowana ze nadal mam nieregularne cykle mniej wiecej 30 - 34 dniowe, powiedzial ze to nie jest tak naprawde nieregularny cykl, bo malo ktora kobieta dostaje okres ksiazkowo co 28 dni... i jesli cykle nie sa powyzej 40 dni i ponizej 21 to raczej nie ma powodu do obaw... :)

Gość trajkotajka
wiesz,nie chodzi mi o długość cyklu,a różnicą dni w tym właśnie cyklu,bo raz jest co 28,a raz co 19 np.

Gość Agataaaa1
czekaj bo nie łapie, chodzi Ci o to, ze w jednym miesiacu masz cykl 28 dni, a w kolejnym 19 ??

Gość trajkotajka
tak,nie sądzę że okres przychodzi za wcześnie,czy za późno,a w czasie kiedy się tego zupełnie nie spodziewam.właściwie to nigdy nie mam żadnych objawów przed okresem,lub w trakcie,więc nie mogę się nawet do niego przygotować,np. ciężko jest ustalić powiedzmy wyjazd nad morze,bo i jak pojechać z miesiączką?dodatkowo martwi mnie to,że trwa dość krótko,bo czasem 2 dni,czasem 3,choć zdarza się że nawet i 1,5 tygodnia.

Gość Agataaaa1
1,5 tygodnia miesiączka trwa? :o to na pewno nie jest rzecza normalna... tak jak i to ze 2 dni (choc zalezy od obfitosci krwawienia). Moze to wskazywac na jakies zaburzenia hormonalne. Dlugosci cyklu masz raczej 'w normie' ale dlugosc okresu jest niepokojaca

Gość trajkotajka
ano widzisz,czyli coś jednak może być nie tak.przejdę się do gina,tylko przed wizytą chciałabym zrobić jakieś badania,żeby mieć wszystko czarno na białym.może jakieś propozycje?prolaktynę?

Gość Agataaaa1
Nie wiem czy jest sens robic przed wizyta badania... gin powinien Cie wyslac na badania hormonow jego zdaniem odpowiedzialnych za to... a dlaczego akurat stawiasz na prolaktyne?? Masz inne objawy zwiazane z podwyzszona prolaktyna ??

Gość trajkotajka
nie wiem,nie czytałam,nie znam się na tym,dlatego poprosiłam ciebie o pomoc. :) badania chciałam zrobić przed wizytą ze względu na to,że nie lubię chodzić do lekarzy po tryliard razy w jednej sprawie,dlatego zrobiłabym przed i z ginem finito.

Gość Agataaaa1
Ja tez za niedlugo sie wybieram do lekarza, bo niby ostatnio mam @ co 30 -31 dni, ale w tym cyklu po @ ktory trwal 1 dzien + 2 dni plamien, zauwazylam straszny bol piersi - na to wskazuje znow wysoki progesteron. .... (ale to tez moze byc objaw ciazy...)

Gość Agataaaa1
Z tego co wiem to badania hormonow nie sa tanie... znow gin na NFZ daje skierowanie na max 2 hormony w cyklu. Ale to tylko zaslyszane teorie, ja nie robilam profilu hormonalnego...

Gość trajkotajka
o widzisz,mnie piersi też bolą cały cykl,tyle że tylko przy dotykaniu,a mój ginekolog nie bada.

Gość trajkotajka
przy dotyku* tak nie po polsku wyszło. ;)

Gość Agataaaa1
Bylam u gina juz kilka razy (i to u roznych) ani jeden mi nigdy nie zbadal piersi... no coz. Ja podejrzewam u siebie ciaze, niestety nie byloby mi to teraz na reke za bardzo... bedzie co bedzie. Tez bola przy dotyku, sa nabrzmiale - tak jak pisalam podobno przy wysokim progesteronie.

Gość trajkotajka
to wiem.miałam nieprawidłowe wyniki hormonów tarczycy,a później znów dobre.i tak na okrągło.nie sprawdzałam jak jest teraz,może w tarczycy tkwi przyczyna?endokrynolog mnie zupełnie olał,kazał tylko co jakiś czas sprawdzać TSH.prosiłam o hormony,ale stwierdził że taki wynik jest jak najbardziej OK,za to na internecie pisze zupełnie co innego.sama nie wiedziałam komu wierzyć i dałam sobie spokój z wizytami u tego lekarza,drążeniu tematu.

Gość Agataaaa1
Byc moze 'masz nosa' do zbadania prolaktyny, bo przy wysokiej piersi są bolesne, obrzmiale i wrazliwe na dotyk, mlekotok tez sie zdarza, do tego @ częściej niz co 25 dni , raczej skape.

Gość trajkotajka
powiem tak,obfitej miesiączki to ja na pewno nie mam,jednak też nie jest ona skąpa.

Gość Agataaaa1
Nie wiem co Ci tak naprawde poradzic jedynie wizyte u lekarza. Sama jestem w kropce tak naprawde... moze powtorz na wlasna reke badanie hormonow tarczycy? a najwyzej jak wyjdzie ok,to prolaktyne...

Gość trajkotajka
a może od razu hormony tarczycy i prolaktynę?na pewno nie wydam więcej jak 200 zł,a będę mieć pewność,że to np. nie przez podwyższoną prolaktynę,a i nie muszę się drugi raz niepotrzebnie kłuć.

Gość Agataaaa1
To zalezy od Ciebie :) jeden hormon to wydatek ok. 25-30 zł, takze nie jest zle

Gość trajkotajka
nono,też tak myślę.jeszcze pomyślę,napiszę jak wyszło,a teraz muszę już iść.jak wrócę możemy jeszcze pogadać.pozdrawiam cieplutko. :)

Gość Agataaaa1
No pewnie :) Rowniez pozdrawiam :)