Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ty jedna jesteś bogata a ile bieduje w Polsce Twoje luksusy to norma za granicą

Polecane posty

Gość gość
haha isc do fryzjera w Polsce to koszt od 25zl-50zl a w Uk 200zl,wyjscie do kina +jedzenie tutaj to koszt150 zl-200zl,zoo u nas w miescie na 3 osoby trzeba dac 250zl,kosmetyczka min 200zl i ceny rosna gore za usluge

Gość gość
Przyznam w Uk tansze sa ciuszki czy zabawki ,reszta duzo drozsa niz Polsce.Tutaj by byl dobry standard zycia trzeba miec 10cioro dzieci i siedziec na benefitach lub miec dobra prace,bo juz tym co zarobia minimum socjalne nic sie juz nie nalezy :)

Gość Lycka0510
Za c***a nie wierzę, że ta mamaiżona zarabia kilkanaście tysięcy. Zapewne jest starą kurą domową, która chce się dowartościować. Gdyby tyle miała to by się nie chwaliła. A jej mąż? Też zarabia kilkanaście tysięcy? Nic dziwnego skoro jest ALFONSEM

Gość mamaizona
nie musisz mi wierzyc, ale przy wlasnej dzialalnosci moza tyle zarobic, nigdznie nie pisalam,ze pracuje u kogos:D po co mam sie dowartościowywać? znam swoja wartosc :D

Gość mamaizona
wspolczuje wam,ze jest wam zle w zyciu, ale nie musicie mnie obrażać, bo mi dobrze sie zyje ale to typowe na kafe:D jak na dobrze to ściemniasz, jak masz żle to jestes niedojda:D ja sobie tego do glowy nie biore, to tylko kafe:D a normalne zycie mam w realu pozdrawiam:)

Gość gościóweczka24
"Jak czesto bierzecie dzieci do kina, zoo itp? Kiedy ostatnio bylas u kosmetyczki? Stac Cie na flakonik orginalnych perfum? Stać Cie na kurtkę zimowa z sieciowki?" Dzieci nie mam, ale sama od czasu do czasu wyskakuję do kina, na koncert czy małą wycieczkę ze zwiedzaniem. Kurtkę zimową można spokojnie kupić raz na trzy-cztery lata, one szybko się nie niszczą, a i na allegro czy innych portalach można czasem upolować coś dobrej jakości za niższą cenę. Do kosmetyczki nie mam potrzeby chodzić, mam koleżankę kosmetyczkę i ona prosi czy może na mnie poćwiczyć i nie chcę brać za to żadnej zapłaty. Podobnie mam z ciocią fryzjerką. Gazet nie kupuję, bo rozrzutna sąsiadka pożycza mi świeże egzemplarze, do rodzinnego miasta jeżdżę przy okazji z tatą lub wujkiem. Za perfumami nie szaleję, mama mnie obdarowuję perfumami z avonu, nie są luksusowe ale są w porządku. Sąsiadka będąca starszą samotną kobietą od maja do września obdarowuję mnie wszystkim co rośnie u niej na działce: jabłka, gruszki, śliwki, agrest, maliny, jeżyny, truskawki, sałata, gotowe przetwory z owoców :) Właśnie sobie zdałam sprawę, że za granicą bym tych miłych gestów nie miała, czasem niektóre sprawy to nie tylko kwestia zarobków, ale jakiegoś życia społecznego, może dzięki temu co miesiąc oszczędzam jakieś 500-700zł, ale według jednych powinnam tę pozostałą kwotę przepieerdolić na markowe perfumy, żeby potwierdzić, że dobrze mi się żyję.

Gość mamaizona
oszczędzam jakieś 500-700zł, ale według jednych powinnam tę pozostałą kwotę przepieerdolić na markowe perfumy, żeby potwierdzić, że dobrze mi się żyję. xxxxxxxxxxxx drogie perfumy nie sa wyznacznikiem dobrego zycia, znam dziewczyny, ktorym wcale dobrze sie nie zyje a mimo to kupuja drogie perfumy:), bo jak mowia beda mialy je na rok, dziela to na miesiace i wychodzi im miesiecznie 20zł przeznaczone na perfumy:) tak sobie to tlumaczy moja mniej zamozna znajoma i co Ty na to???

Gość Lycka0510
mamaiżona Zeskanuj zaświadczenie o zarobkach inaczej nikt ci nie uwierzy :P Widać jaką masz znajomą, która by zdobyć jakieś popier*dolone perfumy odmawia sobie innych ważniejszych potrzeb. To świadczy o tobie z jakimi ludźmi się zadajesz...

Gość gość
Ludzie o czym wy piszecie, przeciez Polski juz nie ma, jest tylko twor z nazwa Polska, ale wszystko jest oparte na kapitale zagranicznym, nieliczny jest kapital krajowy, ale tez wsparty w mniejszym czy wiekszym stopniu kapitalem zagranicznym, czy to zarobkiem zagranicznym i przywiezionym z zzagranicy, czy to sponsorem zagranicznym, ktory ma swoje ciche udzialy. Polski juz nie ma. Gdy kapital zagraniczny wycofa sie do swoich siedzib-matek za granica, zostanie gole pole. Stalo sie tak na skutek skorumpowania naszych politykow od 1989 roku, obietnicami stolkow w UE, w zamian za zniszczenie przemyslu krajowego, duza kasa albo udzialy w firmach zagranicznych dla tych co byli u wladz. Polska biednieje, bo korporacje miedzynarodowe i UE maja specjalne fundusze do korumpowania kazdego polityka, ktory wskoczy na stolek i ich rodzin, nie dotyczy to tylko nas, ale tez innych krajow Europy, Azji i Afryki. Jak myslicie dlaczego Afryka ciagle jest taka biedna, a ich wladze maja palace ze zlotymi klamkami?...

Gość gościóweczka24
To tylko taki przykład z perfumami :) Bardziej chodziło mi o to, że nie zarabiam kosmicznie dużo i spełniam swoje podstawowe potrzeby plus małe przyjemności, z nawiązaniem, że dobre stosunki z ludźmi są w tym pomocne :)

Gość gość
To samo stalo sie przez rozbiorem Polski, zaborcy mieli specjalny fundusz, ktory korumpowal kazdego ktory byl we wladzach Rzeczypospolitej i tak doszlo do rozbiorow i znikniecia Polski na dlugie lata z map swiata, co jednoczesnie powodowalo wiele rewolucji, niezadowolenia spoleczenstwa itd. Teraz zaborcy zmadrzeli, nazwe Polska zostawili i dzieki temu maja wszystko co potrzebuja, ludzie sami ucza sie jezykow obcych jednoczesnie nie uczac sie historii wlasnego panstwa i wala "byki" piszac w jezyku ojczystym, no i nie maja zadnych rewolucji, bo Polacy wciaz maja ulude, ze Polska istnieje, bo zostala nazwa, a to, ze wiekszosc pracuje dla Anglikow, Niemcow, Szwedow itd to niewazne, wciaz gazety robia propaganda, ze z jakiejs polskiej fabryki samochodowej zwalniaja, albo do jakiejs firmy polskiej przyjmuja, a jakby sie przyjrzec, to okazuje sie, ze polscy sa tylko pracownicy na dole i szczebel kierowniczy, reszta na gorze, to cudzoziemcy, po cichu trzymaja wladze...

Gość gość
gosciuweczka>> dzieci nie masz, wiec co ty sie tu wypowiadasz... sama jeszcze dzieckiem jestes, bez rodzicow bys zdechla, taka prawda...

Gość gościóweczka24
Bez rodziców bym zdechła, to oczywiste a ty piszesz jakby to jakiś wyrzut był. A jak ja dzieci nie mam to nie mogę się wypowiadać? Mam nadzieję, że jak będę miała dzieci, to one będą miały ojca, który też se jakoś aktualnie radzi w życiu.

Gość mamaizona
[zgłoś do usunięcia] Lycka0510 mamaiżona Zeskanuj zaświadczenie o zarobkach inaczej nikt ci nie uwierzy jezyk.gif Widać jaką masz znajomą, która by zdobyć jakieś popier*dolone perfumy odmawia sobie innych ważniejszych potrzeb. To świadczy o tobie z jakimi ludźmi się zadajesz... xxxxxxxxxxxxxxxx jakie zaświadczenie dziewczyno:D jak ja sama sobie pensje przydzielam(pisalam wlasna dzial gosp) po drugie a co mnie obchodzi,ze znajoma woli dobre perfumy, ale ubiera sie w lumpach:D mi nic do tego nie zaglądam do cudzych portfeli tak jak Ty:D

Gość gość
Bez rodziców bym zdechła, to oczywiste a ty piszesz jakby to jakiś wyrzut był. A jak ja dzieci nie mam to nie mogę się wypowiadać? Mam nadzieję, że jak będę miała dzieci, to one będą miały ojca, który też se jakoś aktualnie radzi w życiu>>> jak bedziesz miala dzieci i bedziesz mogla je samodzielnie bez swoich rodzicow utrzymac i wychowac, to wtedy mow, o tym jaka to PL bogata..., bo ja sama potrafie za granica utrzymac sie z dwojka dzieci, bez pomocy rodzicow i nie mam benefitow, w PL malo ktora Polka ma taka mozliwosc...

Gość gość
PL malo ktora Polka ma taka mozliwosc... xxxxxxxxxxxxxxx ahahah, ja nie znam zadnej ktora korzysta z zasilkow, ale jak wy z patologia sie zadajecie to macie taki obraz POLSKI heh:D

Gość Lycka0510
mamaiżona No też pokaż jaką ty sobie pensje przydzielasz.

Gość mamaizona
heh i tak moich danych by nie było i zaraz napiszesz, ze to nie moje:D xxxxxxxx poza tym, kim ty dla mnie jestes,ze mam cos ci udowadaniac, NIKIM :D marnym puchem:D xxxxxxxxxxx a o biznesie to ty nie masz pojecia, bo bys takich głupot nie pisala:D(żaświadczenia mam na mysli, mzoe jeszcze chcesz zobaczyc ile podatku place:D to sobie moje zyski policzysz:D) idiotka

Gość gościóweczka24
Nie mówiłam, że Pl jest bogata, tylko że można żyć normalnie. W tej chwili rodzice mnie nie utrzymują, ale oczywiście zawsze ktoś musi wytknąć że co ja wiem o życiu, bo czegoś tam nie doświadczyłam, a przecież nie każdy narzekający na biedę i uciekający z kraju ma dzieci.

Gość Lycka0510
spoko mogę ten podatek przejrzeć :P

Gość gość
mi sie zyje bardzo dobrze, mam super pracę, mąz też, mamy nowe duze mieszkanie bez kredytu, dwa auta, wczasy latem i zima, weekendowe wyjazdy do spa,markowe ubrania, drogie kosmetyki itp. itd xxxxxxxx i nie tylko ja tak mam, 3/4 naszych znajomych zyje tak samousmiech.gif

Gość gość
Skoro twierdzisz, ze skoro ktos tam dziaduje a reszta nie to skad tyle tematow na temat lipnego zycia w PL? Tp moze odwrotnie, skoro komus sie powodzi w PL to nie znaczy, ze reszcie sie powodzi...Niestety jakie zycie w PL jest kazdy widzi...I narzeka. Ja mieszkam w Anglii i zyje sobie spokojnie. Pracuje w tej samej firmie od poczatku pobytu w UK. Zarabiam 1300 f/ mc ( 39 godzin/ tydzien ). Maz zarabia tyle samo. Nie plawie sie w luksusach bo nigdy taka nie bylam, zeby luksus byl dla mnie najwazniejszy. Zreszta co to znaczy luksus? Nowe auto z salonu? Wakacje w tropikach? Stac mnie ale nie korzystam ;) Po prostu zyje sobie spokojnie i nie martwie sie o jutro. Gdybym zostala w PL pewnie nadal mieszkalabym z rodzicami. Pochodze z Polski B czyli Polski wschodniej... Bylam njedawno w PL i pomimo, ze sie marudzi na biede ja jakos tej biedy nie widze...Chalupy powystawiane, auta wypasione - gdzie ta bida? Nie wiem, nie bede sprawdzac, przyjechalam do UK zyc. Moze kiedys wroce, moze nie...

Gość gość
Gdzie zyjecie za te £2600??

Gość gość
mamy nowe duze mieszkanie bez kredytu>>> jaki bank napadlas, albo babcia sponsorka sie trafila, albo na szmacie za granica latami zasuwalas, bo inaczej mieszkan be zkredytu nie kupisz, wiec zacznij bajki pisac, bo masz dobry poczatek...

Gość agawa 123
"Co za tym idzie ? W Polsce jest nędza i rozpacz... i niestety zdecydowana większość osób żyje od 1 do 1... o wakacjach może pomarzyć... dziecko ledwo wykarmi.... Dlaczego z tym nic nie robimy ? Dlaczego Tuski się pławią w luksusach, a my idąc na zakupy do biedronki 3 razy sprawdzamy cenę ? Dlaczego jest nam tak źle.... ?" x x x Zgodze sie z tym co inna osoba powiedziała o braku inteligancji w Polsce- niestety to prawda... Tylko z tym sie juz wiele zrobic nie da. Jest taka nedza bo garstka ludzi - czyli 16 mln - pracuje, utrzymuje cała reszte... Ludzie sa ekonomicznymi analfabetami, i msyla, że to rzad zarabia pieniadze, a nie oni, i rzad ma je rozdawac... ZAden rzad sie nie podoba, w zasadzie im lepszy tym szybciej upada, zwłaszcza jak zrobi jakaś reforme potrzebna, to jest od razu wycie, rozpacz. Bezrobocie coraz gorsze, ale strajkuja zwiazki zawodowe chcac zniesienia umów smieciowych. Zeby było jeszcze wieksze bezrobocie. W tv jest tylko propaganda i demagogia, za wiele obiecywania, za mało wiedzy faktycznej, o tym, ze zeby było lepiej trzeba najpierw zacisnac pasa. No i cała polska mentalnosc- łapownictwo, nepotyzm, oszustwa na wszystkim- to jest u nas norma

Gość gość
No i co to jest 1300 funtow? To tak samo jak 1300 zl w polsce

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość mamy nowe duze mieszkanie bez kredytu>>> jaki bank napadlas, albo babcia sponsorka sie trafila, albo na szmacie za granica latami zasuwalas, bo inaczej mieszkan be zkredytu nie kupisz, wiec zacznij bajki pisac, bo masz dobry poczatek... xxxxxxxxxxxx hahah, jasne:D wmawiaj sobie dalej,ze kazdy dziaduje:D skoro to ci pomaga:D

Gość gość
Bylam njedawno w PL i pomimo, ze sie marudzi na biede ja jakos tej biedy nie widze...Chalupy powystawiane, auta wypasione - gdzie ta bida?>>> wiesz z iloma Polkkami pracowalam, co tyraly za granica, zeby na wesele uzbierac, zeby mieszkanie w PL kupic, albo wyremontowac dom rodzicow? Mnostwo ludzi tak pracuje za granica, gdyby nie mozliwosc zarobku za granica, to PL juz dawno by sie zlozyla jak domek z kart. Te wszystkie biznesy w PL, jak myslisz, skad kase maja? Handel zagraniczny, albo z pieniadzy emigrantow, albo babcie emerytki i rencistki.

Gość gość
hahah, jasnesmiech.gif wmawiaj sobie dalej,ze kazdy dziadujesmiech.gif skoro to ci pomagasmiech.gif>>> to, ze 1 % zyje normalnie nie stanowi, ze PL jest bogata i nie ma biedy, w krajach Afrykanskich wladcy maja palace ze zlotymi klamkami, a ludzie gloduja, do takie poziomu idzie PL.

Gość gość
Z tego co zauwazylam to w Polsce zycie sie dobrze tylko tym, ktorzy maja swoja dzialalnosc gospodarcza...Mam znajoma, ktorej maz ma dzialalnosc z ojcem. Ona codziennie wydaje setki zlotych na ciuchy dla dwoch synow i siebie. Zastanawiam sie tylko kiedy ona te ciuchy uzywa. Podejrzewam, ze nawet synowie nie zdaza wszystkiego ubrac zanim wyrosna. Ona niczego przy sobie nie robi ( swoja droga tez bym tak chciala :P ): makijaz, farba, brwi, manicure, pedicure - ciagle u kosmetyczki przesiaduje. Na papierze jest pania prezes innej firmy ale w tej pracy to moze ja raz na miesiac widza...Po prostu zyc nie umierac...Takim to dobrze. A szaraczki w budzetowce moga sobie pomarzyc o takim zyciu...