Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co na odparzona pupe

Polecane posty

Gość gość

pomocy, moj synus ma odparzona pupe, takie male czerwone krostki co na to stosowac, tak mi go szkoda... przewijam go zawsze przed karmieniem a jej bardzo czesto bo prawie co 1 - 1,5 smaruje alantanem ale to chyba nie pomaga,za kazdym razem myje pupke woda z mydlem, nie uzywam chusteczek... i jeszcze potrzebuje rady na ropiejace oczka

Gość gość
Sudocrem.

Gość gość
moja córka też miała takie odparzenie jak opisujesz. Pozbyłam się tego sudocremem

Gość zatkna synowa
Ja na wszelkie zaczerwienienia używam sudocrem, zawsze działa. Jak najczęściej wietrz pupę synka, niech leży z gołym tyłkiem. Może z mydła też na razie zrezygnuj, samą ciepłą wodą myj. Posypuj skrobią ziemniaczaną lub jakimś talkiem, ja używam tego rossmanowskiego bebydream.

Gość gość
tak sudocrem lub tormentiol

Gość gość
sudocrem

Gość gość
a na ropiejące oczka rumianek

Gość zatkna synowa
Z oczami nigdy nie miał synek problemu, ale pamiętam, że kociętom przemywa się rumiankiem. Zaparzasz rumianek, studzisz lekko, nasączasz tym waciki i przemywasz oczy. Skoro kotom pomaga to może i dzieciaczkowi.

Gość hch
NAJLEPASZA MĄCZKA ZIEMNIACZANA do pieluszki wsypuj garśc mączki najlepsza na odparzenia, no i oczywiście pupkę wietrzyć

Gość hch
nie wolno oczu przemywac rumiankiem!!!!!! wysusza śluzówkę!!!!! oczka przemywać od zewnatrz w stronę noska przegotowana wodą lub solą fizjologiczną jak nie pomoże to do lekarza.

Gość zatkna synowa
Bez przesady, przecież nie będzie tym rumiankiem lała po oczach z węża ogrodowego, tylko wacikiem przemywała. I raczej nie oko tylko powieki, kąciki oczu...

Gość hch
mój pediatra nie radzi żadnymi herbatkami przemywać nikomu a tym bardziej malutkim dzieciom

Oczka przemywać solą fizjologiczną lub letnią wodą przegotowaną, tylko i wyłącznie :) Żadnego rumianku, rumianek często uczula. A co do pupci to na moją córcię sudocrem nie działał, chociaż ona odparzeń nigdy nie miała, ale czasem zdarzyło się zaczerwienienie i pomagał bephanten maść :)

Gość gość
Tormentiol

Gość gość
tylko bephanten, sudocrem piecze

Gość gość
Zmień pieluchy albo za rzadko je zmieniasz. A pomoże sudocrem.

Gość gość
Myć przegotowaną wodą, wietrzyć i udać się do lekarza. Jesli pojawiły się juz pryszczyki, może to oznaczać zakażenie drożdżakami a tego zwykłym kremem nie wyleczysz. Mój synek tak miał. Nie dało się wyleczyć odparzeń przez kilka tygodni a po maści od lekarza, stosowanej 3 razy problem zniknął... A do oczek sól fizjologiczna, przemywać i przemywać, ponoć tak i 3 miesiące mogą ropieć

Gość gość
bephanten lub sudocrem

Gość gość
sudocrem od urodzenia stosuje, nigdy odparzenia nie miał. Tzn w szpitalu był bepanten, Mały w inkubatorze, więc nie zawsze na czas przewinięty i wtedy zdarzyło się odparzenie. Wróciliśmy w domu tylko sudocrem. Odkąd go używam-zero odparzeń. Mało tego, jak ja się obetrę na udach, czy kapnie na mnie wrzątek również "pożyczam" od Małego sudocrem-jest świetny.

skoro piszesz o czerwonych krostkach to być może reakcja na parafinę, która jest w alantanie. Spróboj Bephanten ale nie maść tylko krem 5% on nie zawiera parafiny. Do przemywanie sól fizjologiczna, żaden rumianek. Rumianek jest alergizujący.

Gość gość
Ja odparzenia (wysypki zresztą też) przemywałam naparem szałwi, świetnie działa. A z kremów- miałam robiony na receptę, poprosiłam o taką pediatrę, tani a bezbłędny.

Gość gość
Moja córka też miała strasznie odparzoną pupę, że męczyła się, płakała strasznie. Nic nie pomagało, ani Sudocrem, ani mąka ziemniaczana, nic, po prostu nic. Dopiero jak poszłam do pediatry to poleciła maść TORMENTIOL. Najlepsza maść na świecie. Dopiero to pomogło córci, odparzenie zeszło po jednym dniu, a tamte specyfiki nie dawały rady po prostu i przez ponad 3 miesiące małą smarowałam Tormentiolem, lek niedrogi, tubka bez recepty, kosztuje ok 8 zł. Warto, naprawdę :). A co do oczków to puszczaj codziennie po kropelce na każde oczko, a jak mały ma ropiejące oczka, to rób tak przez 2-3 x dziennie. Jeśli to nie poskutkuje, to kierunek - lekarz czeka. Moja siostrzenica ma ropiejące oczko, i jednak jest to choroba, małą czeka zabieg w klinice w październiku, temat rzeka, więc na siłę nie warto tego bagatelizować.