Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lagatka

do tych co biorą tabletki anty

Polecane posty

Witam. Od kilku lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Ostatnią tabletkę zawsze przyjmuję w środę a okres dostaje w sobotę. Jednak potrzebuję go przesunąć więc biorę drugie opakowanie nie robiąc 7 - dniowej przerwy. Tylko czy mogę odstawić to drugie opakowanie po zażyciu 14 tabletek (czyli dzisiaj ostatnia i robię 7 dniową przerwę) ?

Każde opakowani powinnaś wziąć do końca, po co chcesz je odstawić po 14 tabletkach? To bez sensu bierzesz opakowanie do końca i dopiero robisz przerwę.

Chce je odstawić po 14 dniach, bo nie pasuje mi okres na następny weekend, a nie chce brać 3 opakowania na raz ;/ Dlatego chciałam zrobić okres tydzień wcześniej i zamist brać tabletki 6 tygodni skończyć na 5 tygodniach

Gość gość
nie, nie mozesz

Gość gość
Oczywiście, że możesz. Jak nie wiece to po co się wypowiadacie. :o Oczywiście zakładam, że bierzesz tabletki jednofazowe.

Gość gość
Wystarczy przeczytać ulotkę i pomyśleć logicznie. W przypadku pominięcia tabletki w ostatnim tygodniu - np. tabletki 15 - mamy dwie możliwości postępowania, dzięki którym skuteczność nie zostanie obniżona. Jedna to przyjęcie pominietej tabletki oraz normalne przyjęcie wszystkich tabletek z opakowania, następnie brak przerwy i od razu kolejne opakowanie. LUB Druga opcja (ta, ktora nas interesuje) to nie przyjmowanie pominietej tabletki ani żadnej innej z tego opakowania i przejście od razu do 7-dniowej przerwy.

Gość pytalska gościówa
Nie możesz! Weź trzy z rzedu nic ci nie bedzie nie raz tak robie i znam duzo kobiet ktore robią przerwy bardzo bardzo rzadko i tez zyja:)

Gość gość
Oczywiście, że może. Dlaczego niby by nie mogła? :o

Gość gość
bo hormony to nie cukierki, ktore bierze sie wtedy kiedy ma sie kaprys

Gość gość
Ale to nie jest branie jak cukierki. Jak byk jest napisane w ulotce, że tak można. Jakieś sensowne argumenty?

Głąby kapuściane, oczywiście że może. Jeżeli nie robi przerwy to skuteczność każdej tabletki z trzeciego tygodnia i pierwszych 7 z drugiego jest takie samo jak w drugim tygidniu przy normalnym przyjmowaniu, a ostatnie 7 z drugiego które weźmie to tak jak 3 tydzień w tygodniu przyjmowania normalnie. Byle potem zachować 7 dniową przerwę. Dzieje się tak dlatego, że po przyjęciu około 7 tabletek po przerwie poziom hormonów się stabilizuje (dlatego też pominięcie tabletki w drugim tygodniu jest najmniej problematyczne) i dopoki ich nie odstawi to poziom hormonów nie spadnie. Co za tym idzie nie ma różnicy czy weźmie 35 tabletek (21+14) czy weźmie 42 tabletki (dwa całe opakowania), a tak na chłopski rozum dla organizmu nawet lepiej jak przerwa będzie szybciej.

Gość gość
No właśnie. Są dwie proste zasady. 1. Do zablokowania owulacji potrzeba 7 dni nieprzerwanego stosowania tabletek. Autorka przyjmowała tabletki nieprzerwanie przez 35 dni. 2. Przerwa pomiędzy przyjmowaniem tabletek nie może być dłuższa niż 7 dni, a taką przerwę planuje autorka. Mogłaby też przyjąć jedynie trzy tabletki z nowego opakowania, jeśli nie zrobiła przerwy pomiędzy i też byłoby w porządku i byłaby w pełni zabezpieczona!!!

Tak biorę tabletki jednofazowe Novynette. Ulotkę czytałam, ale wolę się jeszcze upewnić. Trzeciego opakowania nie mam zamiaru brać bo to już wg mnie za dużo :), z resztą sam lekarz informował mnie, że 2 opakowania w wyjątkowych sytuacjach mogę wziąć ale 3 to już za dużo.