Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kwas foliowy czy brać

Polecane posty

Gość gość

hej, biorę kwas foliowy i staram się o dziecko czy ma on wpływ na płodność kobiety pozytywny lub negatywny?

Gość gość
Ma on wpływ naprawidłowy rozwój płody. Ja pomimo starań nie biore gdyż strasznie zle się czułam po kwasie foliowym.

Gość gość
mi to nie przeszkadza że biorę bo nie mam po nim żadnych dolegliwości a biorę go od kwietnia wiec nie wiem czy już nie za dużo?

Gość gość
to kwas wplywa lepiej i szybcirj kobieta zajdzie w ciaze? ile on kosztuje?

Gość gość
Kwas foliowy bierze się przed ciążą i w trakcie

Gość gość
nie zajdzie się szybciej od brania kwasu bierze się go profilaktycznie, kosztuje ok 12 zl.

Gość gość
ja p*****le, czy wy czytacie cos oprócz kafe?? kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział ale nie ułatwia zajścia w ciaze!!!!!!!!

Gość ja brałam kwas foliowy ponad
rok bo tyle trwały starania i teraz jak jestem w ciąży tez go biore. Ja juz ktos napisał kwas foliowy dba o prawidłowy rozój cewy nerwowej płodu a jego niedobór prowadzi do powstawiania niektórych wad rozwojowych. Bardzo ważne jest zeby poziom kwasu foliowego był odpowiedni jeszcze przed zajsciem w ciąze. Mi mój ginekolog powiedział zeby minimum 3 miesiące przed zajsciem brac kwas foliowy. Jest on tez w pozywieniu, ale nie pamietam dokładnie w jakich produktach

Gość gość
ja zaczęłam brać od 4tc, dziecko mam zdrowiutkie, co do wspomagania zajścia-u nas "udało się" za 3cim razem :)

Gość alinnkaa
potwierdzam to co wyżej,kwas foliowy zapobiega wadom ukałdu nerwowego płodu.Należy go brać conajmniej 3 m-ce przed zajściem,mój gin twierdzi że w ciąży to już jest za późno. ja brałam razem z lactovaginalem/dla osłony intymnej/.Ale nie wpywa na samo zajście w ciążę.

Gość gość
kwas foliowy należy brać co najmniej 3 miesiące przed zajściem najlepiej pół roku, Łykanie kwasy gdy się już dowie o ciąży 2 początek 3 miesiąca - tak jak robi to większość jest praktycznie bezsensowne, chociaż powinno się go łyka do końca ciąży, najważniejsze jest przed i pierwsze tygodnie, najlepiej dawkę 5 mg przepisaną od lekarza.

Gość gość
Mnie się jednak wydaje, że ta dawka jest za duża chyba że się jest w grupie ryzyka. Folik występuje w dawce 0,4 mg i tyle należy przyjmować, większe dawki są tylko dla zagrożonych mam

Gość love_Bergamo
Dokładnie, branie tak dużej ilości bez sensownych wskazań nie ma sensu, wystarczy łykać te 0,4mg dziennie od momentu rozpoczęcia starań, ale nie krócej niż 3 miesiące.

Gość gość
skąd możesz tak na prawdę wiedzieć czy jesteś w grupie ryzyka czy nie po co ryzykować lepiej większą dawkę co Wam szkodzi

Gość oaza_spokoju
To czy się jest w grupie ryzyka da się łatwo określić- jeśli w rodzinie urodziło się dziecko z wadami cewy nerwowej, to trzeba bardziej na tę kwestię uważać. Ale brać 10krotną dawkę bo może potrzeba, nie jest moim zdanie rozsądne.

Gość gość
Zamim polecicie komus zwiekszenie dawki to poczytajcie o skutkach jaki moze miec NADMIAR kwasu foliowego na rozwoj plodu i pozniej dziecka... i nie przeginajcie znow w druga strone.