Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kapiel noworodka

Polecane posty

Gość gość

czy po kapieli trzeba zawsze smarowac dziecko oliwka? i glowke tez? dodam ze moj syn urodzil sie z dosc bujna czupryna :)

Gość gość
Zalezy w czym kpesz bobsk.ns uczyli w szkole rodzeni,ze wystrczy emolium i wtedy bez dodtkowego nwilznia.sprwdza sie idealnie.synek ma malo wloskow i spordycznie uliwka mu smrowalam jak wdzielismy,ze mial suchaa glowke

Gość szprotka po wakacjach
ja też do kąpieli stosowałam zawsze nakrętkę oilatum, skóra była bardzo ładna i nie potrzebowała kremów i oliwek już...głowki nie smarowałam, tylko myłam. Też miała bujną fryzurę od początku.

Gość gość
Gubie literke a z uwagi na problem z klawiatura w tel.z gory przepraszam hehe

A po co płyny dla alergików? Jeśli dziecko jest zdrowe, nie powinno się dodawać takich preparatów. No chyba, że Wasze dzieci mają asp. Ja polecam Nivea dla niemowląt i zwykłą Oliwkę bambino :-)

Gość gość
Polecam Oilatum. U nas się sprawdzało:-)

Gość gość
Skora naszego dziecka nie wymagala nawilzania. Kapalismy od urodzenia tylko i wylacznie mydelkiem bambino. Bez zadnego dodatkowego nawilzania,oliwkowania,kremowania.

Gość gość
co Wy z tym oilatum Możesz po kąpieli smarować codziennie, co 2 dni, co 3.. zależy.. moje dziecko miało żółtaczkę i było naświetlanę, więc skóra była sucha, potem nawwt miała moment, że się łuszczyła. Już dawno prawie w ogóle nie smaruję dziecka. A jeśli nie chcesz to tak: nivea na płyn do kąpieli już z oliwką (wlewa się do wanienki), a Dzidziuś ma piankę z olejkiem migdałowym, który też natłuszcza. Głowy nie smaruj.

Gość gość
Lepsza jest oliwka w płynie do kąpieli, ta którą smarujesz maluszka po, zatyka tylko pory.

benihimex A myślisz, że to co poleciłaś to jaki ma skład? SAMA PARAFINA. Czyli to co jest głównym skladnikiem Oliatum, Emolium, Balneum. Jeśli dziecko nie jest alergikiem, nie ma AZS, rybiej łuski itp. To wystarczą delikatne płyny/żele myjące np. HiPP, Alphanova Bebe itp., przede wszystkim te nie zawierają drażniącego SLS. Jeśli dziecko ma delikatne (!) problemy skórne to nie trzeba kupować emolientów, które wcześniej wymieniłam, wystarczy dodawać do kąpieli parafinę ciekłą (można kupić w aptece) albo po prostu zwykłą oliwkę (Jonhsons, Nivea, Bambino). Z ogólno dostępnych oliwek polecam HiPP (skład to: olej słonecznikowy, migdałowy, witamina E i zapach). Córka też urodziła się z bujną czupryną, to co zostawało na rękach wsmarowywałam w wilgotne włoski. Któregoś dnia zauważyłam suchą skórę na głowie (być może zapowiadały się początki ciemieniuchy), posmarowałam jej przed kąpielą całą główkę oliwą z oliwek, delikatnie masując skórę głowy, na główkę czapeczka na 30 minut i później dobrze umyłam główkę podczas kąpieli, następnie dobrze wyczesałam, dwa razy robiłam taki zabieg i później już nie widziałam łusek. Skóra dziecka sama w sobie jest genialna ale ja smaruję z kilku powodów: sucha woda, skóra jest w mniejszym stopniu narażona na otarcia, przyzwyczajam dziecko do pielęgnacji skóry, nie mam zamiaru zaprzestania smarowania dziecka, kiedy będzie starsza, chcę ją nauczyć aby sama pamiętała o smarowaniu się po kąpieli (stawiam na naturalne oleje), w dużym stopniu może to pomóc przy intensywnym wzroście kiedy często u dziewczynek pojawiają się rozstępy bo skóra nie jest wystarczająco elastyczna, a masaż przy smarowaniu pobudza naczynia krwionośne, skóra jest lepiej odżywiona, lepiej transportuje składniki odżywcze, lepiej pozbywa się toksyn itp.,

Gość aśka_t
ja używam od dawna Olejek dla niemowląt nagietkowo-rumiankowy Provida Organics i Olejek do kąpieli dla dzieci z nagietkiem Provida Organics. Bez zbędnej wysuszającej chemii.