Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KaNdydaT

Poszukiwania pracy dziwne rekrutacje

Polecane posty

Gość KaNdydaT

Witajcie. Jestem na etapie poszukiwania pracy w branzy IT jako programista / webdeveloper i ... Ostatnio zostalem zaproszony do pewnej firmy, gdzie rekrutujacym byl jej wlasciciel. Raz, ze nie za bardzo byl przygotowany do tego typu rozmowy, a dwa, ze nawet nie sprawdzil moich umiejetnosci programowania - zwykle dostaje sie jakis test do rozw., badz zadanie programistyczne do wykonania na komputerze. A tu nic, cala rozmowa skupiala sie na tym, co napisalem w swojej aplikacji i pytaniach: dlaczego zmieniasz prace, ile chcesz zarabiac i na koniec... odezwiemy sie. Odezwac sie odezwali, nawet chcieli sie dogadywac odnosnie zatrudnienia, ale forma przekazania tej informacji i pare innych kwestii zdecydowaly, ze jednak podziekowalem. Dostalem lepsza propozycje pracy z innej firmy, gdzie musialem sie niezle napocic: 3 etapy rekrutacji, zadanie programistyczne do wykonania w okreslonym czasie przy obecnosci specjalisty IT etc. Jakie macie doswiadczenie z tego typu rekrutacjami, gdzie chca przyjmowac na ladne oczy?

Gość gość
kogo to obchodzi pajacu?

Gość udusilem ja poduszka
sa dwa rodzaje ludzi: ci ktorzy doceniaja miejsce swojej pracy i ci ktorzy nie doceniaja albo ktorych sie nie docenia ja w kiedys trafilem do malej firemki i pracowalem tam z prawdziwa przyjemnoscia, bo atmosfera byla fajna i ludzie w wiekszosci nie kreowali sie na kogos kim nie sa potem trafilem do teoretycznie renomowanego duzego zakladu i masakra - zero wspolpracy, zero zrozumienia, zero normalnosci.. sam jad, podsluchiwanie pod drzwiami pracownikow i donoszenie przelozonym, wlazenie w dupe tym co cos moga do dzis ogarnia mnie obrzydzenie, mimo ze rekrutacja byla wielostopniowa :P, :p, :P

Gość elani
roznie to bywa. ja mam przykre dosw. z mala firma z branzy it, w ktorej ludzie na pozor byli mili - choc nie wszyscy byli kompetentni, pomagali ci, ale najczesciej cos od ciebie pozniej chcieli za to. a jak nie zgadzales sie na manipulacje, cos w zamian, to podjudzali wobec innych, badz donosili prezesowi. poszedlem do wiekszej i tam zupelnie inna bajka.

Ja pierwszą pracę dostałam po rozmowie która wyglądała jak u Ciebie (też stanowisko techniczne wymagające sprawdzenia kwalifikacji). W małych firmach nie mają czasu ani ludzi którzy zajmowaliby się tworzeniem testów rekrutacyjnych itp., chodzi bardziej o potencjał i chęć do pracy, ogólne ogarnięcie, to taki właściciel po paru latach na stanowisku potrafi bez problemu wychwycić. Zresztą tak naprawdę pytania typu co nowego wprowadził .NET Framework 4.0 albo na czym polega wzorzec projektowy Decorator są moim zdaniem bez sensu. Jak ktoś jest bystry i kiedyś mu się to będzie miało przydać, to się douczy. Tak naprawdę gros problemów na jakie napotyka się w pracy jest prostych, więc najważniejsza umiejętność to rozwiązywanie prostych problemów w prosty sposób.

Gość KaNdydaT
W poprzedniej firmie mialem niezla przeprawe, problemy z szefostwem i odzyskaniem naleznego wynagrodzenia, stad moja zbytnia ostroznosc przy podejmowaniu decyzji w sprawie zatrudnienia.

Gość gość
co to jest programowanie? co tam sie robi? ciagle slysze: programista, napisz co robisz, prosze :( ale napisz tak jak krowie na rowie bys tlumaczyl Trzeba miec zamilowanie do komputerow zeby to robic?

Gość gość
też mnie drażnią rekrutacje przepytywanki bez możliwość sprawdzenia umiejętności w praktyce, bo są moim zdaniem ustawione, i ktoś kogoś poleci i voila,raz tylko zdarzyło mi się iść na super rozmowę,gdzie od razu posadzili mnie przy kompie i dali kilka zadań, była to mała firma, mogę polecać innym, zatrudnili mnie ,ale rodzice zabronili mi pracować (bo studia ;/)

Problemy z terminowymi wypłatami to chyba już codzienność wśród małych przedsiębiorców w naszym kraju. Przyznam że i mnie nie jest to zjawisko obce, niestety :) W korporacjach z tym akurat nie ma problemu. I oni te trójstopniowe procesy rekrutacyjne itp. z lubością stosują. Niestety oprócz merytorycznych zadań często robią testy na "kreatywność" (zadania o trzech żarówkach itp.), w których pytania są tak oklepane, że w praktyce kreatywność sprowadza się do wygooglowania przez kandydata paru haseł.

Gość gość
ciekawy temat. pytanie do cupra: mozesz zdradzic, co to a zadanie na kreatywnosc z tymi trzema zarowkami?

Gość hehe n
Male firemki rzadza sie swoimi "prawami".

Gość Obóz z Psem Cztery Łapki
ViaCamp to firma zajmująca się organizowaniem obozów oraz kolonii letnich dla dzieci oraz młodzieży. Wśród uczestników oraz rodziców cieszymy się opinią organizatora z bardzo dużym doświadczeniem, z którym warto spędzić letnie wakacje. Wybierając naszą ofertę, stawia się przede wszystkim na nowy, sprawdzony oraz atestowany sprzęt. Biorąc udział w naszych obozach, bierzesz udział w niezapomnianej, wakacyjnej przygodzie pełnej wrażeń. Stawiając przede wszystkim na spędzenie aktywnego czasu w wakacje, zapraszamy na obozy z rozbudowanym programem - paintballowe, quadowe, gokartowe, sporty wodne, obóz z psem, taneczne, karate, obozy dla dzieci, survivalowe, przygodowe, obóz młoda kadra (przygotowujemy się do przyszłej pracy w charakterze wychowawcy - instruktora na obozach), rejsy żeglarskie. Dla naszych obozowych maluszków stworzyliśmy specjalny program "Mali Agenci", który oferuje niezapomniane wakacje pod okiem naszych animatorek. Program ten skupia się na rozwijaniu nowych oraz dotychczasowych umiejętności, komunikacji oraz współpracy w grupie, a także pozwala spędzić aktywny czas podczas obozu. Dla osób pragnących doznać niezapomnianych wakacji pełnych adrenaliny i wrażeń, oferujemy program obozowy "Zastrzyk Adrenaliny", który spełni swoje oczekiwania w każdym stopniu. Dla miłośników czworonogów, którzy nie chcą rozstawać się ze swoimi pupilami podczas wakacji, oferujemy obóz "Cztery Łapki". Program ten pozwala spędzić aktywnie wakacje wraz ze swoimi pieskami. Od spacerów z psami poprzez kąpiele w jeziorze aż po zajęcia na profesjonalnym torze agility. Nawet dla największych leniuchów oferujemy specjalny program "Relaks Na Zdrowie". Obóz, na którym spędzamy czas wypoczywając na świeżym powietrzu, biorąc udział w wyjściach na miasto, opalając się w promieniach słońca, czy też uczestnicząc w wyprawie Kajakowo-Rowerowo-Żeglarskiej. Posiadamy również coś, co jest zupełną nowością wśród innych biur podróży. Dla osób głodnych poznania działania organizacji obozów oraz odkrycia tajników pracy kadry na obozie, stworzyliśmy obóz młodzieżowy „Młoda Kadra”. Stworzyliśmy go z myślą o starszych uczestnikach, którzy chcieliby wesprzeć kadrę podczas trwania obozu, a także przygotować się do przyszłej pracy w charakterze opiekuna - wychowawcy. Współpracując z kadrą obozową, poprzez praktyki uczestnik szybko nauczy się umiejętnej i zgranej pracy z dziećmi oraz młodzieżą, a także będzie miał możliwość sprawdzenia się w trakcie prowadzenia zajęć pod czujnym okiem instruktorów. Kadra ViaCamp nawiązuj***ardzo dobre kontakty z uczestnikami, traktując ich jak własnych przyjaciół. Staramy się podchodzić do wymagań każdego uczestnika indywidualnie. To jest nas sekret na bardzo dobrą opinię wśród uczestników oraz rodziców. Więcej szczegółów na http://viacamp.pl