Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do właścicieli psów WAŻNE

Polecane posty

Gość gość

Mam 13 letnią sunię. Kilka dni temu przybłąkał się do nas mały kundelek. Piesek jest przekochany dlatego postanowiliśmy go przygarnąć. Niestety psiak jest mlody, ma około roku więc chce się bawić. Skacze wiec po naszej starej sunii, zaczepia ją itd. Nie robi jej krzywdy po prostu chce się z nią pobawić. Chodzi też za nią jak cień. Nasza sunia jest wyraźnie sobie tego nie życzy. Ucieka od niego, jest osowiała i smutna. Czasem na niego warknie. Mam pytanie więc: czy wiecie może jak przekonać sunie aby polubiła nowego psa? Albo: jak nauczyć młodego psa żeby zostawił sunie w spokoju i jej nie denerwował? Czy miał ktoś kiedyś podobny problem?

Gość gość
Starszy pies może czuć się zagrożony przez obecność nowego. Starsze schorowane psy potrzebują spokoju, wy ten spokój zaburzyliście. Nie dość że poczuła że znaleźliście sobie nowego pupilka, to dodatkowo młody szczeniak zabiera mu spokój. Zatrosz się o staruszkę by nie była zazdrosna i nie czuła się odrzucona, spędzaj z nią więcej czasu. Daj jej więcej pieszczot. Młodemu psiakowi sprezentujcie jakieś zabawki lub zapewnijcie dłuższe spacery by mógł pozbyć się nadmiaru energii i nie męczył staruszki.

Gość gość
Mam nadzieję że za kilka dni zwierzaki się do siebie przyzwyczają i nauczą się żyć pod jednym dachem bez konfliktów.

Gość gość
Mamy duży ogród. Sunia i piesio spędzają w nim praktycznie cały czas. Poświecam sunii mnóstwo uwagi. Można powiedzieć że traktuje ją nawet lepiej - pozwalam jej wskakiwać na kanapę (a pieskowi nie), mówie to niej itd. A piesek wciąż pragnie jej uwagi, mam wrażenie że on ją bardziej kocha niż nas. Kiedy sunia go olewa, to siada koło niej i skamle. Nie ukrywam, że sunia jets dość rozpieszczona. Zawsze była jedynaczką. Ale jednocześnie zna swoje miejsce w rodzinie, jest posłuszna i wie, że to my rządzimy w domu.

Gość gość
sunia potrzebuje czasu ale przyzwyczai sie, zobaczysz :-)

Gość gość
Myślę że najdalej za dwa tygodnie sytuacja powinna się unormować. No ale wiadomo, wszystko zależy od temperamentów psów. Jeśli wasza seniorka nie ma jakiś poważnych problemów zdrowotnych ( i stąd apatia czy złe samopoczucie) to powinno być ok.