Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uczenie 8 miesięczniaka załatwiania się na nocnik

Polecane posty

Gość gość

Po co? Nie rozumiem dlaczego niektórzy uczą takie małe dzieci? I po jakim czasie zaczną same się załatwiać? Wytłumaczcie mi to proszę.

Gość moja tesciowa uczyla
I moj maz po skonczenu roku juz zaczynal korzystac z wc a nie z nocnika.

eee?? a kto go wysadzal na wc? wiadomo ze dziecko roczne samo na wc się nie wdrapie, dlatego nocnik jest na tyle praktyczniejszy w pierwszych momentach (latach), ze dziecko samo może sobie iść i z niego skorzystać bez pomocy

Gość gość
Myslalam,ze ty c hcesz,i wlasnie to mialam napisac - a w jakim celu wlasciwie?

Gość gość
Zeby sie kolezance/mamie/sasiadce/tesciowej/bratowej..... pochwalic jakim to sie jest genialnym rodzicem i jakie sie ma genialne dziecko ;) ... przeciez 80% mam w Pl zyje tym co inni o nich mysla ;) :D

Gość gość
Tak,potrafil sam kolo poltora roku skorzystac z wc. Tak samo moj brat. Mama sie zastanawiala,jak on noce bez sikania wytrzymuje i kiedys sie obudzila jak on sam soboe wedrowal do kibelka,zrobil siku i wrocil do lozka. Niestety teraz mamy robia z dzieci kaleki skazujac je na conajmniej 2-3lata pampersow.

Gość gość
taaaa :) poltoraroku i sam na kibelek siadal:) zaczniijmy sadzac 2 miesieczniaki,zrobmy sobie kafeteryjny wyscig nocnikowy.kogo dziecko nie bedzie wolalo siku przed skonczeniem 8 miesiecy to kaleka :) durne te baby jak nie wiem.same kaleki umyslowe jestescie.dziecko to nie tresowana malpka w cyrku a potrzeby fizjologiczne nie sa regulowane komputerem.przyzwyczajenie do nocnika nie oznacza ,ze uklad nerwowy zacznie dzialac i siku pojawi sie na zawolanie.

Gość gość
Myslalam,ze ty hcesz,i wlasnie to mialam napisac - a w jakim celu wlasciwie?

Gość gość
A kto powiedzial ze siadal na wc? Chlopcy nie musza,zacznijmy od tego. A ze czasem cos dookola poobsikiwali to inna sprawa. Ale wiedzieli co i jak. Nie byli tak niedorozwinieci jak dzieci dzisiaj bo moga szczac w pampersy ile wlezie.

Gość gość
znaczy chcesz nam wmowic ,ze ten poltora roczny chlopiec mial min.120cm no chyba ,ze mieliscie toalety na narciaza :P

Gość gość
Przypomniało mi się jak taka moja dalsza znajoma chwaliła się, że jej dziecko jak miało 10 miesięcy to już bez pampersa chodziło :) a jak miało rok to już wolalo i samo do toalety biegło :) byłam u niej jak mała miała jakieś półtora roku, siedziałam parę godzin (auto mi się popsuło i jej znajomy robił) i jej super zdolne dziecko zesikalo się chyba z pięć razy w majty. Okazało się, że w pampersach nie chodzi, ale na nocnik też się jeszcze nie załatwia. Po prostu sika i robi kupę w majtki :) a ona się cieszy, że na pampersach oszczędza :)

Gość gość
Ja korzystałam już sama z nocnika kiedy skończyłam roczek. Z tym, że to było paręnaście lat temu i mama przewijała mnie za pomocą pieluch tetrowych. (Podobno przez to, że ciągle po tych pieluszkach byłam odparzona, sama nauczyłam się korzystać z nocnika) da się ? pewnie Z tym, że dzisiaj średni sens jest przewijać dziecko pieluchami tetrowymi, bo nie ukrywajmy, że jest to bardzo dużo roboty... pranie tych wszystkich pieluch a potem ich prasowanie- w tych czasach, jest mało możliwe. Zresztą, wygodniej i dla mamy i dla dziecka jest używanie pampersów jednorazowych. Dlatego dzieciakowi jest tak dobrze i nie ma potrzeby szybkiego uczenia się korzystania z nocnika :P proste? proste

Gość gość
Moja mama też się chwaliła że najmłodsza siostra już w wieku 14 miesięcy korzystała z nocnika, i ciągle namawiała mnie żebym już od roczku sadzała dziecko, zresztą nawet nocnik kupiła. Tylko że potem w rozmowie wyszło jak to wyglądało- sadzała dziecko i czekała aż siostra się wysika, takie typowe "łapanie" siuśków... prawie rok trwało zanim zupełnie sama sobie radziła, tzn. umiała zdjąć spodenki, wysikać się, zawołać że chce... A tak na marginesie- nie słyszałam o dziecku wysadzanym jako niemowlak, w wieku kilku miesięcy które nauczyło się w ciągu 2-3, czy nawet 5-6 tyg. samodzielnego sygnalizowania i załatwiania potrzeb na nocnik/muszlę, a tyle trwa nauka kiedy dziecko jest gotowe.

Gość gość
Ja sadzałam córkę na nocnik odkąd umiała siedzieć. Jak miała 10 miesięcy wołała na nocnik gdy chciała kupę. Nauczyłam ją, że "eeee" mówi się jak chce kupkę i robiła. Po co? A dlaczego nie? Lepiej żeby dziecko waliło kupę w pieluchę i babrało się własnym kałem? Co to w ogóle za pytania. Nasze matki wywalały pieluchy koło roku i jakoś się uczyliśmy się robić na nocnik. Byliśmy tacy genialni czy poprostu teraz jesteśmy wygodni i wmawiamy sobie, że nasze dzieci nie potrafią się nauczyć tego, czego sami się uczyliśmy w wieku około roku?

Gość gość
To, że nie znasz nikogo takiego, nie znaczy, żetakie osoby nie istnieją. Moja córka jak mówiłam kupę robiła na nocnik od 10 miesięcy a siku od 20. Robienia siku na nocnik nauczyła się w 2 dni, więc te 5-6 tygodni to nie wiem skąd wzięte.

Gość gość
Robienia siku nauczyła się w dwa dni? A kiedy zaczęłaś sadzać na nocnik? Zakładam że w wieku tych 10 mcy skoro wtedy robiła na nocnik kupę... czyli 10 mcy nauki korzystania z nocnika? A nasze mamy też oduczały pieluch... z wygody. I z tego co wiem często właśnie wyglądało to tak że sadzało się dziecko, czekało aż zrobi siku/kupę, i wtedy zabierało. Jak dla mnie nic wspólnego z nauką to nie ma. Tyle że pieluchy tetrowe- prane nieraz we frani, ręcznie płukane, wykręcane, gotowane w garze, prasowane- to była ta gorsza alternatywa. W dzisiejszych czasach to pampersy są wygodniejsze, więc żaden problem z nich korzystać dopóki dziecko nie jest zdolne żeby pokazać że chce usiąść i świadomie załatwiać potrzeby fizjologiczne.

Gość alaaaaaaa
8 miesiecy,to zdecydowanie za wczesnie..

Gość Anitka009
Wiesz co? ja moją córkę też sadzałam na nocnik jak miała ok 9 miesięcy. Oczywiście wiedziałam , że nie nauczy się od razu wołać! Natomiast przyzwyczajałam jądo nocnika. Dzięki temu od roku zawsze kupę robiłana nocnik , a wołać siusiu zaczęła jak miała 1,5 roku. Więc nie pieprz głupot , że to bez sensu

Gość gość
Jak się nauczyła robić kupę w wieku 10 miesięcy to widziałam,że nad sikaniem jeszcze nie panuje. Więc nosiła pieluchę i w nią sikała ale kupę wołała. Jak miała 20 miesięcy ściągnęłam jej pieluchę całkiem i w 2 dni nauczyła się też sikania. Skomplikowane co?

Gość gość
Sadzalam na nocnik odkad umiala siedziec( zakladam 7 m-cy) kupa na nocnik w wieku 10 m-cy ( 3 m-ce pozniej) siku 20 m-cy ( 13 m-cy pozniej) wiec pani gosc z 20:42 skad wziely ci sie 2 dni nauki?

Gość gość
dziecko 10 miesieczne nie czuje jeszcze potrzeby wydalenia albo sikania. Nie czuje parcia na pęcherz. Można jako tako sadzać na nocnik, ale to nie wiąże się z potrzebami zrobienia siku, po prostu dziecko tego nie czai. Więc można sobie sadzać po prostu dla sportu i tyle..ja swoje dziecko zacznę uczyć około 18 mca życia

Gość pani od nauki robienia kupy
Wiedziałam,że dla Ciebie to za trudne będzie do ogarnięcia ale może jak przeczytasz, że zrozumieniem kilka razy to coś dotrze. Nieprawdą jest, że dziecko nie czuje parcia, skoro moja mogła się nauczyć robić kupę w wieku 10 miesięcy to musiała czuć. I nie łapałam kupy tylko sadzałam jak wołała "eeee", czyli jak sygnalizowała.

Gość Anitka009
Tak i będzie ci robiło w gacie do 3 lat ..... A jak zobaczy nocnik w wieku 18 miesięcy będzie miało strach usiąść ....

Gość gość
tak bo wiadomo że te nocniki to krwiożercze potwory hehe

Gość pani od nauki robienia kupy
Anitka dokłądnie. 18-miesięczniaki to już rozumne dzieci. Skoro cały czas robiły w pieluchę to nie rozumieją po co to zmieniać i często dzieciaki nie chcą siadać na nocnik. A takie małe, przyzwyczajone do nocnika jak tylko kontroluje zwieracze oraz parcie na pęcherz, naturalnie robi na nocnik. Ale im nie przetłumaczysz.

Gość Anitka009
Hahahaha próbuj debilko a będziesz wiedziała jak to jest.... Damulka za wygodna, żeby więcej czasu dziecku poświęcić i sadzać na nocnik ... ;-D Żal mi tych dzieciaczków co w wieku 2,5 - 3 lat jeszcze chodzą z pampersem . Lato , nie lato a ta mała pupci się kisi w pampersie , bo mamusia jest wygodna ....

Gość gość
Front Wyzwolnonych Nocników na prezydenta. Ale jesteście fanatyczki..matko święta, wyluzujcie zwieracze trochę

Gość gość
To jakies macie tepe te dzieci skoro nie czuja checi parcia. Bo sranie bez zastanowienia sie to ma noworodek i male niemowle. Ale ze moj polroczniak zaraz zrobi kupe to odbrazu po nim widac. Przerywa to co robi i zaczyna stekac. Ja wtedy odpinam pieluche,bo po prostu. Wali takie kupy,ze by sie nie zmiescila w pampersie. Od jakiegos miesiaca ani razu nie narobil w pampersa.wiec nie wiedze problemu,ze jak bedzie siedziec to go wtedy posadzic. Na sikanie tez ostatnio sie wycisza,wiec na pewno jarzy ze cos robi. Na pewno nie zawola. Ale da sie ten moment przewidziec i nie raz ja lezy bez pieluchy to w pore reagujemy i przykrywamy by do okola nie pozasikiwal. Alebtak,to bardzo "skomplikowana"czynnosc,obserwacja wlasnego dziecka,ze w okolicach roku rodzice nie wiedza kiedy ich dziecko sra i szczy, bo robi to bezwiednie.