Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marry Janne

Pensja nauczyciela powinna zalezec od wynikow uczniow

Polecane posty

Gość Marry Janne

Np srednia wynikow klasy na maturze wynosi 40% - tyle dostaje nauczyciel za swoja nauke. To niestety wina nauczycieli, ze w Polsce ludzie wciaz maja problemy z matematyka i fizyka. To troche nie do pomyslenia, ze w XXI wieku sa wciaz ludzie, ktorzy nie potrafia rozwiazac prosta calke.

Gość gość
A to wina nauczyciela, że dostał np. klasę pełną głąbów, patologii i leni?

Gość gość
Pierniczysz, jak potłuczona. Jak można podnieść poziom nauczania, jak gdy się próbuje, młodzież nie wytrzymuje poziomu a dyrektor naciska, że nie może być tylu drugorocznych, bo on nie chce się tłumaczyć w kuratorium.

Gość gość
nie potrafia rozwiązać ( czego?) całkI(, nie całkę), jak juz.

Gość gość
Faktem jest też to, że w wielu przypadkach można paść , a nie będzie się miało wysokich wyników.Zależy w jakiej szkole się pracuje.Są szkoły renomowane i tam już sama praca to przyjemność.Porównajmy takie warunki z klasami na terenach popeegierowskich, gdzie społeczeństwo się już tylko demoralizuje.Na takch terenach dochodzą jeszcze kłopoty wychowawcze. I co, jeszcze byś dodatkowo takim nauczycielom obniżała pensję? To nie ich wina, że tylko tam akurat dostali pracę.

Gość gość
Sama z doświadczenia wiem ile może zdziałać dobra nauczycielka. Nienawidziłam w gimnazjum matematyki, w pierwszej klasie coś tam umiałam, ale nie wiele... W drugiej inna nauczycielka, która nic nie robiła. Na lekcji rzucaliśmy zeszytami itp. Przez cały rok ani raz nie miałam zadania. Nie umiałam nic. W trzeciej klasie dostałam świetną nauczycielke, wymagającą, ale też bardzo dobrze tłumaczącą. Egzamin zdany na 73%

Gość gość
Jest to całkiem mądry pomysł, tylko niepraktyczny, bo nijak nie da się obiektywnie ocenić, na ile wyniki ucznia są efektem pracy nauczyciela a nie np. prywatnego korepetytora/mamy nauczycielki/złych warunków do nauki w patologicznym domu/wrodzonych talentów dziecka itp. Nauczyciele powinni być rozliczani z tego, czego nauczyli konkretne dziecko: tzn. jeśli nie umiał wydukać nic po angielsku a po roku nauki z panią Y umie wypowiedzieć się w dwóch czasach to i tak lepiej niż uczeń z certyfikatem, który od dzieciństwa chodził na prywatne lekcje a w szkole tylko się nudził.

Gość gość
Co, matura się zbliża? Trzeba samemu przysiąść a nie zwalać wszystkiego na nuczyciela