Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jesli byscie mogly wziac zzo to byscie wziely

Polecane posty

Gość gość

zastanawiam sie bo z usg dziecko wychodzi ze ma 4 kg. cesarki nie chce-z reszta robia od 4,5 kg u mnie. wzielybyscie zzo? wiem ze daja ale niechcetnie. boje sie ze nie wytrzymam

Gość gość
Błagałam o znieczulenie ale najpierw było za wcześnie a pół godziny później za późno kazali mi już przeć.

Gość porodówka1
ja też chcę wziąć znieczulenie... ale słyszałam o sytuacjach podobnych jak u koleżanki wyżej. Często okazuje się, że początkowo jest za wcześnie a później za późno... moja córcia też ma już 4kg i jest moim pierwszym dzieckiem. Powinna urodzić się już tydzień temu, a jej się wciąż nie śpieszy.... a z tego co widzę to z dnia na dzień podwaja swoją masę... trochę się tego boje

Gość gość
Mój synek na usg w dzień porodu też miał prawie 4 kg. Myślałam od początku, że dziecko małe raczej nie będzie a wyszedł 3 kg zaledwie...

Gość gość
jak nie chcą dać zzo? każdej rodzącej się należy, ja jak tylko przyjechałam na porodówkę to od razu oznajmiłam że chcę zzo i dostałam bez żadnego problemu, mają dać i tyle!!! należy wam się

Gość gość
bez przesady -usg tylko pokazuje +- o coś 400g różnicy.. moja znajoma ma 3dzieci kazde po 4kg i rodzila bez zzo. nawet nie popekała;P Ja urodziłam w sumie male dziecko bo 2850g ale nie mialam zzo bo nie myślałąm nawet o tym:P ciepły prysznic mi w zupełności pomógł:)

Gość gość
Tak, jakbym mogła to bym wzięła, ale poród za szybko postępował i praktycznie po badaniu na fotelu, usg i ktg poszłam od razu przeć. Ale o znieczulenie prosiłam od razu, powiedzieli że jak po ktg będzie można dać to dostanę.

Gość gość
Nie Poród nie taki straszny jak go histeryczki malują :-))))

Gość gość
A co zzo ma do wielkosci dziecka?ono jest na skurcze rozwierajace a nie na parcie.

Gość gość
ja moglam wziac ale tez zrezygnowalam bo az tak nie bolalo.i nie zaluje.to byl pierwszy porod ale milo go wspominam.maly mial miec 4,5 a mial 3660,jednak gdyby bardzo bolalo nie wahalabym sie i bym wziela.czy wezmiesz czy nie pewnie okaze sie w trakcie

Gość gość
dodam ze zzo pomaga jak skurcze ale juz nie na krzyzowe.bolu skurczy krzyzowych nie lagodzi.

Gość gość
każdy DOKŁADNIE każdy lekarz z którym mialam do czynienia uwaza, ze znieczulenie to mus, bo tylko tak mozna urodzic w cywilizowany sposób. Ojca brat jest anestezjologiem , ale pracuje glownie w Szwecji i powiedzial, ze tam 99,9 % porodów jest ze znieczuleniem. Jego zdaniem polskie porodówki to rzeznia. Moja ciaze prowadzila jedna z najlepszych profesorek we Wroclawiu i kazala brac znieczulenie, nie wymyslac. Lekarze plota bzdury, ze to niby opoznia porod itd. ale tez to prawda, ze jak ktoras chce epidural, to najpierw za wczesni, a potem za pozno...spotkalam sie wiele razy z taka historia. Ja bym bez znieczulenia wykorkowala z bolu. a plus zzo jesty jeszcze taki ( u mnie tak np. bylo), ze gdy dochodzi do komplikacji, to jest juz szybka pilka przy cesarce i nie trzeba czekac i tracic czasu na bzdury,

Gość gość
Znieczulenie polecają w szpitalach ,ponieważ ponoć daje to lepszą współpracę z położna. Ja miałam poród wywoływany oksy,znieczulenie dostałam. Byłoo niebo lepiej,bólu zero-ale niestety na krótko, ponieważ tętno dziecka zaczęło spadać i szybko cc. Tak czy siak polecam zzo.

Gość gość
Cześć dziewczyny, w styczniu będę pierwszy razrodzić, chcę rodzić naturalnie, mozliwe, że będę chciała wziąć zzo, tylko, że mam parę pytań wątpliwości odnośnie tego typu znieczulenia. Także proszę o odpowiedź dziewczyny, które rodziły z zzo. 1. Jak wyglądała cała procedura podania znieczulenia? 2. Czy rzeczywiście bardzo odczułyście ulgę? 3. Czy znieczulenie w jakiś sposób wpłynęło na akcje porodową, na dziecko, czy na Was? 4. Czy wzięłybyście drugi raz to znieczulenie, gdyby cofnąć czas? Z góry dziękuje:)

1. w skrocie: kobieta siedzi robiac "koci grzbiet" z plecow, lekarz najpierw podaje znieczulenie miejscowe (niewielkie uklucie), potem wklada cewnik przez grubsza prowadnice (nic nie czulam), przez cewnik podawany jest lek w pompie; na miejsce naklucia i cewnik zakladany jest opatrunek, kobieta sie kladzie do czasu az znieczulenie zacznie dzialac; jest ciagly monitoring (ktg, cisnienie, tetno...) 2. ulga nieprawdopodobna, poniewaz byla pierwsza w nocy to sobie zasnelam:), maz tez; polozna obudzila nas mowiac ze pora przec; 3. plusy: w ogole nie bylam zmeczona, moglam spokojnie wspolpracowac z polozna przy parciu, potem nacieszyc sie synkiem; po pierwszym porodzie - corka 4400 g - bylam tak wykonczona ze ciezko mi sobie przypomniec szczegoly, wszystko jak przez mgle; jak juz urodzilam lozysko i odlezalam troche, wyjeto mi cewnik i poszlam sobie na wlasnych nogach na sale. minusy: jeden, przejsciowy spadek cisnienia krotko po podaniu znieczulania, ale polozne zareagowaly szybko i wszystko wrocilo do normy; 4. tak, jak najbardziej;

Gość gość
zawsze chciałam mieć znieczulenie i je miałam (szukałam szpitala który gwarantuje je 24 na 24, w każdy dzień tygodnia, bo różne są zasady) 1. Miałam szkolenie/spotkanie z anestezjologiem miesiąc przed porodem. Podpisałam tam papiery, opowiedział o skutkach negatywnych, o tym jak to wygląda - caly opis może już zniechęcić co bardziej delikatne osoby :) do kręgosłupa jest wprowadzona igla i rureczka, którą potem jest dozowane znieczulenie - w trakie porodu i w ramach rozwoju akcji porodowej. Pod koniec na samym finale, jest ono zmniejszone, zredukowane, to znaczy nie podawane już, by kobieta mogła przeć - ale bóle part to już nawet nie bóle. 2. Ulga fizyczna a przede wszystkim psychiczna. 3. Wpływ - na pewno poród nie był długi, bo od podania znieczulenia gdy zaczęły się bolesne skurcze, wszystko trwało do 3 godzin. 4. Tak, na następny poród ten sam szpital i znieczulenie (każdy tam je brał zresztą), chyba dziwiliby się, gdyby na pytanie - chce Pani znieczulenie powiedziałabym Nie, wolę pocierpieć sobie hehehe

Gość gość
ja nie chcialam i nie mialam. nie wzielabym, choc moglam. ale mam chyba dosc wysoki prog bolu.