Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko z autyzmem a kolejna ciąża

Polecane posty

Gość gość

Mam dwie córki...starsza 8 lat (zdrowa) młodsza5 lat (autyzm) ostatnio męczy mnie myśl posiadania jeszcze jednego dzieciątka...ale tak strasznie się boję :(

Gość gość
a czy możesz mi powiedziec czy w ciąży brałaś jakieś lekarstwa, bo ja w ciazy z córka brałam d*phaston a potem do 37 tyg feneterol i mała tez ma problemy, nie ma autyzmu, jednak zachowania troche netypowe dla wieku i opóznienie intelektualne

Gość gość
Autyzm nie jest chorobą genetyczna i nie zależy od leków branych w ciąży!

Gość gość
leków nie brałam ale ciąża była dość nerwowa

Gość gość
Nikt nie wie skąd bierze się autyzm...a raczej choroby ze spektrum autyzmu

Gość gość
znam rodzine gdzie pierwszy syn ma bardzo głęboki autyzm a drugi jest zdrowy

Gość gość
wiem że raczej nie wiadomo co prawda tonie koniec świata i dziecko jest najukochańsze na świecie ale strach jest....

Gość gość
a zcy problemy mojej córki mogą byc efektem leków o jakich wcześniej pisałm, zaczęło się to ujawniać po 3 roku życia

Gość gość
ooo to już jakieś pocieszenie

Gość gość
wiadomo każdy chce żeby dziecko byłozdrowe

Gość gość
wiem jedno jakbym się na dziecko decydowała nie zaszczepie....nigdy w życiu, to od czasu szczepienia zauważyłam nie pokojące sygnały u dziecka, szkoda gadać

Gość gość
nerwy w ciazy chyba nie maja nic do tego ja mialam duzo nerwow i problemow w ciazy ale syn nie ma autyzmu a kiedy stwierdzono autyzm u corki?

Gość gość
Autyzm objawia sie najczęściej w 3 rż. Jest hipoteza że po szczepieniach sie ujawnia

Gość gość
ja w każdym razie pomimo lekkich problemów z córką, obecnie jestem w kolejnej ciązy i wierze że będzie wszystko ok, oczywiście moja córka to super pogodna dziewczynka, kochana, ładna sprawna fizycznie jednak ma problemy związane z nauka daleko odstaje od rówieśników i w sumie też nie wiemy co było podłożem,

Gość gość
Co to znaczy odstaje od rówieśników? Czy to potwierdzony autyzm przez psychologa i neurologa?

Gość gość
diagnoza jako taka jak córka miała 3,5 roku....coś podejrzewałam wcześniej ale pediatra gadał "taki jej urok" dobre to że autyzm jest raczej z tych lekkich na polu komunikacji...ma 5 lat ale niekomunikuje się...w badaniach u psychologa natomiast wypadła na 8 lat. ale właśnie jest bardzo zamknięta w sobie, nikt dla niej nie musi istnieć,brak komunikacji, nadwrażliwa na dotyk, czasem wybucha....ale poszła od maja do przedszkola specjalnego+terapia i z dnia na dzień widać postępy

Gość gość
kurcze tak mi się marzy synuś....

Gość gość
Przykro mi i szczerze współczuje. Cieszę sie jednak, że sa postępy! Nasi pediatrzy są niestety kiepsko przygotowani do rozpoznawania takich odchyleń. Podobnie jest z kłopotami logopedycznymi. Moja pociecha ma zaburzenia integracji sensorycznej, czyli intelektualnie jest ok, sprawna ruchowo, ale taka nad- lub niedowrażliwa na bodźce. Większość lekarzy w ogóle nie wie o czym ja mówie. Nawet niektórzy psycholodzy. Ja zobaczyłam to jak córka miała juz ok 1,5 roku, może 2 lat. Podjęłam walkę z wiatrakami...ale ostatecznie wygrałam!

Gość to ja autork mama autika
właśnie kurcze Ci lekarze....ze starszą córką też miałąm problem (guza miałą) i gdyby nie moja determinacja i pierwsze badania prywatnie to kto wie....moje dziecko miało zaparcia, częstekrwotoki znosa, gorączkę co jakiś czas , przychodziło z przedszkola i szła spać a lekarz na to "bo się intensywnie" rozwija...poszłam na badania krwi a tam ob ponad 100 na usg i już wyszło aś kurde masakra....przychodnie oczywiście zmieniłam....teraz malutka z tym autyzmem....:(

Idę spać kobitki...dobranoc zajrzę tu jutro

Gość gość
doktor Cubała-Kucharska w Polsce wie chyba najwięcej o autyzmie. warto jej zapytać

Czy jeszcze jakaś mama ma autika i zdrowe dziecko jako następne?

Gość gość
znam dwie dziewczyny z bliźniakami- jednym autystycznym drugim zdrowym. z autyzmem nigdy nic nie wiadomo.

Gość takie tam gadanko
ja mam autystyczne dziecko, nie zdecyduje sie na drugie :( Cora potrzebuje duzo mojego czasu, czesto nie przespi nocy- nawet gdybym miala zdrowe drugie dziecko nie wiem, czy bym podolala. A dwoch autystow?

Gość takie tam gadanko
ja mam autystyczne dziecko, nie zdecyduje sie na drugie :( Cora potrzebuje duzo mojego czasu, czesto nie przespi nocy- nawet gdybym miala zdrowe drugie dziecko nie wiem, czy bym podolala. A dwoch autystow?

Kurcze cholernie ciężka decyzja, no nic drogie mamy zdrowia życzę i duuuużo cierpliwości :)

Gość gość
No niby nie ma odpowiedzi na to czy bedziesz miala nastepne dziecko z autyzmem czy nie, ale wiem ze mozesz siebie sprwadzic pod katem ilosci toksyn w organizmie I metali ciezkich. To punkt pierwszy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co powoduje autyzm ale sa pewne czynniki ktore wspomagaja rozwoj tej choroby tak np wlasnie zanieczyszczenie organizmu, a szczepienia tak na prawde sa gwozdziem do trumny bo maly organizm jest zatruty I szczepionka dzieki duzej ilosci utwardzaczy wspomaga chorobe. Wiec mozesz wykonac badanie pod katem metali, toksyn I candidy (grzyba) potem mimo wszystko zastosowalabym mocny detoks ktory oczysci organizm. Mozesz sie zbadac pod wzgledem genetycznym, czu kiedykowiek, ktokolwiek w twojej lub meza rodzinie nie mial autyzmu.

Gość gość
cześć ja mam odwrotnie: dwie córeczki, starsza z autyzmem, młodsza zdrowa, z tym że młodsza nie szczepiona.

no właśnie...ja jakbym się zdecydowała to na bank szczepić nie będę...Dziękuje drogie mamy za odpowiedzi