Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Na jakie studia NIE WARTO iść

Polecane posty

Gość Zmienie nicka ku odroznieniu
zrobi*

Gość gość
Jestem pracodawca w bardzo małej firmie. Jakby ktoś do mnie wydzwaniał, albo o zgrozo przyszedł i prosił o pracę nigdy bym go nie zatrudniła! A wy pomyślcie? Nie byłoby to dla was krępujące/dziwne? O braku czasu nie wspomnę.

Gość Nauczyciel filozofii i etyki
"Przecież szukam non stop. Ale przecież jak ktoś na moich oczach wyrzuca moje CV to co mam zrobić?" - Zacisnąć zęby i iść do kolejnego sklepu. - Zadzwonić do kierowniczki i metodą perswazji przekonać ją, że jesteś najlepszą kandydatką. - Samodzielnie znaleźć sklep, gdzie zatrudniane są osoby po 26 roku życia. - Szukać pracy w innym zawodzie.

Gość gość
ile masz lat? mniej niż 26?

"Jestem pracodawca w bardzo małej firmie. Jakby ktoś do mnie wydzwaniał, albo o zgrozo przyszedł i prosił o pracę nigdy bym go nie zatrudniła! A wy pomyślcie? Nie byłoby to dla was krępujące/dziwne? O braku czasu nie wspomnę." No tak, dawno już zauważyłam, że właściciele BARDZO MAŁYCH FIRM to głąby jakich mało. I do tego wyjątkowo kiepsko płacą i rzadko kiedy znają się na prowadzeniu własnego interesu. Ja osobiście omijam, szkoda czasu i nerwów. Jeśli cokolwiek potraficie i macie tzw. "łeb na karku", na pewno znajdziecie sobie lepszą pracę. Bo to zaprawdę głąbem do n-tej potęgi trzeba być, aby odrzucić ZMOTYWOWANEGO kandydata, który wybierze sobie Twoją firmę, poświęci czas i pieniądze by zadzwonić albo przyjść z przemyślaną ofertą pomnożenia Twoich zysków. Tak z ciekawości, plajtujesz już? (Nie odpowiadaj. Jeśli nie - to tylko kwestia czasu...)

Gość gość
a nie mozesz wyjsc za mąż i zrobic sobie bejbi?

No chyba nie myślisz ze w takiej sytuacji uznaałam "ok, juz do innych nie ide". Cały dzien łaziłam. W większości w ogóle nikogo nie szukali, a jak juz to własnie studentów.

Gość słoik1111
No niestety ale tak już jest, nie jest to komfortowa sytuacja, gdy chodzisz i prosisz o pracę, powiedziałabym, że jest to uwłaczające dla danej osoby, ale czasami trzeba dumę schować do kieszeni i tak jak napisał nauczyciel- zacisnąć zęby.

Gość gość
nie, nie plajtuję, chodzi o to że im mniejsza firma to bardziej napięty grafik, więcej obowiązków. JA piszę to szczerze, żeby dziewczyna wiedziała jak to naprawdę wygląda. Dzięki, że mnie nazwałeś głąbem nic o mnie nie wiedząc, super to świadczy o Tobie. A Ty masz firmę, albo kiedykolwiek prowadziłeś i nie splajtowałeś? Dodam że np. zatrudniam jednego grafika i zarabia 4600 na rękę, z premiami/nadgodzinami nawet do 6000/m-c i szukam od pół roku drugiego i nikt się nie nadaje.

Napisałam, jakie jeszcze miałaś możliwości. Wykorzystałaś je wszystkie? Dokształcasz się ze sprzedaży? Chodzisz na darmowe szkolenia?

Gość gość
Nauczycielu nie musisz obrażać, widać ze jesteś typowym nauczycielem - tylko ty masz rację, a jak ktoś ją podważy to go obrażasz i nie przyjmujesz tego do wiadomości. Problem wielu nauczycieli - uczą innych i po jakimś czasie myślą że są wszechwiedzący. Ot taki kompleks.

Najlepiej idź do pracodawców, przedstaw swoją kandydaturę w najlepszych superlatywach, mów to co pracodawca chce usłyszeć, oni są naprawdę mało inteligentni, tylko nauczyciele albo ludzie szukający pracy są mądrzy.

Z małymi firmami jest różnie, raz pracowałam u tzw. prywaciarza, firma 3 osobowa i to była najlepsza praca jaką miałam, a facet był strasznie sympatyczny, tylko że od początku było wiadomo że mam tam być tylko jakiś czas, żeby pomóc w najgorętszym okresie. Strasznie żałuję że nie mogłam tam zostać na stałe. Nauczycielu: nie wiem jakie mam inne możliwości, naprawdę, bo to co piszesz wszystko dotyczy rozmów, a ja szukam kogoś kto mnie na taką rozmowę zaprosi :) Nawet z ogłoszeniami jakaś bieda ostatnio, nic dla nieinformatyków... :)

Gość gość
Idź do pracodawców i się reklamuj brzmi fajnie w teorii, w praktyce co najwyżej porozmawiasz z sekretarką firmy albo kimś w tym stylu, rzadko kiedy dopuszczą Cię do tego kto jest rzeczywistym pracodawcą.

Pracodawcy to głupki i jelenie, na rozmowie łatwo ich urobisz, rzadko który ma skończoną zawodówkę, a zazwyczaj nigdy do szkoły nei chodzili, a całe to prowadzenie firmy i zarabianie 25 tys/ na miesiąc to frajerstwo i każdy głupek potrafi, co to za problem zatrudniać ok 10 osób, opłacać czynsze, materiały i jeszcze wyjść na swoje 25 tys miesięcznie? Toć to pikuś

Nie wiem, jak Cię inaczej nazwać, skoro piszesz, że cyt. "gdyby ktoś do Ciebie dzwonił albo przyszedł i prosił o pracę, nigdy byś go nie zatrudniła", a potem, że od pół roku szukasz grafika i nie możesz znaleźć. Ale jakby przyszedł, to byś go nigdy nie zatrudniła...? ;-) Jeśli od pół roku nie możesz znaleźć grafika, to albo masz wymagania z kosmosu, albo nie umiesz szukać / źle weryfikujesz CV / niepotrzebnie spławiasz wartościowe osoby, którym zależy na pracy :) :) :) A odpowiadając na Twoje pytanie: mój zawód wymaga, abym wiedziała coś niecoś i o rekrutacji, i prowadzeniu firmy i o tworzeniu planów rozwojowych.

Gość słoik1111
Ehh wniosek jest jeden- wyjeżdzac za granicę i tam szukać swojego szczęścia :)

"Idź do pracodawców i się reklamuj brzmi fajnie w teorii, w praktyce co najwyżej porozmawiasz z sekretarką firmy albo kimś w tym stylu, rzadko kiedy dopuszczą Cię do tego kto jest rzeczywistym pracodawcą." W małej firmie zazwyczaj nie ma absolutnie żadnych problemów, jeśli chodzi o duże, to spokojnie przynajmniej możesz się skontaktować z osobą odpowiedzialną za rekrutację.

Gość Zmienie  nicka ku odroznieniu
słoik - dokładnie :) A gdzie szukasz?

Gość esmerallldaaaa
ja też pracowałam w małej firmie i to była moja najlepsza praca! Szefowa była świetna, młoda babka po studiach, przesympatyczna, ale ja byłam tylko na zastępstwo za innego pracownika na 1 rok. Żałuję że tamta babka wróciła no i niestety nie było dla mnie miejsca, do dziś wpadam tam na kawę ;)

Nauczycielu, a nigdy nie usłyszałeś w małej: "szef jest zajęty, szefa nie ma, szef nie rozmawia w sprawie pracy, prosze zostawic cv". Skąd Ty jestes, kurcze? :D Jakaś inna rzeczywistość!

Gość Jestem grafikiem
Witam. Korzystając z okazji, poproszę o podanie wymagań na to stanowisko, miasta i maila kontaktowego.

esmerallldaaaa - czyli nie tylko ja mam dobre wspomnienia z małą firmą :) A teraz co robisz? Znalazłaś nową pracę? Grafiku - powodzenia :D

Gość gość
z tym "nękaniem" pracodawców to jakiś niewypalony pomysł :o w życiu nie słyszałam żeby ktoś tak znalazł pracę, chyba że po "znajomości" :o

Nie inna rzeczywistość, a inny sposób myślenia. (Ty mnożysz sobie problemy, ja je rozwiązuję.) Oczywiście, że słyszałam ;-)

Gość gość
Nauczyciel by wszedł oknem gdyby go wyrzucili drzwiami, a jakby go wypchneli przez okno to by sie władował przez komin a później przedstawił kandydaturę i dostał wymarzoną pracę. Rzeczywistość wygląda inaczej.

Gość esmerallldaaaa
Obecnie jestem na macierzyńskim a pracuje w sklepie wielobranżowym, pracowałam tam 1,5 roku przed zwolnieniem. Po tej pracy w małej firmie prawie 8 miesięcy szukałam pracy i wtedy udało mi się dostać do tego sklepu (art. domowe, gary, firany itp.)

Gość słoik1111
Szukam na recepcji, do biura, chciałabym się dokształcać w kierunku księgowości albo kadr i płac, dlatego szukam bezpłatnych szkoleń z ue ale niestety albo sa dla osob po 50 albo dla osób pracujących a ja nie spełniam zadnego kryterium. Jezeli chodzi o wyjazd za granicę to raczej kierunek Skandynawia.

esmerallldaaaa - i jak się pracuje w takim sklepie? Miałam kiedyś rozmowę w czymś takim, ale to miała być praca na zastępstwo, a później się okazało że jednak ta pracownica nie idzie na zwolnienie.

Gość gość
Grafiku proszę o e-mail a wyślę odpowiednie dane

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować