Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chciałabym kupić sobie maszynę do pieczenia chleba ale

Polecane posty

Gość gość

niestety mam za małą kuchnię i nie miałabym gdzie tego urządzenia postawić, szkoda bo chciałabym sama piec chleb a nie kupować coraz gorszej jakości pieczywo w sklepach, Pech cholera :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a po co ci maszyna? normalnie kupujesz mieszankę albo sama robisz do formy i do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale jaką mieszankę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gotowe mieszanki do chleba np a kauflandzie lub w lidlu mają Dodajesz tylko ciepłą wodę wyrabiasz i pieczesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jest masa przepisow na internecie na wąłsnoreczny chleb ...mozesz sama wyrobic ...ja tez pieke .....pieke rowniez drozdzowki bułki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moja babcia bez maszyny robi takie chleby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki za tą wiadomość, nie wiedziałam o tych mieszankach, to zawsze jakieś wyjście z sytuacji :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
taa, domowy chleb z mieszanki z hipermarketu :D rzeczywiście ma to kupę sensu. zrób własny zakwas i upiecz prawdziwy chleb, bo inaczej, to tylko dodajesz sobie roboty otrzymując taki sam produkt jak w markecie.. i chleb powinien być z pieca, ewentualnie z piekarnika, a nie maszynki. a w ogóle, to można kupić dobry chleb, tylko że to kosztuje.. sama kupuję od "chłopa" pieczony w prawdziwym piecu chlebowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A po co ci mieszanka? Kupujesz make zytnia,mieszasz z woda i masz zakwas. A potem jak fantazja cie poniesie: maka taka,siaka i owaka, do wyboru i koloru, troche zakwasu, dla poczatkujacych troche drozdzy, pomieszac,odstawic,przelozyc,wlozyc do piekarnika,poczekac i gotowe. Piekny zapach, jeszcze wspanialszy smak. Jest mnostwo przepisow bez zagniatania. A najlepszy chleb jaki jadlam to pszenny z chrupiaca skorka ze strony kwestii smaku. Dodatkiem pomidorow suszonych. Robi sie bez zagniatania. Po prostu rewelka,zero nakladu pracy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co za problem zrobić zakwas lub kupić gotowy suchy, można piec na drożdżach. Wtedy robisz sobie taki chleb jaki chcesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez pieke narazie na drozdzach ...ale na zakwas sie zabieram ...kiedys ....Podajcie jakies sprawdzone strony z wypiekami chleba bułek .....niestety nie nie zawsze mi wychodziło z tych stron wypieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najprostszy sposob na wychodowanie zakwasu jest na stronie kotlet tv. A przepisy-ja nie znalazlam strony idealnej, zazwyczaj na roznych wygrzebywalam przepis ktory mi pasowal-czyli malo pracy, jak wychodzil to robilam potem kilkakrotnie. Niestety nie podam przepisow,bo mam je w notatniku kilkadziesiat km ode mnie,i predko do nich nie dojade.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
długo jadłam własny chleb na zakwasie i niestety dostałam uczulenia a mąż zgagę. No i te wieczne wzdęcia....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przeciez maszyna do pieczenia chleba moze stac w pokoju na szafce, ja tak mam. Zapach swiezego chleba roznosi sie po calym domu. A wyrabianie chleba, podczas, gdy mozna oszczedzic czas, bo maszyna to zrobi, po co sie tak meczyc, szczegolnei jak ma sie male mieszkanie i malo czasu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja pieke chleb bez zakwasu na suchych drozdzach, wychodzi smaczny. 1 i pol malej miarki suchych drozdzy wsypuje na spod naczynia potem zasypuje to 600 g maki do pieeczenia bialego chleba, robie dolki w dwoch rogach, w jeden wsypuje 2 miarki malej miarki cukru, w drugi 1 i pol malej miarki soli i zasypuje to lyzka, dodaje 25 g masla i zalewam to woda 410 ml. Nastawiam na program 1, ktory trwa ok 4.05 godziny, albo 2, ktory jest skrocony -2.05 godziny. I samo sie wszystko robi. Zreszta kaza maszyna ma swoje przepisy dostosowane do niej i swoje programy. Stoi w pokoju na szafce i nikomu nie wadzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale niestety chleb a automatu nie jezt tak smaczny jak upieczony bez maszyny. Wiem,bo mialam maszyne i sie jej pozbylam. Wystarcy sie przelamac,a na prawde jest mnostwo przepisow bez zagniatania, tj.mieszasz skladniki lyzka raz dwa i odstawiasz. Potem przekladasz do foremki i jak podrosnie to wkladasz do piekarnika. I masz pyszny chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×