Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam straszny problem z zębami

Polecane posty

Gość gość

Jak to mówią, najważniejsze jest to co niewidoczne dla oczu. Moje zęby wyglądają okej. Żadna dentystka nigdy się nie zainteresowała dlaczego trójki mi wciąż nie chcą wypaść, wzystkie mówiły że trzeba poczekać i tyle, Aż w końcu jedna wpadła na szalony pomysł rentgena. I się okazało, że nie ma co czekać, bo trójki już mi całkiem wyrosły. Poziomo... A że te co mam wieczne ni będą to wypadałoby te z góry ściągnąć. Pomysł jest taki, żeby rozpruć mi podniebienie, podłączyć do tamtych zębów jakieś druty, które mi będą wystawać z podniebienia (!!!) i będą podłączone do apratu stałego. I ze 3 lata to zajmie... Dodam, że mam fobię i panicznie boję się dentysty i na samą myśl o tym zabiegu jest mi słabo i rzygać mi się chce. W dodatku mam 21 lat i jak gimnazjalistka mam aparat nosić...

Gość gość
o matko :o faktycznie słabo

Gość gość
O rany... a nie lepiej to wyrwać i wstawić nowe? :-o

Gość e tammmmmmmmm
ja mam 26 i noszę aparat:) Wg mnie to tylko na plus:)

Gość gość
Nie bo jak się to wyrwie to nie ma żadnej gwarancji że tamte się nagle nie ruszą i się wtedy spieprzą i implanty i prawdziwe :o Chyba że poczekam do 40 i jakimś cudem te nie wypadną to prawdziwe możliwe że się zrosną gdzieśtam ze szczęką i się raczej nie ruszą. :O Ale teraz nie ma takiej gwarancji ani trochę

Gość gość
A akurat aparat to w tej sytuacji najmniejszy problem :P chociaż nie ukrywam, że mnie wcale się aparatu nie widzi nosić w tym wieku. Jeszcze jakbym miała zęby krzywe i chciała wyprostować to rozumiem, lepszy aparat na 2 lata a potem proste zęby całe życie ale ja akurat proste zęby mam :o

Gość gość
Nie takie problemy z zębami ludzie mają. Te druty wystające z podniebienia to tylko brzmi tak strasznie, będzie spoko. Zwłaszcza ze trójki to kły i one są dość niezwykłe pod każdym względem i lepiej je mieć. Dasz radę.

Gość gość
No to nie pozostaje ci nic jak tylko zacisnąć zęby (hehe) i pochodzić ze 3 lata z tymi drutami, może nie będzie tak źle :)

Gość gość
Idź z tym na forum dentonet pl , tam są specjalisci i chętnie każdemu pomagają

Gość gość
ja wogole boje sie dentysty juz 2 zeby od malutkiej dzuirki mi sie cale zepsuly, ze jeden z nich juz wypadl ale nie pojde nigdy wole byc szczerbolem !

Gość gość
Dziewczyno jak ja bym chciała mieć takie problemy jak Ty, ja tydzień temu przeszłam dwuszczękową operacje zgryzu otwartego, mam śruby i w dolnej i górnej, zabieg nazywa się ortognatyczny, masakra, rok wyjęty z życia, wszystko boli, mówić nie mogę zadrutowane zęby, myć nie mogę, a jem przez strzywawkę i tak 10 tygodni:)więc sznuj te swoje zęby bo ja ze swoimi przeżywam udrękę, a aparat nosiłam 2 lata i teraz 2 po operacji zostało, mam 20 lat.

Gość gość
akurat najbardziej mnie przeraża sama operacja rozprucia podniebienia i grzebania tam :o Jak już wspomniałam panicznie boję się dentysty i coś takiego to dla mnie w ogóle tragedia 😭 Zresztą cała ta historia to tragedia i to strasznie przeżywam, bo odnośnie zębów mam chyba jakiś problem psychiczny! Jak będę miała dziecko to z nim będę chodzić co miesiąc do najlepszego dentysty żeby potem nie przeżywało jak ja :P

Gość gość
No ja wiem, że są ludzie, którzy mają znacznie gorsze problemy z zębami niż ja ale z drugiej strony niektórzy w ogóle nie mają :D W dodatku moje są słabe, prawie wszystkie poplombowane, jeden dziurawy od dwóch lat i tak się boję iść go naprawić (wiem, że to najgłupsze w tym wypadku), że masakra. Ale w tym lub przyszłym miesiącu idę z tym zębem, bo już nawet ja uznałam, że dalsze zwlekanie to nie jest dobry pomysł :P

Gość gość
dodam, że operacja była z komplikacjami, straciłam sporo krwi, badań do takiej operacji robiłam około 60 badan, kiepskie wyniki i musiałam znowu czekać na inny termin, załamka, do konca zycia to się za mna bedzie ciągnęło ale wynik rewelacja i chirurg wspaniały:)

Gość gość
Nie będzie bolało, bo zrobią Ci to w znieczuleniu takim że nic nie poczujesz. Aparat na poczatku bedzie nieprzyjemnym doznaniem ale sie przyzwyczaisz. Mówię ci, idź na forum dentonet, tam jest masa ludzi i nawet jest wątek dla tych którzy boją się dentysty.

Gość gość
Pani dentystka (wyjątkowo miła!) mi powiedziała, że niestety po tym przez pierwszy tydzień mnie będzie bolało :P A i sam zabieg do najprzyjemniejszych nie należy. Może spojrzę na to forum w wolnym czasie :P

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
autorko a u ilu stomatologów byłas sie poradzic w sprawie tych 3 ????????

Gość gość
aparat stały zaczelam nosic w wieku 32 lat...gorny i dolny łuk... ok 2 lata...jestem 3 lata po zdjeciu i nie załuję!!! warto bylo:classic_cool:

dodam, że operacja była z komplikacjami, straciłam sporo krwi, badań do takiej operacji robiłam około 60 badan, kiepskie wyniki i musiałam znowu czekać na inny termin, załamka, do konca zycia to się za mna bedzie ciągnęło ale wynik rewelacja i chirurg wspaniały*************************************************************************************************************************************************************************** płuczesz buzie jakims prepatarem z chlorheksydyna??????????

Gość gość
Oj u paru byłam. Ostatnia był najbardziej kompetentna i nie mam podstaw aby jej nie wierzyć. Jeszcze mnie umówi na konsultację z ortodontą i chirurgiem szczękowym to już się dowiem całkiem wszystkiego na 3 stronę. Jak tylko będę miała kasę :o Bo może i kompetentnie ale drogo masakrycznie.

Gość karolo21
j***c dentystow wole byc szczerbaty

powiem Ci ze zęby mleczne u dorosłych osób to wcale nie jest rzadkości, jesli stałe zęby pod mleczakami nie daja jakis nieprzyjemnych objawów, to takich zębów sie w ogóle nie rusza, takze zastanów sie czy warto cierpiec

a i wez pod uwage ze dentystka chce zarobic na Tobie takie rzeczy sa non stop i trzeba sie pilnowac

Gość gość
tak płucze buzie, ale na razie kiepsko mi to wychodzi bo wszystko mnie jakoś szczypie, cała opuchnięta jestem może też dlatego jak leciutko porusze szczęką to boli jak cholera, ale płucze, bo nie chce żadnej infekcji, zwłaszcza, że miałam dwuszczękową i przecięć operacyjnych jest 5

Gość gość
a z jakiego powodu mialas tą operację?