Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

reklamacja a brak paragonu

Polecane posty

Gość gość

kupiłam na wiosnę buty, było to 7 miesięcy temu jednak mi się popsuły, nie mam już paragonu ale mam dowód zapłaty kartą, czy mogę reklamować?

Gość gość
Zdaje sie, że wydruk transakcji kartą jest dowodem na zakup w danym sklepie i powinien być honorowany, ale najpierw najlepiej spytac w sklepie, a potem, jakby były problemy, dowiedziec się u rzecznika konsumentów, tam powinnaś dostać odpowiedź.

Gość gość
Niestety, wydruk z terminala, czy wyciag z konta to za mało. Sama kiedyś zgubiłam paragon i sklep nie chciał uznać reklamacji na podstawie wyciągu, więc zdesperowana zadzwoniłam do Rzecznika Praw Konsumenta i tam uświadomiono mnie, że wyciąg owszem, pokazuje że się dokonało jakiegoś zakupu, ale niestety nie konkretyzuje jakiego. I teoretycznie mogłaś kupić laptopa w sklepie X i zapłacić gotówką, a w sklepie Y kupic telewizor za tą samą cenę, zapłacić kartą, a potem jak się laptop zepsuje pójśc do sklepu X i wciskać kit, że kupiłaś u nich, bo przecież na wyciągu jest płatność. Mało prawdopodobne, ale niestety logiczne...

Gość gość
dowód wpłaty określa że dokonało się jakiegoś zakupu a nie konkretnie jakiego. Na dowodzie wpłaty nie ma m.in. określonej stawki VAT !!! a przecież są różne!!!

Gość gość
ja dzwoniłam kiedyś do rzecznika i mi mówił ze paragon jest niezbędny właśnie ze wzg na te stawki podatku itp.

Gość gość
no to po co dają te paragony? dla widzimisię? dla zabawy? po coś je drukują nie? I nawet jak Ci nie wydadzą przy zakupie to mogą dostać mandat - skoro to jest tak pilnowane to chyba jednak ten paragon jest ważny?

Gość gość
"bo wedlug prawa to nie jest dowod" - a co to jest? W przepisach jest jasno napisane że "paragon fiskalny" jest "dowodem zakupu", po prostu nastraszyłaś sklep i zmiękli dla świętego spokoju, ale wcale nie musieli ;)

Gość gość
to dlaczego urzędnicy tak pilnują żeby sprzedawcy dawali te paragony? kiedyś babka dostała mandat bo nie skasowała 6 gr za ksero a klientka była podstawiona! paragon jest dowodem zakupu, jest dokumentem sprzedaży!

Gość gość
akurat sklep zmiękł pewnie dla świętego spokoju ale wcale nie musieli, jakby sprawa trafiła do sądu to raczej byś przegrała sprawę... przecież na wydruku z konta nie ma stawki vat...

Gość gość
otulona_snem - każdy przypadek jest inny i nie pisz bzdur że na 100% paragon nie jest potrzebny, akurat twój przypadek taki był ale inny już niekoniecznie.

Gość gość
oczywiście, bez paragonu mają prawo odmówić i już! I wcale ni chodzi o ich złośliwość, ludzie..!!!

Gość gość
jak już zauważyłaś otulona snem to są wymysły przepisów a nie sklepu przecież oni dla zabawy nie stukają tych paragonów tylko z obowiązku

Gość gość
otulona jest mądrzejsza od obowiązujących przepisów. Zeby sklep mógł wystąpić o zwrot vat-u paragon musi być i już! i nie musi iść na żadne ustępstwa!