Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

princessax

Czy jest aż tak źle z pomiarami mojego dziecka

Polecane posty

Mój syn ma prawie 14 miesięcy. Byliśmy dzisiaj u lekarza i dostał skierowanie do specjalisty z powodu niedoboru masy ciała i wzrostu. Ma 71 cm i waży 8.5 kg. Czy jest aż tak źle? Czy to może być moja wina? Myślę że za mało go karmiłam

Gość gość
jest bardzo malutki jaka waga urodzeniowa? dziecko na roczek powinno ją potroić inaczej coś może być nie tak

Gość gość
Zrób mu badania morfologie z rozmazem manualnym i żelazo - zobaczysz czy ma anemie.

Gość gość
to jest coś nie tak raczej Dostaliście skierowanie do endokrynologa? Moja córcia też drobna ale masę potroiła.

Gość Zoskasamoska55
No faktycznie jakis mikry, hormony wzrostu badaliscie?

Gość gość
Hmm niekoniecznie, jest drobny, ale też bez przesady, dość proporcjonalny ta waga przy tym wzroście. A jak rósł, jak mu wcześniej przybywało? No i co je, jak często?

Tak dostaliśmy skierowanie do endokrynologa ale chce wcześniej znać wasze opinię żeby wiedzieć czy potrzebnie się martwię

Gość gość
Moim zdaniem bez paniki.

Gość gość
moja ma 15 mcy-Waga urodzeniowa 3450. Tydzień temu warzyliśmy małą 9150. Morfologia mocz ok mała od urodzenia brała eutyrox na niedoczynność od 3 tyg ma odstawiony do połowy grudnia i zobaczymy.

Gość gość
Ja bym była lekko zaniepokojona bo wymiary ma max dziecka 9 miesięcznego i to jeszcze drobnego. Zacznij od badań badań krwi, może próby wątrobowe , hormony tarczycy. A jak z jego apetytem?

Gość gość
Nie panikuj moze ma taka budowe ,poprostu moze byc malutki i drobny.

Gość gość
jakiego 9 miesięcznego :O. moj w 11 miesiącu miał 8250 g i to 3 centyl, mało ale jeszcze norma...

Gość gość
sorry w 10 miesiącu 8250 g, a nie w 11...

Synek ma w miarę dobry apetyt, tylko że ja chyba źle go karmię. Przez cały dzień je więcej przekąsek np. kawałek szyneczki, serek niż takich pełnych posiłków. Teraz gdy poznałam jego pomiary zmienię jego dietę. Nie wiem czy to jest powód tego niedoboru

Gość gość
Przekąsek się raczej w diecie dziecka unika by nie przytyło :D. Zdrowe dziecko powinno za dnia mieć do 4 posiłków dziennie (mit z 5 posiłkami już obalono bo żołądek musiałby cały dzień trawić). Wystarczy jak zadbasz by codziennie otrzymał posiłek z trzech różnych warzyw i dwóch różnych owoców (podzielony na rano i podwieczorek), ciepły posiłek warzywno - mięsny z dodatkiem kaszy , makaronu itp oraz dwa posiłki mleczne. Dbaj by dostał raz w tygodniu rybę, do trzech razy w tygodniu jajko i trzy razy w tygodniu mięso ciemne po 30g na porcję. Moja córka dostaje z rana butlę mleka w mieszanką zbozową, banana, sok warzywny i czasem kromkę z masłem i dodatkiem albo jogurt. Na obiad przeważnie kasza z mięsem , jarzynami (menu się oczywiście zmienia ;) ) i na kolację też Jakis ciepły posiłek typu kluseczki lub jajecznica bądź filet z kurczaka z jarzynami . Nie podaję przekąsek.

Gość gość
Ja bym się wagą nie przejmowała, a raczej wzrostem! To ja tutaj się martwię, że synek za 10dni kończy 9 miesięcy i ma 68-69cm, że do roczku to pewnie nawet do 73 nie dobije.. ale wzrost Twojego synka no budzi niepokój.. Masz jakieś wcześniejsze pomiary? Ile miał długości po urodzeniu? Masz jakiś pomiar np. z 3 miesiąca? z 6? z 9? no żeby można to było jakoś przejrzyście zobaczyć jak rósł przez ten czas..

Gość gość
kurczę nie dziwnę ze się przejmujesz to nie jest normalne. roczny chłopczyk i waży 8 kg??? a ciebie wcześniej to nie zapokoiło? dopiero lekarz na to zwrócił uwagę? ja mam pólroczne dziekco które tyle waży.

Gość gość
półroczne 8 kg? dużo..

Gość gość
no już prawie 7 miesięcy (za 4 dni) ale urodził się w wagą 4,5 kg.

Gość mama szarańczy
To Cię pocieszę...synek waga urodzeniowa w 38 tc 3250 g....karmiony piersią do 7 miesiąca...niejadek masakryczny!!! Na roczek to ważył jakieś 7600 g....ogólnie drobny....porobione wszelkie badania od morfologii , moczu poprzez hormony i kupa testów w kierunku różnych chorób....Problem był z jego apetytem...od 4 miesiąca życia...Przeszłam trzech pediatrów, dwóch gastroenterologów, alergologa, logopedę, psychologa i ??? NIC...jedno wielkie nic Dzisiaj ma 2 latka w grudniu i jestem szczęśliwa że 9 kg waży!!!!!Serio!!! Za to wyniki ma książkowe..szczególnie krew mnie zadziwia bo nawet minimum anemii nie ma....Taki element nam się trafił...r****iwy niesamowicie!!! Wszystko w biegu. POszedł na 3 godziny do żłobka i poprawiło się jedzenie...zaczyna jadać normalne porcje ale dopierozaczyna!!! Wcześniej cieszyłam się jak mu na obiad byłam w stanie 80 ml zupy wcisnąć!!!

Gość gość
waga urodzenowa nie za bardzo odgrywa role, mój syn urodził się malutki bo był wcześniakiem a jak miał rok był juz buży i troche za gruby musiłam uważać żeby go nie tuczyć, może za słabo kariłaś

Gość gość
na tym etapie moje dziecko codzinnie zjadało podstawowe wartościowe posiłki tj zawsze zupa na objad na mięsie i warzywach, a na śniadanie kaszka, z kolacja juz różnie, poza tym porcja owoców w ciągu dnia czasem banan i jabłko itp, , wiesz na przekąskach to dziecka nie utuczysz bo to zapychacze

Gość do mama szarańczy
A ile Twój synek miał wzrostu po urodzeniu, a 8-9 miesięcy? Roczek? Ile ma teraz?

Gość mama szarańczy
No to tak..według książeczki zdrowia..(bo latałam jak postrzelona do lekarza) 4 tygodnie- 3970g 8 tygodni 4600 -55,5 cm 13 tygodni 5250 -61 cm 5 miesięcy-5900- 63 cm 6 miesięcy- 6240- 64 cm 8 miesięcy-7030- 75 cm( tu miał spory skok wzrostowy) 12 miesięcy 7600- 80 cm I teraz 22 miesiące-9000- 86 cm

Gość do mama szarańczy
Trochę mnie pocieszyłaś, że synek rósł niewiele i zaraz potem sporo.. to jest jakaś szansa, że synek przez te 3 następne miesiące urośnie chociaż te 4 cm...a może i więcej? ;) ale faktycznie.. na wadze to Ci on prawie w ogóle nie przybierał... mój odwrotnie.. najpierw długo, długo, długo przybierał malutko...jakoś tak te przyrosty wagi były małe.. a potem coraz więcej :-/ teraz niby powinien stopować z wagą, powinien mało przybierać, a on przez ostatnie 2 tygodnie przybrał aż 280 gramów! No ale uspokoiłaś mnie troszkę jeśli chodzi o wzrost.. może nagle też synek urośnie,

Gość gość
Mój ma 13 miesięcy wazy 10 kg i mierzy 79cm.

Gość mama szarańczy
Ja moja droga to nieraz ryczałam z niemocy bo nie chciał jeść..cyrki jak nie wiem co były...jak porobiłam badania to przynajmniej się uspokoiłam że zdrowy....i poprawiło się po wytycznych Pani gastrolog...ze dziecko ma jeść samo...ze nie ganiać za nim, nie dawać przekąsek...najpierw kazałam jej się w głowę popukać i mówię że jak nie będę go zmuszać i ganiać za nim to nie będzie tydzień jadł...a ona mi wręcz nakazała że mam tydzień właśnie sprawdzać...i serio poprawa była jak podszedł do stołu jak jadłam i powiedział am -am po czym zabrał mi widelec i zeżarł moją rybe to płakałam z radości:):):)

Gość gość
sprawdziłam - moją w 14 mcu miała 9,4 kg i ok 80 cm ale urodziła sie 4 kg i od 6 mca (paradoksalnie- wtedy kiedy przeszła na mm :) ) zaczeła spadac w siatkach centylowych az zatrzymała sie na 25 i tam juz została - dzis ma 2,5 roku. Robilismy wielokrotnie podstawowe padania typu mocz, morfologia, posiew itp. było kilkakrotnie usg brzucha i nerek, kosultacje z paroma specjalistami, sprawdzalismy celiakie i nietolerancję laktozy. Wszystko wszedzie w normie. Porób badania - jak bedzie ok to przestan sie przejmować. Mi tez radzono skupic sie na 5 głownych posiłkach, raczej bez podjadania i najlepiej w stałych porach... ale nic to nie zmianilo. Jak była szczypiorem tak szczypiorem została.

Gość gość
Hehe, ja dzisiaj też nad moim niejadkiem popłakałam z nerwów przy kolacji... 3 łyżki kaszki i ona najedzona, kanapka be, jajko be, wszystko źle.. Córka ma 16 mcy, waży 8700 i 81 cm.