Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olaaa86

niska waga płodu w 25 tygodniu Pomocy

Polecane posty

Gość Olaaa86

Witam, bardzo proszę o pomoc Byłam na usg pod koniec 25 tygodnia i wg pomiarów moje dziecko waży 663 gr Czy to nie trosze za mało jak na ten etap? Lekarz powiedział ze to w miarę przyzwoicie ale mam wrażenie ze ma olewajace podejscie (NFZ) Czytałam sporo o tym i przewaznie podawane były wyższe wagi, Dodam ze poszczególne wymiary części ciała dziecka są chyba ok, brzuszek jedynie o tydzien mniejszy, Prosze napiszczcie czy jest się czym martwić? Czy mialyscie podobnie w swoich ciążach? Bardzo się martwię tym bardziej ze pierwsza ciążę poronilam...

Gość gość
to tylko umowna waga, tak naparwde może wazyć i mniej i więcej

Gość gość
pewnie urodzisz jakieś warzywo :O

Gość gość
nie jest zle moje dziecko w 25 wazylo 730 gram , te wagi sa nnedokladne niczym sie nie przejmuj.

Gość gość
Spokojnie ją urodziłam w 41 tygodniu. Mała miała 54cm i ważyła 2700 a wg usg było 3300. Dostała 10 punktów jest całą i zdrową nic jej nie dolega

Gość Olaaa86
Właśnie wiem ze to tylko szacunkowa waga ale na wcześniejszych usg waga wychodziła idealna ( 19 tydzien 254 gr i 21 390 gr) i do tego termin porodu zmienił się z 15 na 17 stycznia

Gość gość
Mi się termin zmienił z 9 sierpnia na 21. Urodziłam 18

spokojnie, jak Cie to uspokoi to ja byłam na usg tydzień temu dokładnie w 26 tyg i moja córcia ważyła 540 gram więc jak widzisz jeszcze mniej niż u Ciebie. Poza wagą i rozmiarem wszystko u mnie jest w porządku, ale lekarz skierował mnie do kliniki z podejrzeniem hipotrofii.ale u Ciebie wydaje mi się jak na ciąże tydzień niższą to waga w porównaniu do mnie jest znacznie wyższa także głowa do góry.

Gość Olaaa86
Dzięki za słowa otuchy chyba rzeczywiście zbyt serio biorę te wszystkie pomiary do glowy no ale tak już mam a o hipotrofii też się naczytalam i troche wystraszylam, a u Ciebie okazalo się ze to hipotrofia czy jednak inna przyczyna niskiej wagi?

nie wiem w poniedziałek jadę do kliniki bo teraz mam grype i muszę się doleczyć. też panikowałam, ale w sumie ta hipotrofia poza mała wagą to nie jest aż tak straszna. Poza tym kiedyś kurcze nie było usg ani nic i dzieci rodziły się różnej wielkości (wiem pocieszam się) a teraz doszukują się tylko różności.

Gość Olaaa86
Ale czytając o hipotrofii natknęłam się na artykuł w którym napisane było ze można ja podejrzewac jak waga jest poniżej 10 centyla (jest gdzies taka tabela w internecie i tam jest waga minimalna, średnia i maksymalna, jeżeli twoja córeczka nie waży mniej niż te minimum to może nie ma tej hipotrofii, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze

Gość gość
Ja ogolnie rodze genetycznie bardzo male dzieci, moj jeden syn jak bylam w 25 tc to wazyl ponad 700g. Twoje dziecko jest malenkie ale jest jeszcze blad pomiaru na usg. Moze idz do innego lekarza na inny sprzet.

Gość gość
gr to grosze, skrót do gramów to g