Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzia650

Skutki uboczne dla dzidziusia po Fenoterolu

Polecane posty

Gość madzia650

Witam! Pytanie dla obecnych mamusiek, które brały w ciąży fenoterol. Czy wasze pociechy miały po urodzeniu jakieś skutki brania tych tabletek? Jakie skutki uboczne dla nas są to wiem, biorę je od kilku tygodni :-( na szczęście skurcze się wycofały i powoli odstawiamy wraz lekarzem te świnstwo... Strasznie się martwię czy dla mojego wyczekanego synka nie mają te tabletki złego wpływu...

Gość Biała chryzantema
Moja córka nie miała żadnych skutków ubocznych, ale wiem, że może się zdarzyć zwiększone napięcie mięśniowe. Za to ja miałam kołotania serca

O super, że ktoś odpisał :-) Naczytałam się na rożnych bezsensownych formach, że dziecko może być nadpobudliwe i takie tam. Mam nadzieje mimo wszystko, że będzie wszystko ok. Zostało mi już tylko 4 dni brania fenoterolu. Będzie to koniec 30 tygodnia

Gość gość
absolutnie zadnych skutkow ubocznych ps. czemu tak wczesnie odstawiasz fenoterol? ja bralam do 37 tygodnia, urodzilam tydzien po odstawieniu

Gość Biała chryzantema
Moja córka ma 4 miesiące, jest bardzo grzeczna, nie miałam z nią żadnych problemów typu kolka. Fenoterol odstawiłam w 37 tygodniu i od razu cc.

Dotąd brałam co 3 godziny. Dziś byłam na kontroli i lekarz kazał mi przez najbliższe dwa dni zmniejszyć częstotliwość zażywania co 6 godzin, a potem przez kolejne dwa dni do co 8 godzin i odstawić. ponadto biorę luteinę 3 razy na dobę i staweran na wyciszenie. Moje skurcze i twardnienia brzuszka minęły, więc może dlatego lekarz tak zdecydował.

Gość gość
Dziwne podejście twojego lekarza. Fenoterol jest na wyciszenie skurczów skoro ci go dal tzn ze groził ci poród przedwczesny bo macica się stawiała tak? Jezeli juz bierze się ten lek to do końca ciąży tzn do 37 tyg przeważnie bo wtedy jakby cos to można rodzic.. Szigdy nie slyszalam żeby juz w 30 tyg odstawiac zazwyczaj zmniejsza się dawkę np 2 lub 3 na dzień ale nie odstawia. 80 % kobiet po odstawieniu fenoterolu rodzi w ciągu tyg czxy dwóch. Skonsultuj to dla bezpieczeństwa dziecka z innym lekarzem. A po drugiee ja juz od 6 tyg biore lek rozkurczowy w 21 tyg trafilam do szpitala tez stawiala mi sie macica choc nie czulam skurczy jakos bardzo. Dostalam kroplowke z fenotertolem przeszlo choic ja mialam kolatania serca trzeslo mnie masakra, przez tydz bylam w szpitalu podawali nim fenoterol 3 razy dziennie ale po wyjściu był to 22 tydz Moj gin przepisał mi odpowiednik fenoterolu kiedyś byul stosowany teraz podobno nie w Niemczech go kupowalam, w pl nie wiem czy jest ale lekarze maja dostęp do niego. Naxywa sie adalat jest bezpieczniejszy dla dziecka tak stwierdziło 4 lekarxy . mówili ze fenoterol dopiero po 33 tyg można bezpiecznie daewac ale ze wczesniej to może mieć zły wpływ na ciąże. Moze popuytaj innego lekarza o ten adalat i wogole zeby ci nie odstawial lekow bo mozesz nie wytrzymac 10 tyg do konca

Gość gość
Tez biore fenoterol od 18 tygodnia. Jestem w 28. Znajomej lekarz jak odstawil to szyjka sie szybko skrocila i wlasciwie to prawie rodzic zaczela. Drugi lekarz nie mogl uwierzyc jak tamten mogl odstawic. Idz do innego bo nie donosisz ciazy jak odstawisz. Ja biore co 8 h a bralam co 6. Gdyby nie ten lek stracilabym ciaze. Mam nadz ze wszystko bedzie ok.

Kurcze dziewczyny ale mnie teraz nastraszyłyście :-( wg zaleceń, które mi dziś zapisał ostatnią tabletkę mam wziąć w sobotę, a już we wtorek znów do niego na kontrole. Więc może zrobię tak jak on zalecił i będę się bacznie obserwować i we wtorek pogadam z nim konkretnie.

Gość gość
IDZ DO INNEGO nie odstawiaj!!!!!!!!!!!!!!! Rodzi sie po odstawieniu nie slyszalas?????? Jakis debil ten Twoj lekarz Masakra Idz do innego!!!! Ja biore mimo tego ze skurczow nie mam od dwoch miesiecy!!! Mialam tylko tydzien skurcze bylam w szpitalu a fenoterol nadal biore!!! Dziewczyo nie ufaj temu lekarzowi Uciekaj od niego!!!

Gość gość
Ja bym nie odstawiala do następnej wizyty bo typ niby kilka dni ale skurcze mogą się zacząć juz na drugibdzien bez leku nie chce cie straszyć ale jak zacznie się akcja porodowa będzie cviezko. Idz do innego lekarza nawet jutro i skonsultuj to. Nie można odstawiasc tego leku w 30 tyg może ci się szyjka skrucic a tego nawet nie poczxujesz.

Gość gość
Koniecznie skonsultuj sie z innym lekarzem. Czesto wlasnie jest tak, ze porod nastepuje do 2 tygodni po ostawieniu tego leku, a Ty jestes DOPIERO w 30 tygodniu.

Gość gość
Ja bralam 3 razy na dfobe i brakło mi w sobotę do pon nie miałam i w pon poszlak po receptę okazało się ze przez dwa dni szyjka mi się 15 mm sjrucila bo bez leku były skurcze ktorych ja nie czulam.Moglam urodzic w 31 tyg. Nie odtawiuaj leku i zmien lekarza

Gość karolka1990
ja bralam fenoerol od 25 tyg do 37tyg razem z tym fenoterolem bralam isoptin bo on troche lagodzi te skutki uboczne fenoterolu,kolatanie serca i drzenie rak... Synek zdrowy,zadnych skutkow ubocznych nie mial...

Gość gość
Z tymi skutkami raczej ich nie ma ale nawet gdyby to to mniejsze zlo niż odstawienie leków i urodzenie w 30 tyg. Idz do innego lekarza

Gość gość
Zgadzam sie lepiej brac fenoterol i urodic o czasie niz w 30 tygodniu. Dziecko nie ma wyksztalconych pluc nie potrafiloby samo oddychac i moze a nawet z duzym prawdopodobienstwem mialoby problemy cale zycie. Ja biore z isoptinem ponad dwa mc, jestem 28 tyg ciazy i skurczow nie mam . To ja pisalam ze skurczow nie mam od 2 mc a nadal biore. Szyjka moze Ci sie juz skrocila bo zaszybko przeszas na mniejsa dawke. Pedz do lekarza ale innego!!! Z dobrym usg i o dobrej opinii.

Myślę, że tak własnie zrobię... już umówiłam się do innego lekarza - na czwartek :-) Jednak pytanie dla obecnych mam nadal zostaje. Pytam o ewentualne zaobserwowane skutki uboczne u "fenoterolowych" dzidziusiów.

Gość gość
Bralam fenoterol od 28 do 39tc plus isoptin, który łagodził kolatanie serca, drżenie rąk. O zadnym odstawianiu jak już zaczęłam brać nie mogło być mowy! Mam zdrowego syna, spokojny, mądry chłopaczek - po tacie :P

A zatem, po wizycie u innego lekarza - ten również podniósł temat, że tabletki można powoli odstawić. Tak więc mimo wszystko wg zaleceń mojego lekarza tak zrobiłam. Jestem już tydzień po odstawieniu tabletek, czuję sie o niebo lepiej. Miałam już dwie kontrole - wszystko ok, żadnych skurczy, twardnień brzuszka, skracania czy rozwierania szyjki :-) Pod kontrolą lekarza co dwa tygodnie aż do porodu :-) Cieszę się że zdąży się moje maleństwo do porodu oczyścić z tych tabletek :-)