Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olcia b

Ile jedzą wasze 5 letnie dzieci

Polecane posty

Gość Olcia b

Witam! Mam pytanie ile jedzą Wasze 4 - 5 letnie dzieci?? Przy okazji ile ważą i mają wzrostu?? Mój synek ma 4,5 i tak mniej więcej wygląda jego jadłospis: - rano jak wstaje wypija kakao (ok. pół szklanki) - potem w przedszkolu je śniadanie, II śniadanie, obiad (drugie danie i zupa osobno) - odbierany jest o 14 (bo wtedy kończą zupę) - ok. 15 - 15.30 je jogurt, owoc lub czasami drożdżówkę - ok. 17:00 je kolację - ok. 1,5 kromki chleba z serem żółtym, szynką i ogórkiem lub jajko, parówki. W przedszkolu zazwyczaj wszystko zjada. Czy według Was je wystarczającą ilość posiłków czy powinien dostać więcej??

Gość gość
Mój syn we wrześniu skończył 4 lata. Ma 107 cm i waży 18 kg. W przedszkolu zjada wszysko. Ale moze napiszę co je jak jest w domu, np wczoraj -śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, 2 małe kromki chlebka, kubek kakao -dwa jabłka, banan -zupa (talerz) -dwa nieduze dołąbki z sosem pomi -jogurt grecki z gorzką czekoladą i orzechami, kiść winogron -kawałek ciasta domowego -2 kanapki z masłem, serem żółtym i pomidorem, kubek herbaty dopiszę, że nieraz zjada więcej, np przed zupą wsunie jeszcze tosta albo miske borkułów

Gość mamadwóchdziewczynek
Dużo zjada, moja ma wprawdzie 2 lata i 9 m-cy, ale je duuużo mniej. Starsza ma 11 lat i też je mniej niż Twój 4-latek ;-)

Gość exdebill_po_wakacjach
jak będzie głodny to przecież zawoła, a jak mu to wystarczy to niema co przekarmiać, a czym się martwisz? jest za chudy/gruby/anemiczny...?

Gość gość
moja prawie 8-latka je juz wiecej niz ja, ale jak wspomne na to jak miala 5 lat o tak 30% mniej niz teraz, naturalnie miala gorsze i lepsze dni i juz wtedy ulubione dania ktorych zjadala sporo :)

Gość LemonD
Mój wydaje mi się zjada dużo. Na śniadanie potrafi zjeść np 4 tosty i dwa małe pomidory... Później ma w przedszkolu śniadanie,obiad i podwieczorek. Jak wraca o 16 zjada talerz zupy - bardzo lubi i praktycznie codziennie jakaś jest, króluje ogórkowa, pomidorowa i krupnik. Za chwilę talerzyk drugiego dania, wszystko lubi i raczej nie wybrzydza, z tym że u niego połowa talerza to surówka albo co najmniej 3 kiszone ogórki. A później to różnie, czasem jak nie jest głodny to już nic nie je a czasem przed spaniem domaga się kanapki lub czegoś na mleku, wtedy gotuje mu płatki owsiane, jęczmienne lub kaszę manną. Ma 4,5 roku, ma 104 cm i waży 16 kg.

Gość gość
Moj ma 5 lat, wazy 19 kg, nie je sniadan, w przedszkolu skromne drugie, je dop o 13 w domu, ale zjada zawsze dwa dania, obowiazkowo zupa i mieso, kotlet, miecho ziemniaki ew ryz, ogorek kisz badz korniszon kapusta kwasna, ew sos i marchewka do 2 dania, obiad je obfity, z 2 dan , z macznych tylko racuchy i nalesniki , makaron , no i jakis podwieczorek na kolacje duzo , chleb z szynka, albo dobra parowka W weekendy sniadania dziabnie jakas zapiekanke lub kilbaske Je w sumie obiady kolacje i przekaski

Wasze dzieci jedzą wg mnie sporo :) Moja pięciolatka zjada na śniadanie kromkę z masłem lub jajko na miękko, na obiad kulkę ziemniaków i pół kotleta lub kopytka czy 2 naleśniki z dżemem (jeśli w przedszkolu jest coś innego, nie je) na kolację 1 tosta z serem, ewentualnie parówkę. Pomiędzy posiłkami czasami jogurt lub kawałek jabłka. Nic więcej jeść nie chce :(

Gość gość
moje po obiedzie w przedszkolu jedzą w domu drugi obiad. Jakoś nie mam zaufania, ile i co zjedli w przedszk.

Gość gość
a ty nie gotujesz w domu? nie lepiej dać dziecku zupę, naleśnika, racucha z domową konfiturą.... niż zapychać go powrocie drożdzówką? zrób koktajl, twarożek. TY nic wartościowego dziecku nie dajesz, moim zdaniem całą odpowiedzialność za dobre odżywianie zrzucasz na przedszkole.... a wiadomo jak tam jest, żywienie zbiorowe zawsze bedzie gorsze od domowego. A poza tym przedszkolanki zawsze twierdzą ze dziecko ładnie je... bla bla... tym bardziej że stosunkowo wcześniej odbierasz dziecko, połowa dnia w domu, połowa w przedszkolu.

Gość Olcia b
Do ostatnie go postu - czytaj ze zrozumieniem - CZASAMI JE DROŻDŻÓWKĘ!!! Najczęściej je jogurt i owoc. Poza tym po co ma jeść 2 razy obiad. W przedszkolu je zupę przed wyjściem. Dla mnie po powrocie do domu to jest czas na podwieczorek.

Gość gość
Corka prawie 5 lat, 18kg i 110cm wzrostu je normalne porcje, jak na swoj wiek. Syn niedawno skonczyl 3 lata, ma 105cm wzrostu, wazy 18kg (ubity jest, same miesnie bez tluszczu, jest bardzo energiczny i duzo biega) i potrafi naraz zjesc tyle, ze ja nie potrafilabym tego zmiescic :) PS. nie chce mi sie szczegolowo opisywac, co i kiedy jedza. Wybacz autorko ;) 🖐️

Mój syn za to je tyle,że mnie przeraża Ma 6 lat, 112 cm i waży 18 kg, tak więc jest malutki.. A na śniadanie zjada 2 kromki z dużego chleba, 2 kromki bierze do szkoły, potem w szkole 2 dania obiad (i ponoć zawsze bierze dokładkę bo mu mało) i wraca głodny :o No to je ze mną drugi obiad (jak jest zupa to zawsze 2 talerze, a ja robię gęste zupy :o) Tak dla przykładu - klusek je 5! (wielkości środka dłoni, a nie takie malutkie) Pierogów 12-15 :o Czasem na niego patrzę i nie mogę uwierzyć :o Jak są ziemniaki to bierze 2 kulki, do tego np wielkie udo i góra surówki/sałatki. A po obiedzie najchętniej zjadłby kanapkę ;P Chyba czasem wolałabym niejadki w domu :D