Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka za dwa grosze

Faszerowana papryka z ryżem i mięsem Nie mam piekarnika czy mogę ugotować

Polecane posty

Gość kucharka za dwa grosze

Czesc, chce zrobic faszerowana paprykę z ryzem i mięsem, ale nie mam piekarnika, stąd moje pytanie, mogę je po rostu ugotować? A co wtedy z ryzem? Mam go dosypać kiedy jest surowy czy juz ugotowanym nadziewac razem z mięsem paprykę? Nie rozgotuje sie wtedy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiśnióweczka
Możesz gotować, tak samo jak gołąbki - wiele osób gotuje. Tak na prawdę pieczenie gołąbków/papryki w piekarniku to "nowa moda". Kiedyś jak pamiętam u babci, mamy, teściowej - wszystkie gotowały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ryz wczesniej gotujesz, mieszasz z surowym miesem, nadziewasz papryki i wkladasz wszystko do brytfanki podlewasz woda do 1/3 wysokosci papryki i przykrywasz. Nie potrzeba do tego piekarnika, wystarczy zwykła kuchenka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za dwa grosze
dziękuję :) ale czy paprykę mam faszerowac juz ugotowanym ryzem z jeszcze surowym mięsem? moze tak byc? tez ryz sie nie rozgotuje, jak bedzie 2 razy gotowany? zaczęłam go juz gotowac, a więcej nie mam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie rozgotuje się, ugotuj ryż przesmaż mieso na patelni nadziej papryke i gotuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za dwa grosze
dziękuję, kiedy ja pisałam widać było tylko jeden post 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poukładaj w garnku z grubym dniem i normalnie duś pod przykryciem. Ryż nie gotyje się dłużej niż mięso więc surowy może być ale lepiej przesmaż ten farsz na patelni, bo warzywa mogą się rozpaść zanim mięso i ryż będą dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za dwa grosze
właśnie nie chce mięsa smażyc, wołałabym je ugotować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiśnióweczka
Ryż ugotuj, mniej więcej torebkę na 0,5 kg mięsa /ja tak daję/. Ja przesmażam lekko cebulę, dodaję czosnek wyciśnięty, surowe mięso, jajko, ryż ugotowany. Przyprawiam dość mocno pieprzem, solą, trochę ziół. Czasami dodaję jeszcze jedną drobno pokrojoną paprykę do środka, czasami ser /na dno papryki położyć i na to masę mięsną/. Paprykę faszerujesz, przykrywasz i wkładasz do garnka pionowo. Gotujesz sos i zalewasz tym papryki, ewentualnie samym bulionem i na małym ogniu dusisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za dwa grosze
może je po prostu zacznę wcześniej dusić na patelni :) dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiśnióweczka
ja nigdy mięsa nie przesmażałam; co do sosu to możesz od razu zrobić pomidorowy i w nim dusić paprykę, dodając jeszcze listek laurowy, pieprz, ziele angielskie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiśnióweczka
co chcesz dusić? mięso? to chyba nie jest dobry pomysł... czy gołąbki czy papryka to mięso daje się surowe do farszu. Na wolnym ogniu spokojnie się ugotuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za dwa grosze
aha, no to fajnie, to nie bede smazyc ani dusic :) a jak robicie ten sos pomidorowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiśnióweczka
tak na szybko - średnio na 1/2 litra zimnej wody dodaj 1 kostkę rosołową jak masz drobiową najlepiej, ale może być i warzywna np. Do tego dodaj połączoną wcześniej mąkę + śmietanę w proporcji około 1 łyżeczka mąki+2 łyżki śmietany 18% czy 12%. Do tego jeszcze koncentrat, chociaż ze 2 łyżki. Dopraw solą i pieprzem, możesz czosnek wcisnąć, albo zioła od razu albo na koniec. Wszystko mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, zagotuj ciągle mieszając. Ja używam takiej trzepaczki, ale możesz dowolnie. Takim sosem możesz zalać poustawiane papryki i je dusić na wolnym ogniu. Proporcje sosu dowolne, możesz rzadszy zrobić, albo troszkę mocniej doprawić - ja mniej więcej robię tak i jest super. Życzę smacznego, ja uciekam do pracy ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×