Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lila26

astma u dzieci

Polecane posty

Gość lila26

czy wasze dzieci też mają astmę ? u mojej córeczki niedawno zdiagnozowano czy bezpiecznie jest leczyć ją sterydami ?

Gość gość
u mojego syna wyksztalcala sie astma jak byl maly, lekarz powiedzial bezwzglednie nalezy przestac palic w domu, przy dziecku. Ja rzucilam palenie I calkowicie zabronilam palic w domu, wielu czlownkow rodziny sie obrazilo, ze ich wypraszam z domu, jak chca zapalic, ale dziecko dla mnie bylo najwazniejsze. Astma cofnela sie I nigdy nie wrocila. Za to moj maz ma astme, bo jego rodzice palili jak smoki przy nim, niestety teraz jako dorosly musi zazywac mnostwo lekow, ktore tez ladnie kosztuja. Zawdziecza to swoim rodzicom... Jak palisz to zacznij od rzucenia palenia, albo przynajmniej nie palenia w domu, nawet na klatce schodowej, bo dym tez wejdzie do domu. Moze to troche zmniejszy objawy, albo nawet astma sie cofnie.

Gość gość
w mojej rodzinie nigdy nikt nie palił, a dziecko moje i tak ma astmę

Gość gość
Bo panie wyzej bardzo upraszczaja temat astmy....

Gość gość
I pytanie jest infantylne...Masz inny sposob...?

Gość angelusdominus
Witam. mam 2 dzieci 3 latka i rok u obydwojga podejrzewana jest astma. wizyta u pulmonologa dopiero w pazdzierniku. jak objawiala sie astma u waszych dzieci?

Gość MamaCóreczki
A jaki był powód, żeby zacząć diagnozować w stronę astmy? Moja córka -23 miesiące, często ma katar, choruje na górnych drogach oddechowych i lekarka już któryś raz z rzędu sugeruje nam leczenie alergologiczne. Byłam raz u alergologa, ale dr stwierdziła, że mam podawać syropek, jak będzie lepiej to ok, jak nie to nie :/ Za mała była i nie miała żadnych objawów alergii/astmy na dokładniejsze diagnozowanie, a syropku nawet nie wykupiłam, nie będę w dziecko ładować kilka miesięcy, żeby sprawdzić czy zadziała czy nie. Ostatnio koleżannka zaczęła mnie straszyć, że to może astma... :/ Inny pediatra wyśmiał nas, stweidzając że dzieci złobkowe chorują i nie ma w tym nic dziwnego póki nie wymaga antybiotyku co 2 tygonie czy miesiąc...

Gość lila26
>>>>>>>>gość Za to moj maz ma astme, bo jego rodzice palili jak smoki przy nim, niestety teraz jako dorosly musi zazywac mnostwo lekow, ktore tez ladnie kosztuja. Zawdziecza to swoim rodzicom... .>>>>>>>>>> jaką mąż stosuje kuracje ? czy ma jakies skutki uboczne po tym ?

Gość lila26
>>>>gość I pytanie jest infantylne...Masz inny sposob...?>>>>> są przecież inne metody leczenia astmy ? moze mniej skuteczne, moze drozsze/tansze, ale nie ma koniecznosci stosowania sterydów, prawda?

Gość gość
Poczytajcie sobie o zwiazku jaki istnieje miedzy nadmiarem kwasu foliowego przyjmowanego przez kobiete podczas ciazy i ryzyku rozwoju astmy u dziecka.... moze sie jedna z druga 3 razy zastanowia zanim siegna po dodatkowe "witaminki" w tabletce....

Gość gość
odpowiadam na pytanie autorki: a co jak nie sterydy? wymyślono jakieś inne tak skuteczne leki na astmę? Jeśli obawiasz się, ze szkodzą to niech się dziecko udusi i nie bedziesz miała problemu. Wiadomo najlepiej to być zdrowym i nie brac leków ale wiadomo trzeba wybrac "mniejsze" zło.

Gość ewkamjak
U mojego dziecka zdiagnozowano astme jak mialo ok 5 lat. Lekarka powiedziala mi wtedy ze astma stwierdzona u dziecka moze sie cofnac w przyszlosci, gorzej jak ktos zachoruje jako dorosly b wtedy juz ta choroba zostaje do konca zycia. Moje dziecko ma teraz 15 lat, astma"dala mu spokoj okolo 8 roku zycia. Mam nadzieje ze tak juz zostanie.

Gość anielika
witam...moj synek (15miesiecy) ma zdiagnozowana astme. mam pytanko czy zawsze przy astmie towarzyszy nocny kaszel?? bo moj synek wgole na szczescie w nocynie kaszle nawet przy zaostrzeniu. aha i czy dzieci z astma czesto choruja na zapalenie pluc?

Gość angelusdominus
anielka mam pytanie na jakiej pdstaie zdiagnozano u twejgo dziecka astme? moj mlodszy syn tez ma 15 miesiecy i podejrzenie astmy wizyta za 2 tygdnie u pulmonologa

Gość sarenka_2907
lila26 nie ma innych skutecznych metod leczeni astmy niż sterydy.

Gość gość
mój syn ma zdiagnozowaną ma astmę oskrzelową. zdiagnozowana została jak miał ok 2 lat ( przez całe lato chorował na zapalenie oskrzeli) nie brałam w ciąży z synem kwasu foliowego ani żadnych sztucznych witamin i mimo to syn chory. za to z córką brałam kwas i później witaminy dla ciężarnych i mała jest dużo zdrowsza. więc to tak naprawdę loteria czy dziecko zachoruje. dziś syn ma ponad 7 lat i cały czas jest na lekach ( czyli już ok 5 lat) zaostrzenia zdarzają się bardzo rzadko. (3-4 razy do roku) choruje więcej niż przeciętne dziecko, ale na szczęście teraz już coraz łagodniej. a i to nie prawda że małym dzieciom nie robią testów. w naszej poradni robią. pani doktor kładzie takiego maluszka na oddział i robią testy na pleckach

Gość gość
zgadzam się że u małych dzieci robią testy... mój syn miał robione normalnie w poradni a pani była tam miłą że nawet nie zauważył co sie dzieje bo fajnie było mieć krzyżyki narysowane na rączkach:)) I okazało sie że ma bardzo silne uczulenie na roztocza kurzu domowego i lżejsze na brzozę...miał wtedy 2 latka... rok później doszła astma... jest na wziewach w czasie zaostrzenia choroby i infekcji. na stałe przyjmuje singular4 i syrop oraz fanipos do noska w czasie kataru... nie choruje więcej jak inne dzieci chociaż chodzi do p-kola(teraz ma 4 latka)...

Gość lila26
>>>>nie brałam w ciąży z synem kwasu foliowego ani żadnych sztucznych witamin i mimo to syn chory>>> zwracanie uwagi na okres ciązy kiedy dziecko juz sie urodzilo i zachorowalo na astme jest tak jakby po nie w czas, co sie, bo wehikulu czasu nie mamy, wiec trzeba zajac sie tym co teraz jest

Gość lila26
>>>>sarenka_2907 Z tego co wiem, astma jest chorobą przewlekłą i nie może się cofnąć. Na razie jedynym skutecznym sposobem w leczeniu astmy jest leczenie sterydami.>>>> jest to tylko i wylacznie leczenie objawowe, zapobiegawcze, bo choroby sie juz nie cofnie, prawda ?

Gość sarenka_2907
U mnie dobrze sprawdza się AdCort.

Gość gość
Piszecie ze astma sie nie cofa a mi lekarz mowil ze z astmy wczesnodzieciecej sie czasem wyrasta! Chyba ze astma wczesnodziecieca to cos innego niz normalna astma... Synek ma 15 mcy astme zdiagnozowana jak mial 8mcy, bierze na stale zyrtec I montelukast.

Gość gość
EU mojego synka bylo tak ze od urodzenia do 6 mcy mial chyba ze 4razy zapalenie oskrzeli - obturacyjne. No I w rozmazie eozynofile 8-9proc. Odkad zaczal brac montelukast jest widoczna poprawa, minelo 8 mcy a mial zapalenie oskrzeli 2 razy. U niego jest tak ze jeden dwa dni ma katar a potem od razu juz charczy I gra mu w klacie. No I ne kaszle na codzien, tzn sporadycznie, kiedys jak raczkowal to czesciej a jak biega to juz zupelnie sporadycznie.

Gość gość
a u mnie zawsze palili rodzice a ja astmy nie mam

Gość gość
sorki za bledy-pisze z telefonu. Jest cos takiego jak astma poinfekcyjna. Moj maly ma dusznosci po zwyklym katarku. Mial robione badania i na razie nie wyszlo,zeby byl na cos uczulony. Lekarka mowi ze ok 6-7 roku powinien z tego wyrosnac. Maly dostaje pulmicort i ventolin ( ventolin przyjmuje tak ok tugodnia jak ma napady kaszlu,pulmicort tak ok 3 tygodni)

Gość sarenka_2907
Margaretka_555 AdCort to suplement z polecany przy używaniu sterydów na astmę. Minimalizuje negatywne skutki brania sterydów. To jest suplement diety, raczej mogą go brać dzieci, ale spytaj lepiej jeszcze swojego lekarza, on powinien być poinformowany, że bierzesz dodatkowe preparaty.

Gość sarenka_2907
gość Astma nie pojawia się tylko dlatego, że ktoś w domu pali papierosy.