Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto to jest według was humanista

Polecane posty

Gość gość

Bo ja wiem że jest to człowiek wszechstronnie uzdolniony :) i nie rozumiem dlaczego ludzie uważają, że humanista to osoba, która nie umie matematyki :o

Wg definicji to właśnie człowiek wszechstronny, ale teraz humanista to taka wymówka lub obraza na kogoś, kto właśnie jest noga z przedmiotów ścisłych, przy czym w sumie często i tak nie błyszczy z języków i historii :P

Gość gość1188220044
Masz rację, ta nowa teoria powstała po to, żeby głąby matematyczne mogły się dowartościować

Gość kaisaka
Dokładnie, teraz nie ma uczniów głupich z matmy i przedmiotów ścisłych, tylko są humaniści :D

Gość gość
to ktoś, kto jest dobry z przedmiotów humanistycznych

Gość gość
Matematyka jest baaardzo przydatna, mówię wam :D te głupkowate szukanie x i inne można sobie darować.

Gość gość
Głupie pieprzenie! Ciekawe skąd rzeście to wzięli, wszyscy wiedzą, że humanista to człowiek uzdolniony z dziedzin innych niż ścisłe, jak na przykład z literatury, plastycznie, muzycznie.

Gość gość
To trzeba błyszczeć z historii? Od kiedy? I ważyć 100kg? :D

Gość gość
A najbardziej krzyczą ci co pracują w szkole :D a tam każdy matoł może, taka prawda. Humanista jest dobry z przedmiotów humanistycznych, wszechstronnie uzdolnieni pracują w przedszkolu lub podstawówce :D

Gość gość
Nie wiem skąd inni to wzięli, ale wystarczy spojrzeć gdziekolwiek na definicję humanisty i wszędzie jest napisane, że to człowiek uzdolniony wszechstronnie, a więc z przedmiotów ścisłych też. A sprawdzałem w mojej encyklopedii PWN, a także w dostępnej dla wszystkich Wikipedii

Gość gość
Wg najściślejszej definicji humanista to ktoś, kto pasjonuje się człowieczeństwem, a więc wszelkimi formami działalności ludzkiej: socjologia, matematyka, kafeteria itd. Prawdziwy humanista w sensie "życiowym", to ktoś, kto chce spróbować wszystkiego, a więc palenia trawy, związków homoseksualnych, ale też interesuje się religią, techniką, sztukami pięknymi itp. Na gruncie naukowym to osoba, której zainteresowania naukowe skupiają się na jakiejś części działalności ludzkiej, czyli np. archeolog jest humanistą bo bada wytwory ludzkiej kultury, ale paleontolog już nie - bo bada wytwory przyrody niezwiązane z działalnością człowieka. Mimo że ich praca i umiejętności wyglądają podobnie: badają wykopane rzeczy dość podobnymi metodami.