Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wredna Magda

Grzyb niepospolity

Polecane posty

Gość wredna Magda

Znalazłam dziś w lesie ciekawego grzyba. Wyglądał jak duża gąbka (taka naturalna, pierzasta gąbka), kolor miodowy. Zapach także przypominał miód z domieszką pieprzu, bardzo apetyczny. Jestem ciekawa, jak się nazywa ten grzyb i czy jest jadalny. Nie zabrałam go, bo być może jest pod ochroną. Chciałam to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji o nim. Nie jest to świecznica, choć wygląda podobnie. Są tu jacyś grzybiarze?

Gość gość
Pewnie znalazłaś kozią brodę,teraz ich nie zbieram,ale są bardzo dobre.

Gość gość
ja na grzyby chodzilam tylko z dziadkiem... starszy o dwa pokolenia i tak zawsze znalazl grzyby tam gdzie ja ich nie widzialam. Nie znam sie na grzybach, ale sprawdz w atlasie

Tak, to właśnie ten grzyb:D Dziękuję. Znalazłam informację, że prawidłowa nazwa to szmaciak gałęzisty. Jest jadalny, ale pod ochroną, więc mu odpuszczę. Może parę zdjęć mu zrobię;)

Gość gość
Właśnie nie ma tak dużo tego grzyba w lesie,co kiedyś,więc nic dziwnego,że jest pod ochroną.Dzięki Magda,bo nawet nie wiedziałam,że jest chroniony:)

Gość gość
Nazbierałaś jakieś grzybki,bo też chciałam wyskoczyć do lasku?

No i fajnie, obie się dzisiaj czegoś dowiedziałyśmy;) Nazbierałam sporo podgrzybków, ale straszna drobnica, będą dobre do octu. Kilka prawdziwków i całkiem sporo maślaków. Aha, i jeszcze mam 6 pięknych, wielkich jak talerz sów. Będą kotlety;)

Gość gość
Czyli mogę iść śmiało na grzybki.Słoiczki już mam,do suszenia by się jeszcze troszkę przydało:)

Nie mam pojęcia, czy w Twoim rejonie są grzyby. W mojej okolicy właśnie się pojawiły, ale nie ma ich zbyt wiele, myślę, że to przez zimne noce. Jestem z lubuskiego:)

Gość gość
Madzia to ziomale jesteśmy

Gość gość
Dzięki i smacznego sówki na pewno będą pycha:)