Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mozna sie zarazic toksoplazmozą obierając ziemniaki

Polecane posty

Gość gość

Moze moje pytanie jest głupie ale... Jestem w ciąży i nie mam przeciwciał dlatego bardzo uwazam. Czytałam ze tokso mozna zarazic sie jedząc surowe lub niedopieczone mięso, nieumyte owoce i warzywa, z braku higieny przy sprzątaniu kociej kuwety. Ostatnio wyczytałam tez ze jak kobieta pracuje w ogrodzie to powinna uzywac gumowych rękawic bo mozna sie zarazic od ziemi przez jakies małe uszkodzenia w skórze. Skoro tak to bardzo sie wystraszyłam bo obierałam ziemniaki które wiadomo były troche brudne od ziemi i robiłam to gołymi rękami. Czy tak tez można sie zarazic jesli sie ma np jakies mikroskopine zadrapanie na skórze? Bardzo sie boje

Gość gość
Tak na chłopski rozum to chyba za bardzo panikuje bo jako dziecko nieraz siedziałam w piaskownicy w której załatwiały sie koty i grzebałam w piachu mając poobcierane kolana do krwi i nie zaraziłam sie

Gość gość
bez przesady, jak obierzesz ziemniaki, to umyj ręce i nie panikuj

Gość gość
ze smiechu na ten temat to mi sie prawie rana po cesarce otworzyla:D

Gość gość
Jak ci tam koty srają to oczywiście że możesz, a ty wyżej skąd wiesz, może jesteś nosicielem :-)

Gość gość
toxo można zarazić sie nie tylko od kotów, a własciwie ich kału :-P

Gość gość
Chodzi mi o to czy mozna sie zarazic przez skóre? Zawsze myje dokładnie ręce. Z kocimi odchodami nie mam kontaktu

Gość gość
Czy jezeli moja skóra miała kontakt z ziemią na ziemniakach w której była tokso to czy moge sie zarazic? Nawet pomimo umycia rąk?

Gość gość
Szanse chyba mniejsze niz w totka :P

Gość gość
czyli uwazacie ze nie mam sie czym martwic? Jestem strasznie spanikowana.Naczytałam sie w necie mnóstwa różnych rzeczy i mam wrażenie ze popadam w paranoje. Mój gin mówił mi tylko o tym zeby nie jesc surowego mięsa,myc owoce,przestrzegac zasad higieny tzn myc rece przed jedzeniem itp.

Gość gość
Ten paniczny strach zabiera mi całą radosc z ciąży. Wczoraj az sie popłakałam