Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

studia FiR

Polecane posty

Gość gość

witam! jestem w klasie maturalnej, profil humanistyczny. Zastanawiam się nad studiami. Jako przedmioty dodatkowe wybrałam : geografię i WOS. Coraz częściej myślę, aby studiować finanse i rachunkowość. Tylko nie wiem czy sobie poradzę... z matmy jestem średnia, ale sądzę że FiR to przyszłościowy kierunek. Jest tu ktoś może studentem tego kierunku? Dodatkowo nie wiem czy wybrać studia dziennie czy zaoczne.

Gość gość
FiR to nie jest przyszlościowy kierunek bo jest mnóstwo absolwentów Ale są to studia praktyczne, więc można znaleźć pracę w wielu miejscach. Absolwenci finansów studiują głównie w korporacjach finansowych w działach audytu i doradztwa podatkowego, w bankach, jako księgowi, w biurach itd. Studia trudne nie są, ale trzeba lubić matematykę bo w końcu to finanse czyli praca z cyferkami :) na rachunkowości się tylko księguje a jeśli trzeba coś policzyć to działania sa proste, dodawanie, odejmowanie, liczenie procentów itd. Ogolnie cała rachunkowość jest bardzo logiczna. Schody zaczynaja sie na przedmiotach typowo finansowych jak np. portfel inwestycyjny albo inzynieria finansowa, Tutaj jest juz duzo do liczenia i nie jest to proste, liczy sie pochodne itd. generalnie sa wzory do wszystkiego ale i tak to byly dosc ciezkie przedmioty. No i trzeba zaliczyc przedmioty ekonomiczne czyli mikro, makro, polityka pieniezna itp, a to polaczenie teorii z matematyka. Studia ogolnie trudne nie są, ale akurat FiR to chyba najtrudniejszy kierunek na ekonomicznych uczelniach. Ale za to ciekawy ;) finansowe przedmioty sa duzo ciekawsze od tych stricte ekonomicznych. Jak masz jakies pytania to wal śmiało ;) Jestem na 4 roku Finansów i Rachunkowości na SGH w Warszawie :)

Gość gość
Aha i ja tez skonczylam humanistyczna klase w liceum :) ale to nie ma akurat nic do rzeczy, liceum i studia to dwie, zupelnie rozne bajki. Mozesz miec ewentualnie drobne zaleglosci z matematyki, ale to sie szybko nadgania, duzo ludzi na FiRze jest po humanistycznych klasach.

Gość gość
Dzięki bardzo za odpowiedzi, nie spodziewałam się że ktoś mi tak rzetelnie odpowie na pytanie :) Tylko czy wybrać studia zaoczne czy dzienne? Na zaocznych chciałabym pozostać w moim mieście i tu znaleźć pracę ( tylko o to trudno), może jakiś staż w urzędzie? Miejscowość gdzie chciałabym studiować jest jakieś 120 km stąd. Mam tu Chłopaka, rodzinę i trudno mi tak opuszczać to wszystko na 3 lata :( ( dzienne ewentualnie na 3 lata, a później myślałam nad zaocznymi 2 lata ) . Z drugiej jednak strony sądzę, że na dziennych znacznie więcej się nauczę...